Okamura (SPD): Stávající politika vlády ohledně plošných zákazů nikam nevede

26.02.2021 21:14

Projev na 88. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. února 2021 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu a návrh na revokaci usnesení Poslanecké sněmovny č. 1530 ze dne 18. února 2021.

Okamura (SPD): Stávající politika vlády ohledně plošných zákazů nikam nevede
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové, hned na úvod řeknu, že hnutí SPD stejně jako minule nepodpoří prodloužení nouzového stavu. A hned zároveň uvedu důvody včetně našich návrhů řešení.

Vládní opatření nefungují. Je třeba opět zapojit občany jako partnery k řešení situace na základě osobní odpovědnosti za jejich zdraví. Česká republika musí přestat být závislá na rozhodování a jednání orgánů Evropské unie. Evropská unie škodí. Je nutné zajistit ze všech zdrojů dostatek účinných vakcín pro rychlou vakcinaci občanů, kteří se chtějí nechat dobrovolně očkovat s důrazem na rizikové skupiny. Dobrovolnou vakcinaci je třeba řešit především s využitím sítě praktických lékařů. Mimochodem na to, aby se využila síť praktických lékařů, už jsme poprvé upozornili a vyzývali k tomu vládu cca před dvěma měsíci a až nyní k tomu vláda přistupuje. Pro rizikové skupiny občanů je také potřeba zdarma poskytnout respirátory FFP2. Je nutné posílit kapacitu nemocnic využitím kapacit lázeňské léčby včetně personálních kapacit těchto organizací. Okamžitě je nutné na základě zkušeností z praxe zahájit léčbu nákazy funkčními léky, které doporučují lékaři z medicínské praxe. Okamžitě je nutné využít českých testů využitelných k uživatelsky dobrovolnému samotestování. A je nutné podpořit vlastní kapacity pro produkci našich ochranných a preventivních prostředků, abychom nebyli závislí na zahraničí. Při dodržení jasných preventivních opatření je potřeba umožnit fungování maloobchodu a služeb včetně gastronomických služeb. Lidé si potřebují jít koupit boty, nebo si zajít ke kadeřníkovi a tak dále. Je potřeba otevřít školy pro výuku za dodržení jasných preventivních opatření s využitím možností dobrovolného samotestování. Je možné upravit rozvrhy, rozdělit žáky na skupiny a tak podobně. Je také potřeba zajistit pro občany zdarma respirátory FFP2 v hromadné dopravě a také posílit spoje hromadné dopravy, aby docházelo k menší kumulaci občanů. A je také potřeba například stanovit přísná preventivní pravidla pro vstup a pobyt cizinců na území České republiky. Žádní migranti, jelikož každý týden jsou tady zadržováni různí nelegální migranti z různých islámských a dalších rozvojových zemí, takže naše hranice jsou jako cedník.

Potvrzuje se, že lockdown, tedy plošné zákazy fakticky nejsou řešením. Nejnovějším příkladem je sousední Rakousko, které se navzdory hrozbě třetí vlny nákazy koronavirem rozhodlo opustit lockdown a jít cestou rozvolňování za jasných epidemických podmínek. Více než dva týdny jsou v zemi otevřené obchody, děti se vrátily do škol, opět začaly fungovat služby. Kancléř Sebastian Kurz v rozhovoru pro deník Bild potvrdil, že lockdown ztratil účinnost. Lidé ho nedodržovali, a proto pokračování uzávěry nedávalo smysl. Je tedy potřeba zacílit, tak jak říká SPD, nikoli dělat plošná opatření. Navíc počty nemocných v území, které občany plošně omezovaly, nebo neomezovaly, se nijak dramaticky ve finále neliší. Také český ministr zdravotnictví potvrdil, že vládní restrikce nefungují. Ministr zdravotnictví Jan Blatný za hnutí ANO. Ale namísto nějaké změny vláda navrhuje ještě tvrdší restrikce. Česká vláda hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM přitom nemá žádnou věrohodnou analýzu, proč to či ono omezuje. I proto některá opatření jako nedůvodná kritizuje a ruší i Ústavní soud.

A stejný názor má nejen Ústavní soud a mnoho právníků, ale soudy obecné. Městský soud v Praze přikázal pražskému Gymnáziu Na Zatlance obnovit denní formu vzdělávání. Distanční formu výuky mu zakázal se zdůvodněním, že příslušné krizové opatření vychází z protiústavně vyhlášeného nouzového stavu. Soud tak vyhověl správní žalobě, kterou podal student prvního ročníku gymnázia. Rozhodnutí je pravomocné.

Kauza má svou dobrou i špatnou stranu. Ta dobrá zpráva je, že studenti chtějí do školy. A domáhají se svého práva na vzdělání i soudně. Ta horší zpráva je, že vláda jejich právo na vzdělání ignoruje. Když jsem se dozvěděl, že třeba tento týden mají žáci prázdniny, když jsou doma už skoro tři čtvrtě roku, měl jsem pocit, že se opravdu někdo zbláznil. Soud tedy nařídí otevřít školu, protože rozhodnutí vlády o nouzovém stavu je protiústavní, a vláda vzápětí rozhodne o zavření prvních a druhých tříd. A opravdu jsou záhadou myšlenkové pochody těch, kteří vědí, že soudy označily například zavření škol za protiústavní, a místo sebereflexe a nápravy plánují ještě větší uzávěry.

Nejsem žádný nekritický fanoušek Ústavního soudu, to určitě ne. Ale pokud vláda odmítá respektovat rozhodnutí obecného i Ústavního soudu, si koleduje o stejnou reakci od svých občanů. Tedy masivní vlnu občanské neposlušnosti, která ovšem bude mít tu výhodu, že boj občanů za udržení demokracie bude legitimní a legální.

Vláda mluví o přetíženosti nemocnic. Aktuálně máme v nemocnicích necelých 7 tisíc lidí s COVID. Naše nemocnice mají necelých 50 tisíc lůžek. Lůžek následné péče je okolo 24 tisíc. 7 tisíc pacientů by proto při správné logistice nemělo být celostátní problém. Ano, problémy mohou být v okresech s malými nemocnicemi, které ovšem kapacitně nestačily už dávno před Covidem. Jejich problém lockdown nijak neřeší. Od zdravotníků se také dozvídáme šokující informace. Lidé, kteří jsou třeba po týdnu Covid negativní, jsou dále vedeni jako Covid pacienti a nemocnice za ně inkasují nadále tučné příplatky.

Předseda sdružení praktických lékařů České republiky pan doktor Petr Šonka říká, že problém je spíše v nedostatku lůžek následné péče. V určité etapě koronavirové krize se ukázalo, že někteří pacienti zůstávali ležet na lůžkách akutní péče, i když by ji už nepotřebovali. Nebo nebylo kam je přesunout, pokud nemohli být přesunuti do vlastního sociálního zázemí.

Vážený pane premiére, vážený pane ministře zdravotnictví, toto je třeba řešit. Od roku 2008 v České republice dochází ke snižování počtu lůžek v nemocnicích. Celkem jich tak v letech 2008 až 2015 "zmizelo" v České republice 14 720. došlo tedy ke snížení na 76,7 % stavu ve srovnání s rokem 2008. V období let 2012 - 2015 z toho bylo zrušeno celkem 10 289 lůžek. Tím byl naplněn záměr exministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09, který si přál zrušení cca 10 tisíc lůžek. Politici nejen z TOP 09, ale také ti z ODS ovšem v minulosti úspěšně rušili nejen lůžka, ale celé nemocnice.

Je dobře, že se nám podařilo uhájit alespoň ty nemocnice a lůžka, které dnes máme. Kromě lůžek nemocní potřebují také léky, a i tady ale vláda ostudně zaspává. Zatímco okolní země vyrábějí a schvalují nové a nové léky na COVID, tak v České republice tak nějak stále vláda přešlapuje. Nejde přitom fakticky o nové léky. Všechna ta virotika jsou desetiletí známé a vyzkoušené léky plus samozřejmě hlavně Rusové vyvíjejí léky přímo speciálně na COVID, a například Slováci se už dohodli, že je v licenci budou vyrábět.

Ať už chceme nebo ne, dochází v celé populaci také k plynulému promořování. A s Covidem se již potkaly miliony lidí. Podle paní profesorky imunoložky Bartůňkové 80 % z nich by mělo mít už nastartovanou přirozenou buněčnou imunitu, která by měla vydržet devět a více měsíců. Další miliony lidí mají přirozenou imunitu díky tomu, že se setkali v minulosti s jiným typem koronaviru. Z celkových deseti milionů občanů ČR omezovat 8 milionů Covidem nijak na životě neohrožených lidí nemá logiku a neexistuje pro to žádné pravdivé zdůvodnění, tzn., to plošné omezování. Plošné zákazy nejsou cestou. Lockdown není řešení. Při dodržení jasných preventivních opatření je potřeba umožnit, ať lidé pracují a podnikají a ať žijí.

Hnutí SPD nikdy situaci nezlehčovalo, ani nebagatelizovalo. A vždy navrhujeme konkrétní konstruktivní návrhy, jak situaci řešit mimo vyhlašování plošného nouzového stavu. V tuto chvíli nemůže jít rodina do restaurace na oběd, ale když se podíváte v podvečer do Tesca, na pražském Andělu stojí ve dvacetimetrových frontách namačkaní lidé pár centimetrů od sebe. A jakkoli je Covid nakažlivý, tak pokladní jsou evidentně zdraví, přestože kolem nich projdou desetitisíce lidí denně, a co víc, pokladní celý den sahají na zboží, které před tím osahali zákazníci. To je buď velká epidemiologická záhada, nebo platí fakt, že pokud lidé dodržují nějaká hygienická pravidla, pak je skutečně může vláda nechat žít a pracovat.

Pokud jde o zavřené hospody, každý asi ví, že mnohé z nich mají pro štamgasty potají otevřeno. A ve většině z nich se začalo kouřit a nikdo pochopitelně nepoužívá EET, takže si někteří lidé dokonce změnu pochvalují.

Shrnuto a sečteno, stávající politika vlády ohledně plošných opatření, plošných zákazů nikam nevede a čísla se naopak zhoršují. Vláda musí zacílit na ochranu rizikových a ohrožených skupin obyvatel. Tím nemyslím izolaci. Myslím cílenou ochranu rizikových a ohrožených skupin obyvatel, a na udržení zdravotního systému. A tu ostatní většinu nechme žít a pracovat při základních hygienických opatřeních. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích