Okamura (SPD): Vláda Petra Fialy nedělá pro české občany absolutně nic

10.05.2022 16:21

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2022 – návrh na řešení cen energií

Okamura (SPD): Vláda Petra Fialy nedělá pro české občany absolutně nic
Foto: Reprofoto: FCB
Popisek: Tomio Okamura (SPD) při jednání Poslanecké sněmovny

Vážené dámy a pánové,

já bych rád navrhl na program schůze Poslanecké sněmovny bod s názvem Vláda neřeší předražené energie. Vláda Petra Fialy odmítá řešit předražené energie a pro české občany nedělá absolutně nic. Přístup takzvaného demobloku je zcela asociální a ostudný. Poslanci vládní koalice Spolu, což je ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů a STAN odmítli minulý týden na mimořádné schůzi Sněmovny opět projednat návrhy opozice na snížení cen energií a pohonných hmot pro občany.

Dokonce k těmto tématům ani nepřipustili vést otevřenou parlamentní rozpravu, ve které by zazněly konkrétní návrhy a argumenty, které hnutí SPD chtělo v této věci předložit. A samozřejmě vláda sama žádné alternativní návrhy nemá a nepředkládá. Na této schůzi se mělo na základě požadavku opozice jednat mimo jiné o snížení daně z přidané hodnoty u elektřiny, plynu, benzinu a nafty, o omezení podpory takzvaných solárních baronů z veřejných peněz a o využití části výnosu z prodeje emisních povolenek na pomoc domácnostem.

Kvůli postoji poslanců Fialovy vládní koalice, tak bude mít Česká republika i nadále jedny z nejvyšších cen energií a pohonných hmot v celé Evropě. Přitom většina evropských vlád svým občanům v těchto oblastech pomáhá třeba tím, že daně z přidané hodnoty u energií a pohonných hmot snížily, anebo ceny těchto komodit takzvaně zastropovaly. Takto pomáhá svým občanům - na rozdíl od České republiky, od vlády České republiky, tak takto pomáhá tím jak navrhuje SPD například Francie, takto pomáhá svým občanům Německo, Chorvatsko, Belgie, Španělsko, Dánsko, Polsko, Maďarsko, Itálie, Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Portugalsko, Kypr, Estonsko či Irsko.

Vláda Petra Fialy z ODS ale pro české občany nedělá absolutně nic, a to i v přímém srovnání s jinými evropskými zeměmi. Její přístup, té vlády Petra Fialy, je i ve srovnání se zbytkem Evropy zcela asociální a ostudný. Tímto svým jednáním vláda dále ztrácí podporu veřejnosti a měla by podat demisi. Tato vláda je i zadarmo drahá, protože kvůli neschopnosti premiéra Fialy řešit zdražování, každý měsíc občané platí předražené složenky, předražené potraviny, předražené složenky za energie a také se zdražuje bydlení.

Hnutí SPD samozřejmě se na toto už dávno nemůže dívat, a my jenom nemluvíme, my předkládáme konkrétní řešení a návrhy zákonů. Takže hnutí SPD bude vkládat do legislativního procesu ve Sněmovně zákon, který zaručí českým občanům a firmám levnější elektřinu. My víme, jak ukončit předražování energií. Hnutí SPD reaguje na drakonicky rostoucí ceny elektřiny a nečinnost vlády tím, že jsme vypracovali návrh zákona, který předložíme tady do Sněmovny a vládě. Cílem tohoto zákona z pera SPD je, aby dodavatelé elektřiny měli povinnost dodávat elektřinu spotřebitelům s nižšími příjmy výhradně za cenu odpovídající jejím výrobním nákladům v rámci takzvaného sociálního tarifu, případně za cenu stanovenou nařízením vlády.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Návrh zákona z pera SPD pevně definuje povinnost osob zastupující stát v orgánech energetických společností se státním majetkovou účastí, např. ČEZ a jejich zájmu hájit zájmy státu, včetně hlavních cílů energetické politiky státu a v souladu s péčí řádného hospodáře. Krátce řečeno a laicky přeloženo: chceme, aby se vyvážela na energetickou burzu do EU až přebytky energie, nikoliv jako je tomu dnes, kdy tady levně vyrábíme elektřinu a místo aby si ji občané a naše podniky, firmy, mohli přímo koupit, tak nejprve ji vyvážíme na západoevropskou burzu tady - ala Evropská unie, tam nám ji zdraží až o 4 000 %, slyšíte dobře, a tu drahou energii, kde nás na burze přeplácí Němci, tu původně levnou naši energii, zdraženou kvůli EU, my si tady draze vykupujeme zpátky. Šílený systém, který tady toleruje vláda Petra Fialy. Je to přesný. No, toleroval to i Andrej Babiš.

Ale my jsme vlastenecká strana, a my říkáme, ať se nejdřív, nejdřív ze zákona, ať se ta levně vyrobená energie, ať se naplní potřeby našich občanů a našich firem, a až přebytky aby se vyvážely na tu burzu, tam ať se prodávají v zahraničí. Takže to je princip našeho návrhu. Náš návrh zákona dále stanoví nástroje státní energetické politiky, kterými jsou v prvé řadě povinnost dodavatelů elektřiny z majetkovou účastí státu, dodávat elektřinu přednostně a přímým distributorům na území České republiky alespoň v množství předpokládaném pro spotřebitele, a to za cenu, která neobsahuje nepřiměřený zisk korporace. Tímto způsobem se vynechá její přeprodej na zahraniční trh a zpětný prodej do České republiky za vyšší cenu či tvorba ceny podle komoditní burzy v zahraničí.

Podle našeho názoru by se měly do zahraničí vyvážet pouze přebytky energie. Hnutí SPD má na rozdíl od současné nekompetentní a nečinné vlády premiéra Petra Fialy konkrétní řešení na pomoc občanů ohroženým vysokými cenami energií, což jsou všichni občané České republiky a všechny české firmy. Takže tento zákon my podáváme, takže tady za pár dní v uvozovkách k tomu uvidíme, jaké má stanovisko vláda. To stanovisko už můžeme predikovat samozřejmě, protože vláda bude mít stanovisko buď neutrální nebo zamítavé - to už říkám teď, a dál bude tím pádem platit, že tato bezzubá vláda Petra Fialy, která je zadarmo drahá pro všechny občany České republiky, vytahuje jim zbytečně peníze na úkor Němců a na úkor Evropské unie vytahuje peníze našim občanům z peněženek, tak dál občané kvůli této vládě budou platit předražené energie.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

Ale my tady návrhy máme, my jsme strana, která neslibuje planě. Vy jste slibovali změnu, vláda Petra Fialy, premiér Petr Fiala, když ještě nebyl premiérem, tak já jsem v těch předvolebních debatách byl, tak říkal, že pětikoalice bude změna. No, někteří lidé tomu uvěřili, protože Petr Fiala zapomněl říct, že měl na mysli změnu k horšímu, a to je ten problém. Takže já to znovu zopakuji. Já navrhuji jako první bod - a máme tady konkrétní řešení ze zákonem, konkrétní řešení, kdy můžeme zlevnit občanům elektřinu, je to logické, je to jasné, je to dobře právně zpracované. (Ukazuje listinu.) A teď uvidíme, jestli vláda Petra Fialy chce opravdu zlevnit elektřinu, že jste bezzubí, to už víme, protože už máte tady půlroku většinu ve Sněmovně a nic. A ve srovnání s těmi všemi zeměmi, co jsem tady jmenoval, čeští občané platí jedny z nejdražších cen energií a tak dále. Je to strašný, strašný, kam to dovedla vaše vláda.

A jenom zdůrazním, že 30 % občanů podle Sociologické ústavu Akademie věd je ve finančních... 30 % domácností je ve finančních potížích a o 40 % stoupl za vaší vlády počet nových exekucí, a je vám to úplně jedno, úplně jedno vám to je. Já znovu zopakuji ten název. Já navrhuji bod: Vláda neřeší předražené energie a navrhuji to jako první bod jednání dnešní schůze Poslanecké sněmovny, protože opravdu ten problém je velký a vláda na to kašle. Vy jste tady radši navrhovali minulý týden zavedení korespondenční volby (se smíchem), to je vaše priorita změnit volební zákon tak, protože máte strach, že vám klesají preference, což jsme ale viděli o víkendu, průzkum Kantar v České televizi, kdy dokonce tři z pěti vládních stran se ocitají na nebo pod hranicí pěti procent, což... a dokonce předsedkyně strany, která má 3 % preference, dělá předsedkyni Poslanecké sněmovny - paní Pekarová Adamová, a je jednou ze tří nejvyšších ústavních činitelů, to tady ještě nebylo, to tady ještě nebylo. Ale to je vaše věc.

My si naopak přejeme, aby paní Pekarová pokračovala ve svých veřejných vyjádření, to je naše přání, protože to samozřejmě nám pomáhá.

A k čemu jinému mluvím? Teď jsem to nepochopil. Já jsem to nepochopil, já tady říkám, že kvůli tomu, že neřešíte energie, tak vám klesají preference, vždyť tady mluvím o bodu energie celou dobu, protože to neřešíte, tak to není k pořadu schůze? Anebo já nesmím jakoby spojit ve svém návrhu vaše klesající preference s tím, že odmítáte pomáhat lidem s cenami energií? (Mpř. Bartošek: Navrhujete nový bod, já jsem si ho poznamenal. Prosím, pokračujte ve zdůvodnění bodu.)

Tak to už by bylo trošku moc ne, pane místopředsedo? Nezlobte se na mě. Ale že to uvádím do širších jakoby kontur, to, že neřešíte zdražování, proto klesají preference, tak to snad není mimo jakoby program (se smíchem). Já vím, že se vám to nelíbí, protože i vy jste pod těch 5 % jako lidovci, ale vás jsem ani nestačil jmenovat ještě, ani jsem to neměl teď v plánu, musím říct, takže takhle.

Já jsem jenom chtěl říct, ale víme, jak je to vrtkavé, třeba jednou bude v té situaci zase SPD, takže já to nechci víc rozebírat, to se může stát komukoliv tady. Víme, jak je to opravdu vrtkavé. Tady o tom nehodlám více hovořit. Takže to jako bod číslo jedna.

Teď tu mám bod číslo dvě, a to je bod s názvem - a to bych navrhl jako druhý bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny - Financování obnovy Ukrajiny, je ten název. Protože Evropská komise zveřejnila, že se chystá založit fond solidarity, ze kterého hodlá financovat poválečnou obnovu Ukrajiny. A členským státům podle agentury Bloomberg už dala Evropská komise najevo, že většinu dlouhodobých nákladů ponesou členské státy EU včetně České republiky. No a za sebe můžu říct, že hnutí SPD odmítá, aby čeští občané dle návrhů Evropské unie financovali ze svých daní obnovu Ukrajiny, kterou řídí a rozkrádají oligarchové a která je na předních místech v žebříčku korupce.

No a hlavně ten problém je, proč já chci zařadit tento bod, že já už jsem vás k tomu vyzýval minulý týden. Proč o tom neinformujete veřejnost? Proč premiér Petr Fiala nebo ministr zahraniční, tak to je ten pan neviditelný Lipavský, jo, tak proč tady nepředstoupí před Poslaneckou sněmovnu a takto zásadní věc, která zadluží Českou republiku na desítky let a s kterou jsem přesvědčen, že velké množství občanů České republiky nesouhlasí, tak proč to utajujete? Proč to tajíte, tuhletu informaci? Proto já to chci zařadit jako mimořádný bod s názvem Financování obnovy Ukrajiny, aby tady vládní představitelé zdůvodnili za a) proč to tají a za druhé, proč s tím souhlasí. Proč to neodmítnou? Protože Evropská komise podle toho, co víme, tak nyní pracuje na mechanismu, který by měl pokrývat dlouhodobé potřeby Ukrajiny, ale z peněz členských států Evropské unie.

A tento instrument, který teď vymýšlí Evropská komise, by se prý údajně měl podobat fondu na podporu ekonomiky zasažené pandemií, na kterou si evropská sedmadvacítka celkem půjčila stovky miliard eur u komerčních bank, čímž dále zadlužila členské státy včetně České republiky. Tento nový, tak zvaný ukrajinský fond, by měl sloužit k financování investic a reforem schválených vládou v Kyjevě. To znamená, vláda, kde sám prezident Zelenskyj ještě před několika měsíci, ještě před válkou, byl článek na Seznamu na serveru Novinky, že se vyhýbá placení daní na Ukrajině. A je na seznamu Pandora Papers a firmy má registrované, potažmo jeho manželka, on to různě popřeváděl na své společníky v daňových rájích, tak tam má Česká republika sypat peníze, do zkorumpované země, prokazatelně zkorumpované země, což jsou i přímo, přímo to konstatoval Evropský účetní dvůr, což je, v loňském roce to konstatoval, což je poradní orgán Evropské unie, že se miliardy eur s pomocí Ukrajině, kvůli korupci se tam ztratily miliardy eur. A že to prospělo nikoliv Ukrajincům, ale oligarchům a korupci. Přímo cituji z té zprávy.

Takže do takové zkorumpované země vy chcete jako vláda dávat peníze ještě na dluh, peníze České republiky? Když u nás lidi, třicet procent domácností je v problémech? Jo a stoupá počet exekucí. Takže vy, místo abyste ty peníze, pakliže tedy nějaké peníze jsou, ale to má být opět na dluh, tak proč nepomůžete českým občanům? A hlavně proč o tom mlčíte?

Takže a jak to tak vypadá, tak toto téma bude zřejmě jednou z priorit pro české předsednictví v Evropské unii v druhé polovině letošního roku. Dosavadní reformy, jak víme, jak už jsem o tom hovořil, však nevedly k rozvoji Ukrajiny a zlepšení situace jejich obyvatel, ale prospěly oligarchům, zahraničním koncernům a všeobecné korupci.

Hnutí SPD tyto návrhy a úvahy ze strany Evropské komise a ze strany vlády České republiky, ze strany Fialovy vlády, jednoznačně odmítá. Již s předválečnou Ukrajinou byla spojena chronická všudypřítomná korupce a velmi slabá úroveň právního státu, který by rozkrádání mohl zabránit. Nevidíme tedy žádný důvod, aby si Evropská unie měla vzít další úvěry a financovat miliardy eur, další úvěry za ručení české, za které by ručila i Česká republika. To znamená naši občané. Takže nevidíme žádný důvod, proč by si Evropská unie včetně České republiky měla vzít další úvěry a financovat miliardy eur do obnovy země, kterou řídí a rozkrádají oligarchové. Potřebujeme investovat především v naší republice. A to je názor SPD.

V této souvislosti, že se to taky týká té problematiky Ukrajiny, tak bych už v předstihu chtěl vyzvat ministra vnitra Víta Rakušana. Protože vy jste tady zařadili bod Migrační krize nebo Strategie kolem migrace schválně až na 18 hodin, aby už to byla, aby byla už snížená pozornost novinářů. Protože samozřejmě večerní zprávy už budou natočeny, tak aby se to zase vyhnulo pozornosti médií. Takhle to schválně děláte i s našimi mimořádnými schůzemi. Schválně to takhle děláte, vaše vládní koalice, vy jste takoví političtí podvodníci. Vždycky dáte naši mimořádnou schůzi, dali jste na čtvrtek na 18 hodin. Aby už zase novináři byli pryč. Dokonce až na 18.15. Takže dokonce i s patnácti minutami, ještě později, jo, aby už novináři byli pryč, aby už měli natočené zprávy a aby se o té vaší nečinnosti a o těch problémech, co způsobuje občanům, co nejméně mluvilo v médiích. Takhle vy to děláte. Ale my to víme. My to vidíme tohleto vaše politicky podvodné jednání.

Vy se neumíte prostě postavit čelem nám opozici. Já už jsem opakovaně vyzýval premiéra Petra Fialu, ať jde se mnou do debaty. Zahrnul jsem do toho tedy s dovolením i pana předsedu Babiše. Ne aby šel se mnou, ale aby se mnou a s Babišem šel Fiala do debaty. Vždyť jsme tady jenom dvě opoziční strany. Proč se bojí? Proč se premiér Fiala bojí s námi jít do debaty? Já ho chci tady znovu veřejně vyzvat. My jsme tady pouze dvě opoziční strany a myslím, že tady, jo, tak ať se postaví jako předseda vlády předsedům dvou opozičních stran. Jo? V přímém přenosu v televizi. Proč se bojí? Vždyť je půl roku a já jsem s ním nebyl ještě v debatě. Tak to je tedy úplně neuvěřitelné. To není žádný hrdina. Kdyby měl odvahu, tak se nám postaví z očí do očí do debaty. On se ale bojí. To je vše. Přitom by to byla moc pěkná debata zajisté s vysokou sledovaností. Fiala, Babiš, Okamura. A já tady, já nejsem mluvčí hnutí ANO, ale jsme tady jenom dvě opoziční strany. Takže do toho jsem si to s dovolením zahrnul taky do toho výčtu, protože moc na výběr není, že? Jo? Je nás tady málo, co se týče opozice.

No takže my se ho tady nemůžeme zeptat, a proto já jsem trošku nervózní, když mi tady třeba někteří vládní představitelé, vlády mě tady umlčují, když chci mluvit na mikrofon, protože tady nám úplně bráníte, abychom si popovídali s premiérem Fialou v přímém přenosu před sto tisíci občany, ať se ukáže, jak to tedy je a jestli má vůbec nějaká řešení. No nemá, že jo, to my víme.

No a co se týče té problematiky, když jsem tedy řekl, jsem tady říkal, ta financování obnovy Ukrajiny, tady navrhuji, tak ruku v ruce s tím bych se ještě právě, bych chtěl tady vyzvat pana ministra vnitra Rakušana, ať řekne, kde budou, kde budou ty lokace pro umístění romských uprchlíků. Mně píše obro... V České republice, ukrajinských romských uprchlíků. Protože mně píše obrovské množství občanů, mně na Facebooku, dohromady na sociálních sítích mě sleduje čtyři sta tisíc občanů České republiky. A píší mi opravdu masově. A mají obrovské obavy, protože nechtějí, aby v jejich blízkosti byli ubytováni ti romští uprchlíci z Ukrajiny, kteří sem přišli na pozvání vlády Petra Fialy. Že když mají maďarské občanství, tak tady samozřejmě nemají co dělat. Jo?

A teď jsme slyšeli na tiskové konferenci, že ministr vnitra Vít Rakušan teď po více než dvou měsících říká, že se bude kontrolovat, kdo ti migranti vlastně jsou. No tak to přišel tedy pěkně pozdě, když už tady jsou a už jsou s tím problémy. Takže to jenom potvrzuje svoji prostě, své diletantství a svůj amatérismus, na který ale všichni teď doplácejí, v České republice už občané. Vít Rakušan pouze řekl, že chce ty ukrajinské romské uprchlíky, ty nepřizpůsobivé uprchlíky, jako kdybychom tady neměli nepřizpůsobivých dost, tak je chce umístit do Jihomoravského kraje a na Vysočinu. Takže občané jsou zděšeni a píšou mi. Občané Jihomoravského kraje a z Vysočiny jsou zděšeni, kam jim chce vláda vlastně ty nepřizpůsobivé romské uprchlíky z Ukrajiny umístit. Úplně jsou zděšeni naši občané. A vláda to tají. Vláda to všechno tají. Jo? Protože jste si prohlasovali nouzový stav a lhali jste lidem, že ten nouzový stav neomezí české občany. A tady to přesně vidíme. Protože v nouzovém stavu vy to děláte utajovaně, stejně jako jste utajovaně odsouhlasili ty miliardy na ty uprchlíky v nouzovém stavu, pak se to proláklo až po měsíci. A vy přesně víte, proč tady je nouzový stav. Obelhali jste lidi. Proto to děláte potají a ničíte tady životy lidem v České republice. A já se ptám a ptám se teď po čtrnácté hodině, protože Vít Rakušan schválně ten bod dal až na dnes večer, tak aby to tady zaznělo ještě během dne. Ať řekne a očekávám to, kde a kam přesně umístí ty romské nepřizpůsobivé uprchlíky z té Ukrajiny. Kam. Do jakých měst, do jakých obcí, jaké to budou lokace.

Samozřejmě je úplně nepřijatelné, že se vychází někomu vstříc, že chce být ve skupině. Tak to asi nejsou moc v trablech ti lidé, když si ještě vybírají, jestli ve skupině, anebo pětičlenná rodina, nebo sedmdesátičlenná, když mají možnost si vybírat. A my to tady nechceme, my tady nechceme žádné nepřizpůsobivé, nepřizpůsobivé uprchlíky. Doufám, že tady zazní v té debatě kolem Ukrajiny, a znovu já tady navrhuji bod Ukrajina, tak že česká vláda...

Já se k tomu dostanu, prosím vás...

Opravdu, nerežírujte mi moje navrhování bodů. Já řeknu návrh bodu, já nemám povinnost ho říkat na úvod. Já ho můžu říct, ten název bodu až na konci svého vystoupení. To snad víte, jo, jako, takže.

No, tak poznamenáte si, nebojte. Jo, jako jo.

To znamená, problémem je i to, že česká vláda dává 5 tisíc měsíčně tu dávku těm uprchlíkům na osobu a také opakovaně. Ale Slováci dávají v přepočtu 1 700 korun a Poláci dávají v přepočtu 1 580 korun. Takže vy sem lákáte ty uprchlíky trojnásobně vyšší dávkou, než má Polsko a Slovensko. I Maďarsko má podle mých informací nižší tu dávku. Vy jste prostě vláda, já se vůbec nedivím, že vám přezdívají ukrajinská vláda a že premiérovi Fialovi, mi masově píšou lidi, už mu přezdívají ukrajinský premiér. Vy tady neděláte pro české občany, jo. To prostě vy děláte proti českým občanům všechno.

V této souvislosti bych také rád ocitoval, a samozřejmě budu to říkat i ve svém vystoupení po té 18. hodině, že už se tady bouří dokonce i ředitelé pražských škol. Musím říct, že mně trošku zamrazilo a jsem smutný z toho, že i na základní škole, kam jsem chodil já určitou část svého dětství, což je Základní škola Chelčického v Praze 3 na Olšanském náměstí, tak i ředitel této školy, já jsem tam chodil do první třídy, tak říká, že ani už nevyhověl všem těm ukrajinským zájemcům, protože - cituji: Jinak bychom se velmi rychle stali školou s převahou žáků z odlišného jazykového prostředí. To znamená, naše škola už by měla menšinu českých žáků! To snad není možné, protože už do té doby, než byl příliv těch Ukrajinců, tak už měli ve třídách kolem 25 procent žáků, kteří se narodila v rodinách s odlišným mateřským jazykem. Takže teď kdyby přijali ty Ukrajince, tak už by se Češi stali menšinou ve své vlastní třídě, ve své vlastní zemi, ve své vlastní škole. A to je opravdu - už jdeme někam, před čím vždycky SPD varovalo a co my tady opravdu nechceme. Menšina ve vlastní zemi. To tedy ne, jo. To se nám opravdu nelíbí, jo. A není to o tom, já podnikám v cestovním ruchu, já mám rád prostě turisty, cizince, rád cestuji, ale je to o udržení sociálního smíru. Je to o udržení nějaké rovnováhy. Vždyť to se úplně vymkne z rukou. Vidíme to v západní Evropě. Takže to my tady opravdu nechceme, to znamená, aby tady vznikala paralelní společnost, se tomu říká takzvaně.

Takže opět - a dál je tady varování: ve školkách nebude dost míst pro mladší děti, jo, protože už v roce 2018 odmítly školy přijmout podle údajů školní inspekce každé třetí dítě, přičemž víc než třetina z nich byla mladší tří let. A to bylo před tím přílivem ještě těch ukrajinských uprchlíků. A nic od vlády neslyšíme. A teď, co jsem slyšel na tiskové konferenci, protože Vít Rakušan, ne že bych poslouchal jeho tiskové konference, on tak zábavný není, ale shodou okolností ji měl před námi, takže jsem si to tam vyslechl, a vůbec tady chybí tahleta řešení. Takže já už to radši říkám teď, protože prosáklo v médiích, že je to jenom všeobecné, co on tady bude předkládat. Ale to nestačí, chci říct. Já vás vyzývám, vládní představitelé, že to nestačí.

Starosta Městské části Praha-Kolovraty říká - cituji: Osobně se domnívám, že integrace do běžných tříd není ideální. Školy na jihovýchodě Prahy jsou přetížené. To znamená, bude klesat kvalita výuky pro české děti. Ale k tomu je potřeba se postavit. Ne, co říká premiér Fiala: musíme to zvládnout a co říká Vít Rakušan. Ne, co říká předseda klubu ODS poslanec Marek Benda: vezmeme všechny, musíme vzít všechny neomezeně. To říká i Rakušan i premiér Fiala to říkal. Jste se zbláznili úplně! Já vás varuju před tímto. Varuju vás, protože občané se začnou bouřit. Občané se začnou bouřit a my za nimi stojíme, za těmi občany. Nebude to jen tak, jo. Vám už se to vymklo z rukou. A vy už, protože - to znamená za veškeré problémy už nesete plnou odpovědnost pouze vy. A já jsem před tím varoval tady celou dobu, léta před tím varuju, před neřízenou vlnou migrace odkudkoliv, bez jakékoliv strategie. Je to prostě problém. A já to tady musím říct.

A také navrhnu už ten bod v předstihu, nebojte se, pane místopředsedo, protože já nebudu čekat na 18. hodinu. Tam vy si něco budete vykládat večer potom tady. Já se třeba zapojím do té debaty také, ale je potřeba, abychom ten bod už navrhli teď, za nás jako za opozici, a aby se o tomto bodě mluvilo už teď odpoledne. O to jde, jo, abychom si rozuměli. O to jde. My ten bod chceme odpoledne, teď odpoledne. To znamená, vládní strategie vůči ukrajinským uprchlíkům. To je ten název bodu a já to chci zařadit jako třetí bod už dneska odpoledne. To znamená, rozdíl s tím vaším bodem vládním je, že ne večer, když už tady nejsou média a zprávy jsou natočeny. My to chceme teď odpoledne, aby to bylo ještě "v záři" těch médií, aby slyšela média a i veřejnost, aby slyšela tu vaši bezzubost a jak se vám to všechno vymklo z rukou. Tak, takže to je ten důvod.

Takže já bych to ještě samozřejmě rád zdůvodnil dál, protože teď jsem tady uspokojil pana místopředsedu Bartošku, který už čekal na to, co z toho tedy vznikne. A teď je tedy pozoruhodné, a to je tedy shodou okolností náhodička, že teď předsedá schůzi zrovna zástupce KDU-ČSL, protože právě váš hejtman za lidovce pan Grolich za Jihomoravský kraj, tak tady už i on kritizuje vás, vládní koalici, jestli to takhle můžu pojmout, protože ta vyjádření jsou jasná. Já je ocituji a ať si už veřejnost řekne, zdali to zaznívá jako kritika nebo ne. Takže říká o těch romských uprchlících z Ukrajiny - cituji: Nevím, kde přesně jsou ubytováni. Neví. Vláda neví a hejtmani také neví. Nikdo neví. To je bordel. To je neuvěřitelné. Další citát tohoto lidoveckého hejtmana, vládního kolegy tady, kolegy pětikoalice jako jo, tady v souvislosti s tím, že do Česka dorazilo mnoho desítičlenných rodin těchto nepřizpůsobivých uprchlíků se specifickými nároky, tak on říká, že kraje je nemohou odmítnout, cituji. Nemohou je odmítnout na základě pokynu vlády. To znamená, musí je vlastně přijmout, přestože si to občané České republiky nepřejí. A teď se dostáváme do toho kontrastu, že vláda zároveň nechce říct, kde je chce alokovat. Takže občané jsou zoufalí. Jediné, co víme, že je chcete umístit, jestli tedy pan Rakušan zase nelhal, tak do Jihomoravského kraje a na Vysočinu. A občané jsou zděšeni. Oprávněně. Já bych byl také zděšen, jo. Ale to je úplně šílené. A my jsme opozice, tak tlačíme, jak můžeme, aby se začali chovat normálně. Ale u vás je to marné, zvláště když jste před 14 dny tady zamítli návrh zákona SPD už opakovaně na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. To znamená, vy ještě podporujete ty nepřizpůsobivé. Takže to je hrozný problém, jo. Je to problém a podle mě by vaše vláda měla urychleně skončit, protože to jde opravdu strmě k horšímu.

Další výrok tady hejtmana Grolicha za lidovce, který už se na to evidentně nemůže dívat, na to, co předvádí vaše vláda, přestože to je váš stranický kolega. Takže cituji: Děje se to, že jakmile jim vyplatíme 5 tisíc korun, takže potvrzuje, že vy vyplácíte těmto uprchlíkům 5 tisíc korun dávku, takže jeden nebo druhý lže. Buď lže Jurečka, předseda lidovců, který říká, že ty dávky nemají nebo co, nebo část z nich, že nemá, nebo takhle on se zamotává, nebo jeho lidovecký kolega Grolich, který zase říká, že vyplácí 5 tisíc korun. Takže se domluvte, kdo lže z vás. Ale tak jako tak je pravda, že to dostávají. To už víme, jo. No a já řeknu ten citát: Děje se to, že jakmile jim vyplatíme 5 tisíc korun, často sednou na vlak a odjedou. Netuším, jestli pak jedou do jiného kraje, státu nebo zpátky na Ukrajinu. Nejsme schopni to dosledovat.

No, tak to je paráda tedy. Jako tohleto normálně, já si myslím, že je to normálně, to je prostě neplnění povinnosti péče řádného hospodáře s veřejnými prostředky. A je to normální tunelování státní kasy. To není normální, že vy rozdáváte peníze jak na běžícím pásu z peněz daňových poplatníků. A já myslím, že o tom ještě bude diskuse v budoucnu, kdo za to ponese odpovědnost.

A zároveň nejste schopni dosledovat, kam peníze daňových poplatníků odpluly. To je neuvěřitelný. To je neuvěřitelný, co vy předvádíte, zvláště v situaci, kdy jsou tady lidé zoufalí a nemají ani na předražené energie. A to ještě zdražení potravin přijde, protože prezidentka Potravinářské komory Večeřová říká, že teď v následujících týdnech, ještě letos bude zdražení potravin až o 30 %. Takže další tvrdý náraz přijde. A do toho ještě plyn atd., protože vy odmítáte nasmlouvat plyn přímo, jako to dělá Rakousko. I Německo kupuje přímo - v Rusku samozřejmě. Slovensko, Maďarsko. To není o tom - proruský, neproruský. Rakousko je demokratická země, kde si určitě můžeme brát příklady. A mají tam ten plyn levnější. Jenom naše vláda to tady kupuje přes překupníky v Německu, aby mohla říkat, že nekupuje přímo v Rusku, a Němci to kupují pro nás v Rusku. No tak to je teda paráda. A máme to třikrát dražší. To úplně dokládá vaši politiku. Šílený. Politika pro elity, politika pro boháče. Ale my jsme tady pro všechny občany, my v SPD.

A další citát řeknu - tady hejtmana Grolicha z lidovců. Reagoval na to, že se větší skupina romských uprchlíků utábořila před nádražím v Brně, a říká: "Mají vízum třeba na měsíc, takže jim byla vyplacena dávka." To je neuvěřitelný (s úsměvem). Co vy si to vůbec dovolujete v té vládě takhle využívat peníze českých daňových poplatníků? Takže na jednu stranu zamítnete zákon o referendu, který tady navrhuje SPD, protože kdyby tady ten zákon existoval, tak by tady nebyla tahleta vaše šikanózní diktatura, tvrdím, vůči většině českých občanů, protože jsem přesvědčen, že kdyby bylo referendum o tom, zdali občané souhlasí s výplatou dávek nepřizpůsobivým, tak drtivá většina občanů řekne, že ne. Ale to je neuvěřitelný, co tady předvádíte z peněz daňových poplatníků. A tady cituju schválně vašeho koaličního hejtmana, aby bylo úplně jasno. A cituju, mám to tady radši úplně přesně. To je neuvěřitelný.

A další věc - další citát. Ptali se ho v rozhovoru, že prý to není jen věc Brna - byla otázka, ale také Prahy či Ostravy atp.: "Hledáte spolupráci s vládou, jak tento problém řešit?" A odpověď lidoveckého hejtmana: "Upozornil jsem na to při úterním jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem za hnutí STAN. Nenašli jsme konkrétní řešení." Konec citátu. No to je na okamžitou demisi Víta Rakušana. Takže on není schopen najít řešení? Takže nejdřív nekontrolovatelně sem přijdou statisíce migrantů, to do jisté míry můžeme chápat, ale SPD říká, že ta pomoc má být přiměřená, pouze na nezbytnou dobu a po ukončení konfliktu že by se měli vrátit zpět na Ukrajinu budovat svoji zemi. A nesmí to být na úkor českých občanů, aby se českým občanům zhoršovala dostupnost zdravotní péče či dostupnost sociálních služeb či se zhoršovala úroveň školství. Takhle my to říkáme a za tím si stojíme. Ale to, co předvádíte vy, že jste živelně bez jakékoli koncepce - a už dva měsíce vás tady vyzýváme, my v SPD vás tady vyzýváme každou schůzi - předložte strategii ohledně migrantů. Žádnou strategii ani po více než dvou měsících jste nepředložili. No, pochopil bych to první týden, dva, možná i tři, ale po dvou měsících, kdy na to doplácí občané celé České republiky? A znovu říkám, vy jste lhali, že nouzový stav neomezí občany České republiky. Vy jste tak obelhali lidi. A já už jsem tenkrát upozorňoval na to, že lžete, že Vít Rakušan lže. Já jsem říkal, že to omezí občany České republiky. A teď všichni vidí, že jsem měl pravdu a že vy jste prolhaná vláda. A omlouvám se za tyto expresivní výrazy. Ale mně píše tolik občanů zoufalých, že už to nemůžu říct jinak. Nemůžu to říct jinak, protože je to otřesný úplně.

Já bych chtěl vidět poslance hnutí STAN, kdyby do vaší obce nastěhoval Vít Rakušan ty romské uprchlíky. No tak vy tady pro to nakonec zdvihnete ruku. Já si myslím, že si mnozí z vás přejí, aby to nezasáhlo vaši obci, protože byste byli postaveni před extrémně těžkou situaci. Teď před komunálními volbami. Protože to by znamenalo vaši nevolitelnost. A o tom jsem přesvědčený, kdybyste na to kývli. Občané by vám řekli, zvlášť protože jste ve vládě, proč nedomluvíte, aby to bylo jinde? A jenom si budete tady přehazovat horký brambor. Ale bylo by to skvělé nastavení zrcadla pro některé poslance za hnutí STAN. Vlastně proč vy jako starostové hnutí STAN nevyzvete ministra vnitra - heleďte, my jsme ve vládě, my jsme přece souhlasili s tím, aby tenhle typ uprchlíků tady byl - tak proč nevyzvete jako starostové STAN Víta Rakušana, vašeho stranického nadřízeného, aby je ubytoval k vám do obce? Vždyť s tím přece souhlasíte, ne? Tak ukažte svoji odvahu. Tady pan Cogan třeba, předseda klubu STAN, Josef Cogan z Nové Paky. Teď bych očekával odvahu od něj, aby řekl svému stranickému šéfovi, protože tady iniciativně chodil na mikrofon. Tak pan Cogan z Nové Paky by se měl k tomu postavit -

Ano, vaším... No on tu není totiž, takže já ho nemám jak oslovit. Já přesně postupuji podle jednacího řádu, pane místopředsedo.

Ale on tu není, takže já ho nemám jak oslovit.

Dobře. Je to takový výklad, o kterém bychom mohli hovořit. Já se pečlivě dívám do té lavice, jestli tam je, nebo není. Není. Ale to nevadí. Třeba poslouchá, máte pravdu, někde u monitoru. Takže to by bylo chlapský od pana Cogana z Nové Paky z hnutí STAN, kdyby se tomu postavil čelem a řekl svému stranickému šéfovi Vítovi Rakušanovi - tak Vítku, jsme z hnutí STAN, tak mně je tady nastěhuj ty romský uprchlíky, já to zvládnu. - Neudělá to. Já už vím, že to neudělá. (S úsměvem.) To je to pokrytectví. No jestli už nekandiduje v komunálních volbách, tak to třeba udělá. Ale jestli kandiduje, tak to neudělá. V tom je to vaše pokrytectví, protože by věděl, že by propadl ve volbách. Vy to chcete hodit na někoho jiného. A to je ta vaše vládní koalice. To je to, jak vy se k tomu ve finále stavíte. Řekl bych normálně, že to je k smíchu, ale k smíchu to vůbec samozřejmě v tomto případě není.

Takže já jsem navrhl tři body. Tři body za sebe, v pořadí první bod schůze, druhý bod schůze, třetí bod schůze. Děkuji za pozornost a doufám, že je schválíte, protože občané mají řadu problémů a nesnese to podle mě odkladu.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…