Okamura (SPD): Žádáme kontroly na hranicích a vypovězení nelegálních imigrantů

24.10.2023 17:17

Projev na 78. schůzi Poslanecké sněmovny 24. října 2023 k narůstající ilegální migraci

Okamura (SPD): Žádáme kontroly na hranicích a vypovězení nelegálních imigrantů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

já bych chtěl jako první bod dnešní schůze, mimořádný bod, navrhnout bod s názvem - Situace ohledně migrace v České republice. Hrozí totiž, že se nelegální migranti budou hromadit na našem území. Hnutí SPD požaduje okamžité zavedení stálých kontrol na našich státních hranicích a vypovězení všech nelegálních migrantů.

Vlna nelegální imigrace do Evropy z islámských a afrických zemí pokračuje stále vyšším tempem. Zvyšují se rizika jejích dopadů na občany České republiky. Všechny sousední státy totiž již zavedly kontroly na svých státních hranicích. Naposledy Německé, které se v minulých dnech rozhodlo obnovit stálé kontroly na hranicích s Českou republikou a Polskem. Ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN však trvalé kontroly na našich státních hranicích dosud nezavedl, probíhají pouze namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem a to ještě s časovým omezením do 2. listopadu. Reálně tak hrozí...

Reálně tak hrozí, že nelegální imigranti, kteří cestují přes naše území do Německa, se budou shromažďovat v České republice se všemi negativními důsledky pro naši zemi a její občany. Jde o další totální selhání ministra vnitra i celé Fialovy vlády, která hazarduje s bezpečností českých občanů. V řešení nelegální imigrace totálně selhává celá Evropská unie a její orgány již od roku 2015. Ve skutečnosti připravuje usnadnění imigrace prostřednictvím tak zvaných bezpečných cest pro imigranty. Ani Německo už masovou imigraci nezvládá. V Bavorsku proti ní protestují starostové i občané.

Hnutí SPD požaduje okamžité zavedení stálých kontrol na našich státních hranicích a vypovězení všech nelegálních imigrantů nebo imigrantů, kteří u nás páchají trestné činy. Zároveň požadujeme, aby vláda Petra Fialy z ODS přehodnotila své souhlasné stanovisko k novému migračnímu paktu EU a odmítla připojení České republiky k tomuto paktu, který se bude v následujících týdnech definitivně schvalovat a přináší riziko dalšího přerozdělování nelegálních imigrantů po členských státech EU.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

A u tohoto se musím chvíli zastavit, protože Fialova vládní pětikoalice souhlasila letos s tím novým migračním paktem EU. To znamená, Fialova vládní pětikoalice přímo kývla na přerozdělování afrických a islámských migrantů do České republiky, dokonce je tam kvóta, jsou tam kvóty, anebo budeme muset platit za každého toho odmítnutého migranta dvacet tisíc eur, půl milionu korun za odmítnutého migranta. Neboli to můžou být miliardy korun. A my znovu vyzýváme vládu Petra Fialy, aby se stejně jako Polsko, stejně jako Polsko a Maďarsko, aby hlasovali proti migračnímu paktu EU, protože to jde do závěrečného schvalování.

Fialova vláda to už dvakrát podpořila. A já tady opakovaně vyzývám premiéra Petra Fialu a Fialovu vládní pětikoalici a ministra vnitra Víta Rakušana z hnutí STAN, aby odmítl migrační pakt EU. Aby skončili s tou vlastizrádnou politikou vůči České republice. Je to samozřejmě zrada na Českou republiku, je to podraz na všechny občany České republiky, že vaše vláda, Fialova vládní pětikoalice - ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů - chce přijímat africké a islámské migranty do České republiky nebo budeme muset platit z daní českých občanů výpalné. A my s tím prostě nesouhlasíme a jsou tady také velká bezpečnostní rizika.

Takže já bych chtěl, aby Fialova vládní pětikoalice přestala dělat tuhletu vlastizrádnou politiku, přestala jednat proti občanům České republiky, protože tady drtivá většina občanů žádné africké a islámské migranty nechce. A tady bych ještě připomenul, že já jsem - jako jediný politik už od roku 2013, 2012 - jsem říkal a po celé republice jsme dali billboardy - Ne migraci, ne islámu. Dále to byl billboard - Ne islámu, ne teroristům. Za to jsem si od zaprodaných, hloupých vládních politiků a s nimi spřažených novinářů a dalších aktivistů vystoupil (vysloužil?) různé dehonestační přezdívky. No a ukázalo se, že mám samozřejmě pravdu.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí

Neustoupil jsem, neustoupím, pevně stojíme za našimi názory, my v SPD, nebudeme ohýbat páteř. A dál opakuji - prosazuji zákaz propagace islámu v České republice. Ten zákon z pera SPD tady ostatně leží. Prosazujeme zákaz a odmítnutí, nulovou toleranci jakékoli nelegální migrace. A říkáme jasně - ne této migraci, ne teroristům, ne islámu v České republice. Ale Fialova vládní pětikoalice to toleruje. A já jsem rád, že už se někteří další politici ke mně přidávají, ovšem nikoli z vládní pětikoalice, a že už to začínáme vidět, tyto problémy, podobně.

Nicméně tady bych rád zdůraznil, že ten migrační pakt EU je forma nařízení EU. Proto ten, kdo tady říká a říkal by, že odmítá migrační pakt EU, tak jaké je tedy řešení? Jasně. Referendum o vystoupení z EU, případně referendum o migračním paktu EU, ale to je referendum o mezinárodní smlouvě. Takže ten, kdo odmítá referendum o mezinárodních smlouvách, tak nemůže zároveň být proti migračnímu paktu EU. To je potom určitá habaďura na voliče. Protože není možno, když je to forma vlastně v podstatě nařízení EU, tak se tady o tom ani nebude hlasovat přece ve Sněmovně. O tom se rozhoduje o nás bez nás v Evropské unii a hlasuje tam vláda.

Takže tady bych chtěl jasně říci, že jedinou možností, jak to odmítnout je, jako to udělali Poláci, že udělali referendum na tuto otázku, ostatně minulý týden nebo předminulý týden, bylo to souběžně s volbami. A není jiná varianta než na základě veřejného tlaku, to znamená, že se celá republika nebo národ se většinově postaví proti tomu v referendu, tak pak lze samozřejmě na základě toho vytvořit tlak v Evropské unii, protože ta forma nařízení EU - nemáme šanci to přehlasovat. Tak ostatně Fialova vláda proti tomu ani hlasovat nechce, ona naopak hlasuje pro přijímání afrických a islámských migrantů do České republiky.

Takže tohle je potřeba jasně říci, že jediné SPD tady nabízí jasné řešení a samozřejmě v případě, že Fialova vláda to tady odsouhlasuje, tak skutečně je tady na místě referendum o vystoupení České republiky z EU, protože já si myslím, že je potřeba umožnit takové referendum, protože nikdo tady - nebo my tady, já tady rozhodně nechci, aby tady byli ti islámští a afričtí migranti, jako to vidíme v západní Evropě, to znamená masová migrace. Masová migrace, masová řízená migrace. Takže to je samozřejmě problém a já to budu říkat i dál, přestože právě těmi spoluviníky téhle situace jsou ti někteří zaprodaní provládní novináři a ti prounijní novináři a také ti politici, kteří bohužel v západní Evropě především, a vidíme to i tady, způsobili tuhle situaci.

Takže já si za těmi pravdivými názory budu stát dál a prostě je potřeba toto odmítnout a dávám to jako úvodní bod, mimořádný bod na schůzi této Poslanecké sněmovny. Fialova vláda, jak víme, tak já už jsem ten mimořádný bod tady navrhoval opakovaně, ale vždycky tady Fialova vláda odmítá o tom mluvit, ale zároveň hlasujete v Evropské unii pro ten migrační pakt. Takže to je potřeba tady pojmenovávat. Já to budu říkat pokaždé. Budu to říkat pokaždé a budu se tomu tady věnovat, té migraci a tomu, že je potřeba toto zastavit.

Mimochodem jenom připomenu, že tady hnut SPD, už tady leží druhé volební období zákon na zákaz islámského zahalování na veřejnosti. Tento zákon naposledy přijalo Rakousko a Dánsko, což jsou bezesporu země - západní země jsou to, jsou to demokratické země. My v SPD jsme si tam vzali příklad, v uvozovkách jsme ho tam opsali.

Je to ten správný příklad. A tady máme zákon a zákaz islámského zahalování na veřejnosti. Je to včetně toho, že se to netýká nějakých moravských krojů, netýká se to řádových sester a tak dále. To jsem slyšel ty hloupé argumenty těch, kteří si ten zákon nepřečetli, právě z řad poslanců Fialovy vládní pětikoalice, když byli ještě loni v opozici, tak tady plácali ty nesmysly, protože oni jsou pro to, aby tady byli islámští migranti, afričtí migranti, oni to podporují. Teď se to ukazuje i na tom hlasování o tom migračním paktu. A my prostě na tom trváme. My na tom trváme, aby se - protože proč my se máme jim přizpůsobovat. My jsme tady doma. Takže tohleto jsou ty záležitosti.

Jinak znovu zdůrazním, zmínil jsem to jednou větou; trvám na tom, aby Fialova vláda přistoupila k řešení bez výmluv, aby ti migranti, kteří nemají pochopitelně české státní občanství a páchají tady trestnou činnost nebo protiprávní jednání, aby byli vyhošťováni, aby prostě věděli, že když tady budou páchat kriminalitu, tak že je Česká republika vyhostí. Ne jako je to teď. To prostě je také potřeba tímto způsobem zakročit, protože slušní čeští občané se dneska kvůli Fialově vládě dostávají do defenzivy. Slušní lidé se bojí. A tady jsem o tom hovořil už, že včerejší Reportéři ČT tady zalhali v reportáži. Mimochodem tam osolili i předsedu druhé opoziční strany. Ale oni tam říkali, že prý kriminalita Ukrajinců nestoupá. Není to pravda. Já tady poprosím kolegu Radka Rozvorala, jestli mi přinese ty papíry, co mám na stole. Já jsem si je tam odložil. (Poslanec Rozvoral přinesl k řečnickému pultíku podklady.)

Takže krátce řečeno, Reportéři ČT, Česká televize lžou, že prý kriminalita Ukrajinců v České republice nestoupá. Tady mám odpověď písemnou ministra vnitra Rakušana na moji interpelaci, už jsem to tady říkal, to znamená počet protiprávních skutků ukrajinských občanů: 2020 - 1 535 skutků, 2021 - 1 705, 2022 - 1 568; nárůst 30 procent cirka. Takže tady Reportéři ČT, redaktorka Černá se jmenuje, tady dělá provládní redaktorka Černá, teď nevím, jak se jmenuje křestním jménem, a určitě ji tady vidíte občas, Reportéři ČT, tak protože opozici stoupají preference a předsedům opozičních stran stoupají preference a důvěra, a naopak Fialova vládní pětikoalice klesla na minimum, plně už věří Fialově vládní pětikoalici pouze 3 procenta voličů a předsedové koaličních stran mají důvěru 11 až 17 procent, paní Pekarové věří 11 procent, premiérovi tuším 17 procent, tak udělala provládní úderka, pořad Reportéři ČT, Česká televize, placená, dokonce dneska cca z poloviny placená voliči opozice z koncesionářských poplatků, když budu mluvit za sebe, tak každý desátý koncesionář je přeneseně řečeno volič SPD. A tahleta provládní úderka v Reportérech ČT lže v přímém přenosu včera. Tady mám písemná čísla; ministr vnitra Rakušan: Stoupá kriminalita Ukrajinců v České republice. A oni tvrdili, že to není pravda. Z čeho vycházejí?

Mám to černé na bílém, takže to není žádná dezinformace. Česká televize ať přestane manipulovat a dezinformovat. Už devátý rok jsem nebyl pozván do Otázek Václava Moravce, protože cenzurují moje názory, cenzurují opoziční názory, manipulují s veřejnosti, dezinformují, aby právě nebyl slyšet hlas jednoho ze dvou opozičních předsedů. Takže tahleta dezinformační zmanipulovaná Česká televize za peníze koncesionářů voličů SPD a voličů opozice tak ještě udělala na podporu vlády reportáž. Redaktorka Černá se jmenuje. A pak tady běhal nějaký redaktor Hanzlík. A tahleta redaktorka Černá, proč o tom mluvím, protože si to musím samozřejmě vychutnat, protože se jim směju. Směju se jí a směju se tomu pořadu.

Je to směšné úplně, už ty jejich útoky. Tak ještě odpoledne včera v ČT 24, náhodou jsem bliknul televizi, byl jsem tady ve Sněmovně v kanceláři, chystal jsem se na dnešek, tak tam ještě v rozhovoru s tím redaktorem Takáčem dělali anonci na ty Reportéry ČT a zalhali tam. Ta redaktorka Černá říkala: Uvidíte, jak Babiš s Okamurou utíkají před kamerou. Ale já jsem neutíkal před nikým a bylo to i v tom pořadu. Takže oni ještě tam lžou dokonce, aby ještě poštvali diváky lživou informací. Já jsem jim naopak řekl, a je to v tom pořadu, já vás rád vidím. A pak to tam vystřihli, protože ještě jsem jim říkal, jestli už si vyřešili to mňoukání v té redakci. Takže to jsem tam také říkal. Nevím, jestli to natočili, nebo ne. A hlavně jim říkám, že s provládním podle mého názoru nedůvěryhodným pořadem já se ani bavit nebudu. A výsledkem byly zase ty jejich nesmysly.

To znamená, je to opravdu úsměvné, že hlavní dezinformační a manipulační médium v České republice, kam já jsem nebyl pozván už devátý rok do hlavního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce, manipulace neskutečná. Manipulace za veřejné peníze, abych nebyl slyšet, tak oni dělají pořad ještě prý o nějaké dezinformacích a manipulacích. (Poslanec Okamura se směje.) A pak jsem se ještě zasmál, protože oni si tam ve finále - já jsem viděl ten přepis, protože já se na ten pořad logicky nedívám, dívali se na to moji poradci, protože já si nebudu dezinformačním manipulativním pořadem - já se na to nedívám, požádám kolegy, aby se podívali, já jsem si udělal příjemnější večer, takže chci jenom říct, protože ty lži nemá smysl sledovat, jen se to zase potvrdilo, tak ještě se tam v pořadu navezli ve finále i do vlády, že prý vaše vláda nebojuje dostatečně proti dezinformacím a vyzývají vás, abyste bojovali proti dezinformacím.

Ale vždyť hlavní dezinformátor je premiér Fiala, který říkal, že nebudete zvyšovat daně. Celá vládní pětikoalice to říkala. (Poslanec Okamura se směje.) Takže manipulátoři a dezinformátoři České televize vyzývají hlavní manipulátory a dezinformátory k tomu, aby bojovali proti dezinformacím. No, je to opravdu blamáž, to, co jsem viděl, to je opravdu k zasmání a já nevím, co zase v té České televizi, v těch Reportérech ČT vyplodí dál, protože si myslím, že to budou další útoky a dehonestace a zneužívání koncesionářských poplatků.

Samozřejmě musím říct, že ne všichni redaktoři České televize jsou neseriózní. To zase musím říct. Tady spolupracujeme s redaktory zpravodajství, kteří natáčejí reportáže do hlavních zpráv a musím říct, že se snaží dělat svoji práci korektně. Prostě naberou vyjádření, je z toho nějaká reportáž a myslím, že rozhodně nemůžeme všechny házet do jednoho pytle. To bych chtěl zdůraznit. To bych chtěl zdůraznit. A musím říci, že když se bavím s některými lidmi z České televize, tak oni sami mi říkají mezi čtyřma očima: s Reportéry ČT, s těmi redaktory nechceme mít nic společného, říkají. Nic společného nechceme mít se 168 hodin. Nic společného nechceme mít s Newsroomem. To jsou jiní, říkají. S těmi nechceme mít nic společného, říkají. Takže takhle to tam funguje. Ale takhle by to ve veřejnoprávní televizi přece fungovat nemělo za veřejné peníze. Takže to jsem chtěl říci.

A jaký z toho je závěr. Hnutí SPD opakovaně, dlouhodobě navrhuje zrušení koncesionářských poplatků, protože manipulují vysílání. Manipulují vysílání a já, předseda SPD, jedné ze dvou opozičních stran nemůžu se dostat, protože mě nezvou, do hlavního diskusního pořadu, aby zmanipulovali veřejné mínění, aby podváděli koncesionáře, podváděli občany. A s těmi podvody pokračují dál, jak vidíme. Takže zrušení koncesionářských poplatků je namístě, převedení Českého rozhlasu a České televize na státní příspěvkovou organizaci s pevně stanovených rozpočtem pod kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu. To je ta správná varianta...

No, tak poslouchejte dále, pane místopředsedo, třeba se dočkáte a já ještě navrhnu další bod.

Takže prosím vás, tohleto je situace, která se tady děje na podporu politiky Fialovy vládní pětikoalice. Takže bohužel říkám ta aktivistická úderka provládní v České televizi, ti někteří redaktoři, já to beru opravdu výběrově, neházím všechny do jednoho pytle. Neházím, to chci zdůraznit. Neházím. Ale tento konkrétní pořad a tato konkrétní redakce, to je ten Newsroom, 168 hodin, Reportéři ČT se zase předvedla.

Samozřejmě jsem měl řadu reakcí od našich voličů, kteří se nad tím zasmáli. Všichni se nad tím zasmáli, protože to nikoho neovlivní samozřejmě. Jsou to výkřiky. Jsou to výkřiky a jenom bohužel je mi líto té České televize a té většiny slušných a seriózních pracovníků, kteří tam jsou, kteří nejsou aktivisté a znám tam spoustu slušných lidí. V České televizi vystupuji přes 20 let, skoro 30 let vystupuji. Poprvé v životě jsem byl v přímém přenosu, tuším, že to byl rok 1995. To znamená, je to 28 let zpátky. To tenkrát ještě moderoval pan Dumbrovský pořad "21", předchůdce "Událostí, komentářů". Takže mám s tím zkušenosti skoro 30 let, co tam vystupuji a z té doby znám spoustu lidí, kteří mají rádi tu práci a jsou nešťastní z toho, jaký aktivismus předvádí redakce "Reportérů ČT" a zneužívá tu redakci pro svá vlastní osobní politická přesvědčení. Takže toto jsem chtěl ještě zdůraznit.

Pojďme tedy k dalšímu bodu, který navrhuji. Ta šikana z Evropské unie nebere konce. Z vedení EU přichází iniciativa, která má ve všech 27 unijních státech zakázat v domácnostech chov křečků, papoušků, plazů a dalších zvířat. Zákaz se má týkat drtivé většiny rozšířených druhů, které chovají akvaristé či teraristé. Z průzkumu vyplývá, že většina českých domácností má doma nějakého domácího mazlíčka. Co říct k tomuto návrhu Evropské unie? Já mám zvířata rád, miluji zvířata a připadá mi úplně na hlavu, aby nám z Evropské unie diktovali, jestli můžou Češi doma chovat křečky nebo papoušky. To se úplně zbláznili všichni, to se zbláznili?

Hnutí SPD pevně stojí za všemi chovateli zvířat a také, jak známo už z minulého volebního období, bojujeme za zpřísnění trestů za týrání zvířat. V minulém volebním období jsme prosadili návrh, prosadili jsme ho z opozice, na zpřísnění finančních sankcí za týrání zvířat na milion korun. Byl to tenkrát pozměňovací návrh naší poslankyně Moniky Jarošové z SPD. Takže my máme přímo výsledky, kdy díky nám se zpřísnily finanční sankce za týrání zvířat. Navrhovali jsme i zákaz zmrazování zvířat zaživa - to nám tady neprošlo - a další věci.

Navrhovali jsme také zákaz používání psů, koček, opic a podobných zvířat, jako laboratorních zvířat. To nám tady také neprošlo. Takže hnutí SPD se dlouhodobě věnuje ochraně zvířat, ochraně domácích mazlíčků a zásadně jsme proti tomu, aby Evropská unie diktovala nám v České republice, českým chovatelům a českým domácnostem, jestli smí doma chovat křečky, papoušky nebo hada.

Já to řeknu na rovinu. Proč nám pořád nějací cizinci, kteří tady s námi vůbec nežijí, ani tady třeba jenom nebyli, tak proč nám pořád diktují, jak máme u nás žít a co smíme dělat? Evropská unie je nereformovatelná, omezuje svobodu a zabíjí svobodné suverénní evropské národy neomarxismem, multikulturalismem, masovou imigrací a globalismem.

Proč to navrhuji? Mě zajímá stanovisko Fialovy vlády k tomuhletomu, Fialovy probruselské prounijní vlády. Jestli se skutečně hlasitě proti tomuto postavíte a hlavně tomu zamezíte. Ne, že jste byli proti a zase to prošlo. To tady nezajímá ty miliony českých domácností, které mají doma drobná zvířátka, mají doma domácí zvířata, které milují. My jsme na jejich straně. Proto navrhuji bod - Evropská unie chystá zákaz chovu křečků, papoušků, plazů a dalších zvířat v domácnostech. Takže to je název bodu a mě zajímá stanovisko Fialovy vlády.

Já vás vyzývám, aby v zájmu těch mnoha milionů chovatelů domácích zvířat v České republice Fialova vláda jasně řekla, že zamezí přijetí této iniciativy. Ne, že řeknete, že vás přehlasovali. Proto já říkám, že hnutí SPD navrhuje - opakovaně to říkáme, protože to už je další a další věc, kterou Evropská unie ničí naše životy. To není jen ten Green Deal, kvůli kterému zásadně zdražily energie v České republice. Energie, potraviny, všechno.

Prostě znovu vyzývám ostatní poslance z jiných stran, podpořte návrh SPD na referendum, zákon o referendu. Včetně možnosti referenda o mezinárodních smlouvách, tedy o vystoupení České republiky z Evropské unie, aby sami naši občané rozhodli o budoucnosti ve své zemi. Ale jak víme, tak hnutí ANO a strany Fialovy vládní koalice referendum odmítají a podporují politiku Evropské unie.

Takže já tohleto vnímám jako velký problém, že Evropská unie chystá seznam, to znamená proaktivně chystá seznam, zvířat, které chtějí zakázat, aby je naši občané mohli mít doma. Znovu opakuji. Na tom chystaném seznamu nejsou jenom papoušci, plazi a křečci. Je tam činčila, je tam mimochodem chameleon, ale jsou tam i další zvířata. Je tam spousta zvířat, které chovají doma akvaristé či teraristé.

Takže samozřejmě my s tímhle nesouhlasíme. Vidím tady nějaká vyjádření politiků, kteří s tím jakoby nesouhlasí, ale mě zajímá, jak tomu zamezíte. Protože je potřeba tomu zamezit. Co budou lidé dělat? Takže tohle jsem chtěl říct.

Zajímavé je, že tady třeba čtu už reakce občanů na tohle to, že tady pražský chovatel papoušků Stanislav Dvořák říká, cituji: "Ara je monogamní druh, který žije celý život páru. Dožijí se úplně běžně 60 let. Kdybych je oddělil, tak je tím vlastně zabiju. Takový pták umírá předčasně, izolaci prožívá velmi frustrovaně, trpí a sebepoškozuje se." No, to je reakce na to, že kdyby prošel ten zákaz, tak logicky už nebude moct mít třeba pár a musí nechat už jenom dožít toho jednoho papouška.

Takže takovéhle otřesné příběhy se tady samozřejmě budou odehrávat a chovatelé o tom samozřejmě hovoří. Protože v případě, že by takový seznam přišel v platnost, tak chovatelé by museli ty zakázané druhy - jako papoušky a křečky - zvířat oddělit, aby se již nemohli dále rozmnožovat a takzvaně pouze dožili v zajetí. V případě kterých druhů například ryb nebo papoušků je to ale nesplnitelný úkol, protože oni potřebují žít prostě minimálně v páru nebo ve větším, řekl bych, kolektivu. To znamená, tohle to je návrh Evropské unie a já bych byl tedy rád, aby se tohleto řešilo. Takže to je můj návrh druhého bodu.

Samozřejmě jenom ještě závěrem dodám, že bych rád slyšel od představitelů vládní pětikoalice, co to má znamenat ten včerejšek na tom pražském magistrátu? Protože pražští radní schválili padesátimilionovou zakázku pro obviněného podnikatele v kauze Dozimetr, kauza organizovaného zločinu. Připomenu, že Praze vládne koalice úplně totožná s koalicí vládní tady na celostátní úrovni. Vládne tam koalice ODS, Piráti, STAN, KDU-ČSL a TOP 09.

Společnost Total Service vyhrála včera veřejnou zakázku Hlavního města Prahy za bezmála 50 milionů. Přitom podle evidence skutečných majitelů je majitelem 70 % akcií této firmy Václav Novák, jeden z obviněných ve věci kauzy organizovaného zločinu Dozimetr, kde právě jsou namočeni politici STAN. Týká se to i politiků TOP 09, KDU-ČSL a asi i některých dalších.

To znamená, mě by to zajímalo, a to je můj návrh třetího bodu. Název už jsem ostatně řekl - Pražští radní schválili padesátimilionovou zakázku pro obviněného v Dozimetru. (Předsedající: To je název bodu?) Ano. Rád bych slyšel vysvětlení, protože tady máme poslance vládních stran, máme tady poslance za Prahu z vládních stran a mě by zajímalo, co to tam předvádíte, co to má znamenat. Takže to jsou moje návrhy bodů a v pořadí by bylo jedna, dva, tři.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…