Okamura (Úsvit): Jaký názor je vlastně ve skutečnosti extrémní?

22.01.2015 16:00

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 1. 2015.

Okamura (Úsvit): Jaký názor je vlastně ve skutečnosti extrémní?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, no, mne tady skutečně - nevím, jestli mě to zaráží, nebo jestli jsem zklamaný - že tady se vždycky - já už jsem byl takhle v Senátu a teď jsem ve Sněmovně a vždycky se tady projedná nějaká taková zpráva, půlka sálu tady není, zbytek si povídá, pak se jenom zdvihne ruka a jde se dál.

Vážení přátelé, takhle to přece nejde! My bychom měli nejenom odsouhlasovat a zdvihat ruku pro tyhle zprávy, ale zároveň bych očekával od vlády také koncepci řešení, aby k takovým jevům nedocházelo, samozřejmě funkční koncepci, která by skutečně zabírala.

Kromě represe nebo nějakého vyhodnocování zprávy bychom se měli pobavit přece o tom, co jsou příčiny toho, že občané demonstrují například proti Romům. A to nikdo nepojmenovává.

Opět mám otázku na pana ministra - jaký názor je vlastně ve skutečnosti extrémní? Jaká je vlastně skutečná definice - já vím, že jste říkal, že o tom budeme mluvit v jiném bodu, proto to nebudu do hloubky rozebírat - když cizinec s dlouhodobým pobytem, předseda muslimských obcí pan Alrawi veřejně říká při svém kázání větu: Abyste se naučili nenávisti k neuznání Alláha, tedy nenávisti vůči všem nevěřícím v islám - tedy i mně, já nevím, kdo tady z vás je věřící v islám, ale já určitě ne, a zároveň vyzývá, aby rodiče bili své děti už od deseti let, že už je to ten vhodný věk, kdy je můžou bít, pakliže se nechtějí modlit k Alláhovi.

Takže tento názor evidentně extrémní není, protože policie nekoná a ani není aplikován paragraf zákona o pobytu cizinců v České republice, a není to ani proti veřejnému pořádku ani ohrožení bezpečnosti. Takže toto extrémní není v České republice.

Ale extrémní jsou občané v Českých Budějovicích, kteří demonstrují proti Romům. To se ve zprávě objeví. Já to považuji za absolutně skandální, vážení přátelé, takové posuzování. Občan, který je naopak diskriminován a šikanován, slušný občan, který si ještě platí v Českých Budějovicích policii, která má chránit jeho, a romští spoluobčané se těmto daňovým poplatníkům smějí z oken paneláků, vysmívají se jim do obličejů, tak tito občané, kteří platí daně jako ovce na nějaké nepřizpůsobivé skupiny, tak se objeví ve zprávě o extremismu. To se mi snad úplně zdá. A naopak, to je jedno kdo, jestli cizinec nebo necizinec, který tady hlásí otevřenou nenávist vůči nám všem, tak se vůbec nic neděje, policie nekoná, ale to tam pan ministr ještě nebyl, takže naopak já mám tady na něj pochvalu vzápětí.

Není to náhodou úplně naopak? Vždyť to je absolutní chaos v našem státě. Měli bychom si jasně definovat, co tady vlastně chceme prosazovat.

Já dojdu ještě k dalšímu bodu, co jsem chtěl říci.

Důvody tohoto chování, vážení přátelé, to jsem říkal na úvod, my si tady vždycky jenom odsouhlasíme zprávu, ale musíme přece potírat důvody. A pakliže - já nevím - nadpoloviční většina občanů není spokojena s chováním romské minority, tak přece musíme udělat maximum pro to, aby se to změnilo, to jsou také čeští občané.

Ale tady pan zbytečný ministr, pan ministr Dienstbier, kdy včera i Sněmovna hlasováním rozhodla, že ho vlastně už ani nechce poslouchat u některých zákonů, že si raději pozve někoho jiného, tak pan zbytečný ministr /musím říci, že nevím, jestli bez práce, ale předstírá nějakou práci/ žádnou funkční koncepci nenavrhl. Naopak vidíme, že je to přesně naopak a situace v české společnosti se jen zhoršuje.

Já chci jenom říci, že bychom měli jasně identifikovat, v čem je majoritní společnost nespokojená a pokusit se nastavit pravidla - bez politické korektnosti, vážení přátelé, naopak politicky nekorektně, otevřeně - a v tom pana ministra Chovance chválím, protože je jeden z mála politiků, který dokáže mluvit politicky nekorektně, což je dobře, že má sociální demokracie v řadách možná jednoho, možná dva, možná tři, ale pár politiků, kteří opravdu mluví otevřeně. Ať souhlasíme nebo nesouhlasíme, vždycky je to dobře, když jsou politici, kteří mluví na rovinu. Aspoň je něco k diskusi.

To je to, co mi tady chybí. Absolutně chybí koncepce této vlády, která by byla použitelná a skutečně řešila tyto nálady v české společnosti, oprávněné nálady majority, zcela oprávněné nálady.

Je úplně skandální, že slušní občané se ocitají v důvodové zprávě o extremismu a ti neslušní se tam neobjevují. To je opravdu vrchol, to je neuvěřitelné, vám říkám.

Další věc. Takže já se znovu ptám a chtěl bych se na to zeptat otevřeně pana ministra vnitra, jestli by mi odpověděl, zdali vyjádření pana Alrawiho, předsedy muslimských obcí České republiky, je z jeho pohledu extrémní či nikoliv. Už jsem to tady citoval dvakrát. Jsou to krátké větičky. Říká doslova v kázání: Abyste se naučili nenávisti k neuznání Alláha, tedy to znamená k nenávisti vůči nám všem nevěřícím v islám, a zároveň v následujících vteřinách žádá, že když už je dětem deset let, můžete je bít, když se nebudou modlit.

Stejně tak jeho kolega v brněnské mešitě říká větu, že sionistický stát nemá právo na existenci, stát uznaný OSN. Ať jsme zastánci nebo ne, já se na to ptám. Rád bych od pana ministra slyšel, zdali toto je extrémní názor nebo ne. Ano nebo ne. To je vše. Já říkám, je to extrémní, a měli bychom to postihnout a takovému člověku bychom měli ukončit pobyt v České republice.

A další věc, a to je - musím říci - pochvala panu ministrovi, protože to, co se děje tady v České republice, kdy v loňském roce byl zátah v mešitě na Černém Mostě, zátah policie kvůli té nenávistné knize Základy Tauhídu, a já musím pochválit pana ministra, protože já jako jeden z mála jsem se už loni zastával Policie České republiky, která se na základě mediální štvanice musela málem omlouvat za ten zásah proti této extremistické a radikální knize. Pan ministr policii podržel a málem ovšem byla manipulována Policie České republiky, že se musela omlouvat za ten zásah. Takže to je důležité v těchto okamžicích, podržet tyto orgány, aby se nebály v tomto případě zasahovat.

A já jenom řeknu dvě krátké věty, o co se v té knize jedná, nebudu zdržovat. A jsem rád, že i Policie České republiky, jak jsem se dočetl v médiích, tak má dokonce několik odborných posudků, že ten zásah byl oprávněný. Říkal to pan Robert Šlachta. Kniha mimo jiné připomíná jeden z principů islámského práva, a tou je nerovnoprávnost nevěřících s muslimy před Alláhem a jeho zákony. Píše a cituji, jednu větu: "Obnáší to i skupinový závazek, že zavedeme Alláhovy zákony všude na zemi. A proto jsou věřící v Alláhových očích vysoko nadřazeni nevěřícím, protože přijímají své odpovědnosti." A dále kniha v jiné větě dovozuje, že stávající demokracie, to znamená náš systém, odporují islámu a víře v Alláha. A opět cituji jednu větu. Jelikož termín ibada znamená naprostou poslušnost, a Alláh je považován za nejvyššího zákonodárce, tak zavedení světských právních systémů, to znamená i našeho, jež se nezakládají na Alláhových zákonech šaríja je aktem nevíry v Alláhem zjevené zákony, píše autor na 26. straně. Takže takováto kniha. Podle mého názoru zcela oprávněný zásah policie, ale jak je vidět, tak ještě se policie málem musela za ten zásah omlouvat. A když si ti muslimové roztáhli koberce vedle Ministerstva vnitra, jestli si na to pamatujete, s tímto panem Alrawim v čele, který tady hlásá takového věci, tak ještě jim tady málem multikulti scéna zatleskala, a naši pravdoláskaři v čele s panem Dienstbierem, s paní Šabatovou, možná i s panem Halíkem.

To znamená, já opravdu v tomto ohledu podporuji pana ministra, protože se zachoval statečně, a má názory, s kterými mnohdy souhlasím. Ale jenom bych poprosil odpověď na tu otázku, co je to ten extremismus. Tam by mě zajímalo ano - ne, ty vyjádření pana Alrawiho, a samozřejmě to předtím, co jsem říkal, ten celkový náhled, nebo zdali bude předložena nějaká strategie vlády, abychom se skutečně zamysleli na příčinami nespokojenosti té majority. Nikoliv, že za to může majorita, a že majorita jsou rasisté a xenofobové. To je přece úplný nesmysl. To by tady bylo 80 % nebo 90 % xenofobů a rasistů, kteří nejsou spokojeni s těmi různými nepřizpůsobivými menšinami. To znamená, ne nějakou nesmyslnou strategii, ale skutečně reálnou strategii, která by to uvedla na správnou míru. A já říkám, že nejlepší strategie je přinutit lidi pracovat. Práce a čest. Ostatně to už je heslo, které říkal v minulosti někdo jiný, ale platí, mimochodem, vážení přátelé, dodnes, a trošku na to zapomínáme. Děkuji.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…