Olšovský (ČSSD): Proč čerpáme eurofondy nejhůře v Evropské unii?

16.02.2014 21:32

Česká republika čerpá eurofondy úplně nejhůře ze všech zemí Evropské unie za období 2007 až 2013. V loňském roce Česká republika bohužel nedočerpala 10 miliard korun a v letošním roce hrozí nedočerpání 24 miliard korun.

Olšovský (ČSSD): Proč čerpáme eurofondy nejhůře v Evropské unii?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Za loňský rok 2013 nebylo dočerpáno v rámci celé Evropské unie 16 miliard a naše republika pokrývá větší část této ztráty. Příčin tohoto velmi smutného konstatování je několik. Především docházelo ke špatnému finančnímu plánování, pořád jsme měli při čerpání eurofondů dostatek času a ten čas ve skutečnosti nebyl. Veliké až neuvěřitelné problémy jsme měli a máme při zadávání veřejných zakázek, existoval a dále máme velmi špatný kontrolní systém s korupcí především na místní a regionální úrovni. Podle Evropské komise v České republice jako v jediné zemi nefungovala kontrola systému, podle kterého se v jednotlivých operačních programech peníze čerpaly.

V České republice podle zprávy Evropské komise došlo v čerpání eurofondů k řadě chyb i podvodů a státní rozpočet kvůli nim následně přišel o miliardy korun v rámci takzvaných finančních korekcí. Ministerstvo financí dřívější chyby při čerpání připustilo a podle něj bylo hlavním problémem to, že čerpání dříve přímo kontrolovaly ty úřady, které zároveň peníze rozdělovaly a ministerstvo tak mělo hlavně metodický dohled. Je velmi důležité, že na základě požadavku Bruselu tak byl audit čerpání eurofondů centralizován pod ministerstvo financí.

Mezi hlavní problémy, proč je Česká republika v čerpání evropských peněz dlouhodobě ve skluzu, patří složitá struktura operačních programů, složitost metodiky, která na počátku programového období dokonce zcela chyběla, vysoká fluktuace pracovníků jak řídících rad, tak i v jednotlivých Regionálních operačních programech.

V roce 2014 jsme na tom ještě hůře než v předcházejícím roce a hrozí nám nedočerpání částky až 24 miliard korun. Z této částky je ohrožen nejvíce operační program Životní prostředí, kterému hrozí ztráta až 13 miliard korun. Druhým nejvíce ohroženým operačním programem je Výzkum a vývoj pro inovace, kterému hrozí ztráta až 7,5 miliardy korun.

Je potřeba zdůraznit, že za dlouhodobě špatné čerpání peněz z eurofondů mohou především předcházející pravicové vlády, které nevěnovaly této důležité problematice patřičnou pozornost a neřešily vznikající problémy s tím související a nezabývaly se připomínkami i požadavky z Bruselu. Doufám, že nová vláda s paní ministryní pro místní rozvoj Evou Jourovou, se dostatečně poučila z chyb předchůdců, krizová situace a nahromaděné problémy budou co nejdříve vyřešeny ve spolupráci s Evropskou komisí tak, abychom nemuseli na konci nového programového období 2014 až 2020 obhajovat prvenství v nejhorším čerpání eurofondů v Evropské unii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …