Ondráček (KSČM): Klíčový svědek v kauze CASA cíleně diskreditován?

28.07.2013 6:31

Když bývalý armádní pilot a expert na vojenskou techniku na Generálním štábu Armády ČR Karel Daňhel upozornil na podivnosti při nákupu nových letounů CASA, ještě nevěděl, jak mu to změní jeho život.

Ondráček (KSČM): Klíčový svědek v kauze CASA cíleně diskreditován?
Foto: Radim Panenka
Popisek: Karel Daňhel, svědek v kauze CASA

Případem nákupu letadel se začala zabývat protikorupční policie a nakonec mimo jiné obvinila bývalou ministryni obrany a dnes již i bývalou místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Vlastu Parkanovou (TOP 09). Kolem podivných a předražených armádních zakázek se začala stahovat mračna.

Karel Daňhel se pro policii stal klíčovým svědkem, ale policie si tohoto svědka nedokázala ohlídat.

Bohužel žijeme v zemi, v níž pokud na straně obhajoby chybí argumenty, které by mocné s máslem na hlavě vytáhly z průšvihu, jako v kauze letounů CASA, není problém si je třeba i vyrobit.

Karel Daňhel byl policií obviněn z pohlavního styku se čtrnáctiletou dívkou, dcerou své tehdejší přítelkyně. V případě, že by to byla pravda, byl by to dost silný argument ke znevěrohodnění klíčového svědka. Prvotní výslech, při němž nezletilá pohlavní styk s Daňhelem přiznala, byl však proveden způsobem odporujícím zákonu. Při dalším výslechu před policií již naopak nezletilá uvedla, že si vše vymyslela. Přesto policie i státní zástupce trvali na tom, že ke skutku došlo a celý případ hnali až před soud, který nyní Karla Daňhela obžaloby plně zprostil.

Podle vyjádření samotného Karla Daňhela stojí za touto snahou zkompromitovat klíčového svědka v kauze pochybné stamilionové zakázky na letouny CASA jedna ze zpravodajských služeb, konkrétně Vojenské zpravodajství.

K důvodným pochybnostem o tom, zda prvotní výslech byl učiněn dobrovolně nebo pod nátlakem, a je jedno, zda fyzickým či jen psychickým, je třeba přidat i varování před stavem a fungováním zpravodajských služeb státu.

Máme zde dnes totiž i další, zcela flagrantní příklad zneužití zpravodajských služeb.

Na mysli mám pochopitelně kauzu kolem dnes již oficiálně přiznané milenky bývalého premiéra Petra Nečase a šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové.

Přestože případ obviněných v kauze CASA není do dnešního dne policií plně vyšetřen a není tedy možno předjímat jeho výsledek, je třeba provést důkladné prošetření úlohy Vojenského zpravodajství v těchto, a možná i jiných, případech.

Činnost zpravodajských služeb mimo rámec jejich zákonných oprávnění může vést k destrukci základních demokratických principů. Všichni poslanci, a to bez ohledu na stranickou příslušnost, by měli urychleně iniciovat prošetření jejich činnosti a nastavit odpovídající mechanismy kontroly.

Zdeněk ONDRÁČEK, člen zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.