Ondráček (KSČM): O kolik musí být povinné ručení zdraženo?

09.10.2013 18:49

V posledních dnech jsme byli snad všemi médii informováni, že nás řidiče, resp. majitele vozidel, čeká od nového roku výrazné zdražování povinného ručení. Povětšinou se hovoří o 15% navýšení, ale objevují se informace, kde se hovoří až o pětině, tedy 20 %.

Ondráček (KSČM): O kolik musí být povinné ručení zdraženo?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Důvody pro tento krok jsou dle pojišťoven hned dva. Prvním jsou povinné odvody do Fondu zábrany škod a již dnes (od 1. 9. 2013) platná povinnost úhrady nákladů za zásah jednotky požární ochrany. Druhým důvodem je nabytí účinnosti nového občanského zákoníku, a to od 1. 1. 2014. To, že pojišťovny budou hradit náklady za zásah jednotky požární ochrany a odvádět do Fondu zábrany škod, věděly již delší dobu. Povinný odvod do Fondu zábrany škod je ve výši 3 % z výše pojištění. Snad i právě proto většina pojišťoven zdražila své produkty povinného ručení právě o uváděná 3 % již v tomto roce. Vedle této povinnosti odvodu stanoví zákon č. 160/2013 Sb., o spolufinancování bezpečnostního systému, paušální částku ve výši 5600 Kč za hodinu práce Hasičského záchranného sboru. Neplatí se činnost záchranářská, ale taková, kterou jinde ve světě provádějí specializované soukromé firmy, např. uklízecí práce po nehodě. Hasiči jsou po zásahu na místě a svoji práci odvedou vždy kvalitě a rychle. Je tedy zcela v pořádku, že si za tuto »vedlejší« práci nechají zaplatit.

Jak již bylo zmíněno, druhým důvodem pro chystané navýšení povinného ručení je nabytí účinnosti nového občanského zákoníku. Ten totiž již nebude znát paušální částky odškodnění za těžkou újmu na zdraví nebo smrt. Nově bude škůdce (je-li pojištěn, tak pojišťovna) povinen odčinit poškozeného peněžitou náhradou, vyvažující plně utrpěné bolesti a další nemajetkové újmy a ztížení společenského uplatnění. Jedná se tedy o nekonkrétní pojem, kdy výši odškodnění bude v mnoha případech určovat až soud. Již nyní lze však předpokládat, že proti stávajícímu stavu dojde k navýšení těchto částek.

Vzhledem k tomu, že pojišťovny nedokážou odhadnout, jak se soudy zachovají, rozhodly se navýšit povinné ručení o uváděných 15-20 %. Soudy v České republice obecně pracují jen velmi pomalu, a proto se domnívám, že zejména pro rok 2014 není pro takto razantní navýšení povinného ručení důvod a že navýšení, které by reflektovalo na výše uváděné změny, by se mělo pohybovat do 10 %. Nadcházející rok a výše pojistných plnění by pak ukázaly, zda je toto navýšení dostačující. V České republice je evidováno více jak 7,5 milionu vozidel, ale povinné ručení platí majitelé jen necelých sedm milionů. Každé desáté vozidlo tedy pojištěno není a může se tak lehce stát, že takto razantní navýšení povinného ručení bude pro mnoho majitelů vozidel neúnosné a přestanou si tuto svoji povinnost plnit.

Zdeněk Ondráček, kandidát KSČM pro volby do PS PČR v Královéhradeckém kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu