Opatrný (ANO): Lidé se mohou vyjádřit k záměru stavby plavební komory Bělov a přístavu v Kroměříži

21.02.2023 13:05

Občané Kroměříže se v úterý 28. února v 15 hodin budou moci vyjádřit k záměru na stavbu plavební komory v Bělově na Zlínsku a rekreačního přístavu v Kroměříži.

Opatrný (ANO): Lidé se mohou vyjádřit k záměru stavby plavební komory Bělov a přístavu v Kroměříži
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Jedná se o plány státní organizace Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC). „Občané se o tyto záměry zajímají. Přišlo nám již několik podnětů, například z části Trávnické zahrádky. Na setkání se lidé dozví bližší informace a budou moci položit otázky a sdělit své připomínky,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný. Veřejné projednání se uskuteční v zasedací místnosti zastupitelstva na radnici na Velkém náměstí. 

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28577 lidí

Jednání je součástí procesu posouzení vlivů záměru na životní prostředí (EIA), který vede odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Zlínského kraje. Posuzovaným záměrem je vybudování nové plavební komory u jezu Bělov a s tím související propojení dvou v současné době oddělených splavných úseků stávající vodní cesty do jednoho funkčního celku. Pokud se záměr podaří realizovat, vodní cesta nazvaná Baťův kanál bude splavná až do Kroměříže. Ve městě samotném pak ŘVC plánuje stavbu rekreačního přístavu, kde by mohlo kotvit asi osm desítek plavidel.

„Propojení Baťova kanálu do Kroměříže by otevřelo další možnosti pro rozvoj cestovního ruchu v našem městě. Připojení významného kulturního a turistického centra, kterým Kroměříž nepochybně je, umožní i lepší využití turistického potenciálu celého území ležícího podél Baťova kanálu. Zároveň ale musíme myslet na to, aby realizace samotné stavby přístavu proběhla co nejšetrněji k životnímu prostředí a aby se investor řádně vypořádal s připomínkami obyvatel Kroměříže,“ poznamenal Opatrný.

Město záměr podporuje dlouhodobě. V roce 2017 zastupitelé Kroměříže schválili Memorandum o spolupráci při budování veřejného přístavu a přístaviště v Kroměříži uzavřené s Ředitelstvím vodních cest ČR. Kromě rekreačního přístavu memorandum zmiňuje i přístaviště, které by mělo být umístěno u Erbenova nábřeží. Co se přístavu týče, měl by být umístěn v lokalitě u letiště nedaleko soutoku Moravy s říčkou Kotojedkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie