Ostrá (SOCDEM): Vládní verze zvýšení rodičovského příspěvku je neférová

30.06.2023 19:02 | Tisková zpráva

Navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun je podle Sociální demokracie nedostatečné. Navíc způsob, jakým to chce vláda udělat je silně diskriminační a nespravedlivý. Sociální demokracie prosazuje skutečnou pomoc mladým rodinám s dětmi.

Ostrá (SOCDEM): Vládní verze zvýšení rodičovského příspěvku je neférová
Foto: ČSSD
Popisek: Daniela Ostrá

„Vůbec nezávidím nastávajícím rodičům, kteří čekají svého potomka ke konci roku. Jestli se narodí před anebo po Novém roce totiž bude podle vlády rozhodovat o tom, zda rodina bude mít nárok na vyšší rodičovský příspěvek. Na dítě narozené před půlnocí bude rodičák po dobu čtyř let 300 tisíc, na to narozené minutu po půlnoci už to bude 350 tisíc na dobu tří roků. To nedává smysl,“ vysvětluje, v čem vidí hlavní nespravedlnost předseda Sociální demokracie Michal Šmarda. „Plenky pro děti asi v případě jejich narození v prosinci stojí jinak než při narození v lednu,“ dodává Daniela Ostrá, místopředsedkyně strany, která se dlouhodobě zabývá rodinnou politikou.

Navýšení, které odsouhlasila vláda, navíc neodpovídá tomu, jak stouply životní náklady rodin od poslední změny výše příspěvku. „Vládní návrh navýšení rodičovského příspěvku je nedostatečný. Pětikoalice se před volbami dušovala, jak bude pomáhat rodinám s dětmi. A dopadlo to jako vždycky,“ říká Daniela Ostrá. Jak zdůrazňuje, Sociální demokracie stojí na straně rodičů a žádá spravedlivou, automatickou a opravdu výraznou valorizaci rodičovského příspěvku. „Mladé rodiny s dětmi musí stát podporovat. Za adekvátní aktuálně považujeme navýšení na 400 tisíc korun,“ upřesňuje Daniela Ostrá. Stejně tak je podle ní na pováženou zkrácení doby vyplácení příspěvku ze čtyř let na tři roky, zejména v době, kdy je stále nedostatek míst ve školkách a dětských skupinách, a vláda jen minimálně posunula legislativu umožňující pružnější pracovní dobu pro rodiče malých dětí.

„Peníze na navýšení příspěvku, tak, aby reálně pomohlo rodinám, lze najít úpravou daní. Sociální demokracie dlouhodobě poukazuje na to, že bez toho nelze státní finance uzdravit,“ doplnil Michal Šmarda s odkazem na balíček daňových opatření, která navrhuje Sociální demokracie.

Sociální demokracie prosazuje skutečnou pomoc mladým rodinám s dětmi. Celková výše rodičovského příspěvku se naposledy výrazněji změnila za dob, kdy byla v čele Ministerstva práce a sociálních věcí ministryně Jana Maláčová, tedy zástupkyně SOCDEM. Od ledna 2020 vzrostl příspěvek z 220 na 300 tisíc korun na jedno dítě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…