Ouzký (ODS): Fukušima je rázným argumentem pro jadernou energetiku

17.03.2011 18:19

Poslední události v Japonsku dle očekávání vyvolaly řadu tlaků na bezpečnost provozování jaderných elektráren všude ve světě, Evropu nevyjímaje.

Ouzký (ODS): Fukušima je rázným argumentem pro jadernou energetiku

Zpravodajská média kontinuálně přinášejí jeden hrůzostrašný scénář za druhým a bulvární noviny se předhánějí s šokujícími titulky. Nějak se však zapomíná, že jaderné elektrárny dosud přečkaly nepředstavitelně drsnou hru přírody. Není naopak toto důkaz o bezpečnosti jaderných elektráren?

Západní část Japonska postihla přírodní katastrofa, která kromě lidských životů ovlivňuje také náš pohled na výrobu elektřiny v jaderných zařízeních. Pokud se však na celou záležitost podíváme s chladnou hlavou, zjistíme, že si japonské JE vedly naopak velmi dobře. Bezpečnostní systém zafungoval takřka bez chyby a opravdu vážnější problémy se vyskytly jen u jedné z nich - JE Fukušima 1. I tak však tato elektrárna ustála zemětřesení 7krát vyšší (8,2 vůči 8,9) než na jaké byla konstruována! Do problémů se dostala až s příchodem nečekaně velké vlny tsunami, která vyřadila z provozu dieselové agregáty určené k pohonu chladícího systému po výpadku proudu.
Štěpná reakce v reaktoru byla zastavena již od prvního nahlášení nebezpečí zemětřesení, pracovníci elektrárny nyní bojují pouze se zbytkovým teplem, které bohužel doprovázejí lokální výbuchy nahromaděného vodíku v nejméně důležitých částech bloku. Avšak je předem kalkulováno i se situací, kdy by došlo k úplnému roztavení jádra a i personál je pro tuto situaci vyškolený. Dokonce i v nejhorší možné situaci, kdy by již nebylo možné havárii v JE Fukušima 1 zvládnout, by se nakonec jednalo o lokální záležitost a ne katastrofu celosvětového významu.

Rozpoutaná hysterie ohledně jaderné energetiky v Evropě tak není na místě a reakce některých představitelů osobně nechápu. Například Německo před několika měsíci schválilo prodloužení životnosti u 17 jaderných reaktorů, aby jej nyní opět pozastavilo. Rovněž z Rakouska se začínají množit hlasy, které volají po dalším testování našich jaderných elektráren „z obavy před vlnami tsunami".

A například Greenpeace samozřejmě nezapomíná strašit zamořením cesiem-137 a tradičně vyzývá k postupnému odstavení veškerých jaderných elektráren z provozu. O zralosti takových prohlášení lze snadno pochybovat, protože dosud neexistuje alternativa, která by dokázala JE nahradit. Podobně erudovaně vypadá i zmínka v prohlášení Greenpeace k Japonsku o izotopu 137Cs (pozn. s poločasem rozpadu 30 let), který dle nich bude v životním prostředí "strašit" 300 let.

Od havárie JE Fukušima 1 můžeme očekávat, že vysoká bezpečnostní opatření v jaderných elektrárnách po celém světě budou ještě navýšena a tím zvýšena reálná bezpečnost v tomto odvětví. Každopádně to v žádném případě nebude znamenat konec výroby energie v jaderných elektrárnách. Je to v současnosti jediný významný a rozumný zdroj "obnovitelné" energie.

Více:
Kolem havárie v Japonsku krouží zelení mrchožrouti, píše pravicový portál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ouzky.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

19:05 Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k migračnímu paktu a hrozícímu kolapsu st…