Pajonk (Svobodní): Policie se čím dál více stává nástrojem politického boje

03.12.2018 20:31

Otevřený dopis příslušníkům Policie ČR

Pajonk (Svobodní): Policie se čím dál více stává nástrojem politického boje
Foto: Archiv TP
Popisek: Tomáš Pajonk, Svobodní

Vážení policisté,

Jako předseda nejsilnější mimoparlamentní strany se obracím na ty z vás, kteří se řídí heslem „Pomáhat a chránit“. Na ty, kteří poctivě vykonávají svoji službu a chtějí sloužit lidem.

Možná jste to ani nepostřehli, ale Policie se čím dál více stává nástrojem politického boje. Od původního poslání – dohlížet, aby si lidé neubližovali a nezasahovali do majetku jiných – jste čím dále více využíváni k boji o moc, ovlivňování veřejného mínění, vynucování poslušnosti občanů vůči státní moci a k trestání zločinů bez oběti.

Impulsem k napsání tohoto dopisu byla poznámka správce Facebookového účtu Policie ČR, ve kterém s rádoby humornou nadsázkou vysvětluje, že „Listina základních práv a svobod zaručuje svobodu projevu, nikoliv svobodu po projevu“ (viz obrázek níže).

Jsem představitelem strany, která svobodu slova považuje za jeden ze základních pilířů demokratické společnosti. Svobodu slova totiž nemáme kvůli tomu, abychom si povídali o počasí. Svobodu slova máme proto, aby lidi mohli říkat velmi kontroverzní věci. Jediným omezujícím kritériem může být pouze ohrožení něčího života, zdraví či majetku. Určování jiných mantinelů či relativizaci tohoto ústavního práva správcem vašich sociálních sítí považujeme za alarmující signál pozvolného návratu totality, byť s možná jiným znaménkem, nežli měla ta komunistická.

Proto vás tímto dopisem vyzývám, abyste ať už jako jednotlivci či jako skupiny vyjádřili svůj nesouhlas s relativizací svobody slova a zaslali jej na Odbor tisku a prevence Policejního prezidia ČR, které je za toto skandální vyjádření odpovědné. Sdělte jim, že takováto vyjádření vrhají špatné světlo na vaši záslužnou práci a staví vás proti lidem, kterým jste se rozhodli sloužit. Vyjádřete se jasně, že toto stanovisko není vaším stanoviskem, že Odbor tisku a prevence v tomto nehovoří za vás!

Prosím, předejte tento otevřený dopis vašim kolegům. Zpochybňování svobody slova nesmí být činěno i vaším jménem!

Závěrem bych vám chtěl poděkovat jménem svým i jménem všech svých kolegů za vaši záslužnou práci, kterou vykonáváte ve prospěch všech našich spoluobčanů, popřát méně byrokracie a zlepšení materiálních podmínek výkonu vaší služby.

Děkuji, že pomáháte a chráníte!

Ing. Tomáš Pajonk
Předseda Strany svobodných občanů
www.svobodni.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…