Palkovská (Osobnosti pro Třinec): Stará nádraží se mění v moderní terminály

31.12.2014 15:37

Rok 2015 přinese podstatné zvýšení komfortu pro cestující v Třinci a v Bruntále. V obou městech běží realizace přestupních terminálů.

Palkovská (Osobnosti pro Třinec): Stará nádraží se mění v moderní terminály
Foto: archiv starostky
Popisek: Třinecká starostka Věra Palkovská

V Bruntále se začalo dříve, většina prací je hotova a zbývá dokončit dominantu terminálu – stavbu atypicky řešeného zastřešení autobusových nástupišť, nacházejících se v sousedství vlakového nádraží. Naproti tomu v Třinci je kromě přednádražního prostoru klíčovou součástí realizace terminálu rekonstrukce výpravní budovy hlavního vlakového nádraží z padesátých let. Rekonstrukční práce začaly v závěru uplynulého roku.

„Za stav třineckého nádraží se už řadu let stydíme. Nebylo jednoduché přesvědčit České dráhy, že nádraží už nutně potřebuje rekonstrukci, takže mám velkou radost, že jsme se nakonec domluvili a podařilo se nám společnými silami připravit projekt a získat na něj dotaci z EU. Občané našeho města i další cestující se mohou těšit na závěr příštího roku, kdy už bude nádraží důstojnou branou do Třince,“ uvedla starostka Věra Palkovská.

„Dohodou Regionální rady Moravskoslezsko a Českých drah byly vybrány v Moravskoslezském kraji čtyři nádraží, která nejvíce potřebují modernizaci a na něž bude směřována podpora evropských fondů. Třinecké nádraží se mezi ně zařadilo a díky kvalitní a rychlé přípravě města i drah se projekt po získání dotace začíná realizovat. Podaří se tak dostat vstupní bránu města na úroveň, která odpovídá rozvíjejícímu se Třinci dvacátého prvního století,“ doplnil David Sventek z Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko.

Projekt bude, zejména z vlastnických důvodů, realizován ve dvou souvisejících částech – budovu a první peron budou rekonstruovat České dráhy, rekonstrukci prostoru před nádražím bude zajišťovat město Třinec. Náklady na realizaci přestavby prostoru před nádražím budou činit zhruba 19 milionů korun, přičemž město ze svého rozpočtu vydá díky dotaci zhruba tři miliony korun. České dráhy vynaloží na rekonstrukci výpravní budovy cca 40 milionů korun. Významnou podporu ve výši cca 16 milionů korun, tedy 40 % nákladů, získají z ROP Moravskoslezsko.

Stávající třinecká výpravní budova bude částečně zbourána, díky čemuž se uvolní prostor pro parkovací místa. Dále bude vestavěno nové zastřešení halového prostoru, modernizace se dočká i interiér vestibulu a přestavbou projdou i komerční prostory. Změny čekají i na prostranství před nádražím. Budou zrekonstruovány zpevněné plochy, vybudovány zastávky MHD a točna pro autobusy, přibude parkoviště, kryté stojany na kola, grafický informační panel s jízdními řády, lavičky, odpadkové koše atd.

Stavební práce budou v Třinci rozděleny do několika etap, přičemž cestujícím budou vždy zajištěny prostory pro odbavení. Stavební práce musí být vzhledem k evropským dotacím hotovy do konce roku 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…