Paroubek: Babiš pokračuje v populismu

30.08.2016 19:05

Při vstupu do EU v roce 2004 tehdejší vládu nenapadlo si vyjednat výjimky z výše sazeb DPH, které byly tehdy užívány. Ještě v roce 2006, za poslední sociálnědemokratické vlády, byly jak potraviny, tak například dětské oblečení, dětská obuv, ale také například učebnice či pleny a další zboží pro spotřebu malých dětí a rodin s malými dětmi, v kategorii zboží se sazbou DPH ve výši 5 %. Nebyl tedy žádný velký důvod pro toto zboží žádat o nulovou sazbu.

Paroubek: Babiš pokračuje v populismu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pravicové vlády však od roku 2008 pravidelně zvyšovaly sazby DPH, až se během sedmi let dostala na konci jejich panování v roce 2013 na úroveň 10 % základní sazby a 21 % u druhé sazby DPH. To je tedy více než zdvojnásobení oproti stavu před nástupem pravicových vlád (!).…

Dnes A. Babiš přemýšlí, jak podchytí před volbami provozovatele či majitele pivnic a výčepů, jejichž obchodní činnost je postavena především na prodeji piva. A samozřejmě, že zavedení elektronické evidence tržeb (EET) a případný pohyb cen piva může ovlivnit také nadšené stálé zákazníky pivnic. Jejich jádro navštěvuje restaurační zařízení s velkou výtočí piva velmi věrně a zajišťuje tak Česku postavení velmoci ve spotrebě piva na osobu.Tedy zajišťuje,6 že je ČR skutečnou pivařskou velmocí.

Za bývalého režimu se často říkalo, že vláda, která zvýší ceny piva, padne. Komunisté i proto udržovali nízké ceny piva. A nikdy se jim příliš nechtělo do jejich zvyšování, i když to bylo za cenu technologického zaostávání českého pivovarnictví v důsledku malých investic do pivovarů.

Babiš s logikou sobě vlastní chce nyní jít podobným směrem. Ten, kdo nabídne nižší cenu piva půjde do příští vlády hlavním vchodem... Babiš sice ve vládě už je, ale jeho ambice stát se premiérem je všeobecně známá i jasná.

Kdyby to nebylo tak smutné, tak by to bylo jenom žertovné. Samozřejmě, že v souvislosti se zavedením EET je toto jakýsi bonbonek nabídnutý jak provozovatelům pivnic, tak jejich nadšeným návštěvníkům, tedy největším konzumentům piva. Skoro se chci vsadit o to, že ceny piva zůstanou i při případném snížení DPH skoro do haléře zachovány a celou případnou nadhodnotu, která by vznikla snížením sazby DPH při zachování cen piva, spadne do klína provozovatelům hospod. To by samozřejmě mnohé z nich smířilo s EET, ale domnívám se, že jsou schopni si poradit se svým údělem i bez takového kroku.

Jedná se jeden z dalších populistických Babišových triků před říjnovými volbami, které se uskuteční za zhruba pět týdnů. Uvidíme, co nás z jeho populistické dílny čeká příště.

Myslím, že Babiše nakonec nezarmoutí, pokud mu tento jeho nápad sociální demokraté a lidovci ve vládě nepřijmou…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…