Paroubek: Česká republika bojuje proti korupci jen velmi vlažně

07.02.2015 21:30

Protikorupční skupina Rady Evropy není spokojena se situací v České republice, pokud jde o transparentnost financování politických stran a boj proti korupci.

Paroubek: Česká republika bojuje proti korupci jen velmi vlažně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Hodnotící zprávy s doporučeními zveřejnila skupina GRECO již v roce 2011. Ohledně transparentnosti financování politických stran dala skupina GRECO české republice devět doporučení a ohledně řešení korupčního jednání čtyři doporučení. Z těchto třinácti doporučení splnila ČR podle poslední zprávy skupiny GRECO uspokojivě pouze jediné.  Další tři přijala pouze částečně a zbylých devět vůbec. Skupina tak označila míru plnění svých doporučení v ČR za globálně neuspokojivou.

Neziskové organizace se se zprávou skupiny GRECO ztotožňují. Současná vláda ale odmítá, že by kritika měla padat na její hlavu. Podle ní se zpráva protikorupční skupiny věnuje především činnosti a aktivitám předchozích vlád, které o korupci hodně mluvily, ale málo proti ní dělaly. B Sobotka také uvedl, že současná vláda bere protikorupční závazky vážně a krok po kroku je naplňuje.

Bohužel se zdá, že například v oblasti financování politických stran se vzdor tomu, co říká B. Sobotka, stále neděje nic. Sobotkova vláda by se neměla obracet pouze na předchozí vlády a na to, co proti korupci neudělaly, ale měla by se sama snažit naplňovat doporučení skupiny GRECO.

Domnívám se, že by bylo vhodné přijít s akčním plánem naplňování doporučení protikorupční skupiny, tak aby bylo jasné, kdy a jakým způsobem budou tato doporučení promítnuta do českého právního řádu.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…