Paroubek: Česká společnost je stále rozdělena

24.04.2018 12:50

M. Zeman chtěl z řady důvodů, z jeho hlediska dobrých důvodů, navštívit sjezd KSČM. Prakticky v tom samém čase, v sobotu, probíhala ve Svatovítské katedrále, za účasti celé řady ústavních činitelů a prakticky celé české pravice, slavnostní mše na počest kardinála a bývalého arcibiskupa pražského, Josefa Berana.

Paroubek: Česká společnost je stále rozdělena
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Není pochyb o tom, že Josef Beran, projevil vůči komunistickému režimu velkou statečnost. Byl za svůj odpor k němu internován a vězněn. Prezidentovi jistě nešlo o to, zpochybnit Beranův statečný postoj, jeho boj proti komunistické ideologii. Když byl v 60. letech Josef Beran, kterému komunisté neumožňovali vykonávat úřad pražského arcibiskupa, jmenován papežem Pavlem VI. kardinálem, dostal od komunistů povolení vycestovat do Vatikánu. Ale komunisté mu už, takříkajíc, neumožnili koupit zpáteční jízdenku. Josef Beran v exilu zemřel.

Poslední rozloučení s ním se uskutečnilo za účasti kardinála a pražského arcibiskupa Duky, v sobotu, ale stejně tak se mohlo, při trochu velkorysém přístupu katolické církevní hierarchie uskutečnit v neděli tak, aby se prezident republiky mohl účastnit obou akcí. Tedy, jak sjezdu KSČM, tak rozloučení s Josefem Beranem. Úkolem prezidenta republiky je příkopy ve společnosti zasypávat, ne je vytvářet. Škoda jen, že tentokrát katolická církevní hierarchie v čele s arcibiskupem kardinálem Dukou toto prezidentovi neumožnilo. Není žádných důvodů pro to, aby skoro třicet let po pádu komunistického režimu a po obrovském oslabení komunistické strany ve volbách v říjnu 2017, ještě někdo vyvolával duchy minulosti.

Katolická církevní hierarchie ovšem dává okázale najevo nenávist k ateistickému komunistickému režimu a straší tu část veřejnosti, na kterou má snad ještě nějaký vliv. Je to škoda, že arcibiskup Duka nebyl schopen tentokrát sekundovat prezidentovi v okamžiku, kdy prezident vyzývá k národnímu usmíření.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.