Paroubek: Čeští ekonomové se diví

06.06.2017 13:36

Ekonomové z hlavního myšlenkového mainstreamu Česka se velice diví nad tím, že kurz české koruny po ukončení měnových intervencích ČNB rychle neklesá. To je opravdu divné, že? Vedení ČNB za necelé 3,5 roku nasypalo do tohoto nesmyslného "projektu“ 2,5 bilionu korun. To je neslýchaná částka. A pak se čeští ekonomové diví, proč vlastně dochází k tomu, že českou korunu budeme mít ještě celou řadu let. Ať to stojí naše podniky při konverzích do eura, co to stojí.

Paroubek: Čeští ekonomové se diví
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Samozřejmě, že všechny tyto věci byly známy vedení ČNB již dopředu. Tedy jaké to bude mít důsledky, pokud se ČNB pustí do dlouhodobého zeslabování kurzu české koruny, na budoucí vývoj směnného kurzu české koruny i po ukončení intervencí. A že to bude znamenat nejen to, že se v českých výrobních podnicích odloží proces technologické revoluce a robotizace. Neboť nákupy nejmodernějších technologií ze zahraničí budou o 12 až 15 % dražší, nežli mohly být, pokud by byl zachován plovoucí směnný kurz koruny po celou dobu probíhajících měnových intervencí.

Neméně závažný dopad na českou společnost i českou ekonomiku bude mít ovšem také to, že v důsledku obrovské masy peněz, které přišly v důsledku měnových intervencí do oběhu (2,5 bilionu korun), nebude možné v dohledné době uskutečnit konverzi koruny do eura. Tedy jinak řečeno, nebude možné uvažovat v dohledné době o vstupu Česka do Evropské měnové unie a tedy o přijetí eura. Prostě proto, že konverze našich úspor z korun do eura za nějakých 25 až 26 korun za 1 euro by prostě vedla k okradení českých občanů na jejich úsporách dobře o jednu čtvrtinu, možná až jednu třetinu jejich skutečné hodnoty.

A viníci toho jsou jasní. Bývalé vedení ČNB, které pracovalo ve prospěch určitých zájmových skupin, zatím anonymních a také ti politici, kteří k tomu mlčeli anebo dokonce souhlasně přikyvovali. To s výjimkou prezidenta Zemana byli vlastně všichni.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…