Paroubek: Co čeká Českou republiku?

20.08.2013 16:11

Když před čtyřmi lety v září Rychetského Ústavní soud nestoudně a zejména protiústavně zrušil mimořádné volby do poslanecké sněmovny, ovlivnilo to velmi podstatně politický život země.

Paroubek: Co čeká Českou republiku?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Za osm měsíců nepolitické úřednické vlády v období září 2009 až květen 2010 lidé poněkud pozapomněli na největší excesy pravicové Topolánkovy vlády. Na její asociální politiku, na korupční odér, který se z ní linul.

V těchto dnech se dozvídáme, jak to bylo s Pandury a zdvojnásobením ceny těchto transportérů. Již druhý svědek potvrdil, že si M. Dalík, pravá ruka Mirka Topolánka, řekl o úplatek půl miliardy korun. Nevím, co si myslet o tom, když si někdo na to, jak to bylo, v tak závažné věci vzpomene až po letech. No, ale budiž. Takže M. Dalík bude zřejmě souzen buď pro korupci anebo pro podvod. Bude-li souzen pro korupci, nemůže to nezasáhnout také expremiéra ODS M. Topolánka. Byla to zřejmě běžná praxe jeho vlády.

Je neuvěřitelné, jak se před volbami v květnu 2010 podařilo dokonale kontaminovat myšlení české veřejnosti. V říjnu 2009 to vypadalo na jasné vítězství levice, a tomu bylo potřeba zabránit. Přispěchal tedy Ústavní soud. Kdyby jeho rozhodnutí nebylo, nevznikla by SPOZ, Miloš Zeman by dál trčel na Vysočině, neprosadily by se na celostátní úrovni ani Věci veřejné, nebyla by tak silná, jako ve volbách v květnu 2010 ani TOP 09. Bylo by zkrátka vše jinak. Byly zde mocné zájmové skupiny, které chtěly zabránit vládě levice stůj co stůj. Využily k tomu nepluralitních médií a také zcela v zájmu pravice pracující veřejnoprávní televizi. Když porovnám, jaký ohromný prostor dostávali v ČT K. Schwarzenberg a M. Kalousek dlouhé měsíce před volbami v květnu 2010, a jaký prostor dostávám já či P. Benda (a předtím J. Šlégr), je to zcela nesrovnatelné. Je to nefér a jen to ukazuje, v koho zájmu ČT pracuje.

Ale zpět k těm mocným zájmovým skupinám.

- První skupinou byli ti, kdo si chtěli omočit zobáky při církevních restitucích.

- Druhou farmaceutické firmy. Připomínám, že za posledních sedm let vzrostl index spotřebitelských cen ve zdravotnictví (v letech 2005 – 2012) o 63% (!), to jest v průměru o devět procent každým rokem. Pravicové vlády tomu jen přihlížely. Přitom metoda řešení cen léků je poměrně jednoduchá: zavedení aukcí při nákupu léků by razantně srazilo jejich ceny.

- Třetí mocnou lobbistickou skupinou byli ti, co měli zájem přes své kanály v pravicové vládní administrativě cucat peníze z evropských fondů. Tito kamarádi vlády velkou invenci při přípravě projektů čerpání evropských peněz neukázali. Naopak, jiní, na nichž nemá establishment zájem, ano. Výsledek se dostavuje podle očekávání: Nebudeme schopni z Brusela dočerpat ve finanční perspektivě let 2007-2013 200 až 300 mld. Kč.

- Čtvrtou vlivnou osobou byl p. Bakala, vlastník Hospodářských novin, Respektu a vlivného serveru Aktuálně.cz. A také štědrý sponzor české pravice. Šlo mu jen o to, aby jej nájemníci neobtěžovali svými požadavky na odkoupení svého bytu za částku 40 tisíc. Tak to bylo totiž nájemníkům slíbeno při privatizaci OKD a později při koupi celé firmy samotným p. Bakalou (ten už ovšem o výši prodejní ceny nehovořil).

- Další agresivní podnikatelskou skupinou, která neměla zájem, aby zde vládla levice, byly privátní penzijní fondy. Ty jen tak mimochodem později – pod vedením současného premiéra vlády moderní levice J. Rusnoka – zcela zešílely. V podstatě si nadiktovaly vzorce druhého pilíře penzijní reformy. Jaký div, že jim občané nesedli na lep. Fondy se těšily na stovky miliard, jimiž budou v klidu vekslovat (20 let zcela bez omezení a rizika), dnes mohou sčítat jenom ztráty. Dobře jim tak.

„Protikorupční“ vláda Petra Nečase, zejména pí. Karolína (druhdy) z VeVerek, vyvinula velké úsilí přípravou nového zákona o financování politických stran a hnutí, aby zkomplikovala činnost zejména nově vznikajícím stranám a hnutím. Stejně transparentně by ovšem měly – v zájmu svobody a nezávislosti médií – prosadit povinnost zveřejňování zadavatele reklamy například nad 100 tisíc korun za rok na jeden subjekt.

Hnutí A. Babiše se dnes podle očekávání objevilo s pěti procent volebních preferenci mezi favority voleb. Je to opravdu smutná role některých výzkumných agentur, pokud se k tomu sníží. Po zkušenostech z předchozích tří let mne už opravdu nic nepřekvapí. Jen se mi nechce používat stejné zbraně jako někteří…

Ano 2011 gratuluji ještě k jedné věci. Gratuluji k akvizici socialistožroutského redaktora MF Dnes Komárka do svých řad. Tento známý chlastometr mě opět udivil svou nestoudností, když na svém billboardu umístil vedle svého obličeje sloveso „makáme“. Skutečný pracant. Jestlipak si tento dobrý muž vůbec připouští nějakou odpovědnost za současný marasmus v české společnosti, k němuž svým štvaním proti levici nemálo přispěl.

Dnes bude nejspíše rozpuštěna sněmovna. Nikdo soudný po ní truchlit nebude. Co bude dál? Chaotická volební kampaň. A výsledek? Nikdo nemá nic jistého. Jak to říká Marcus Antonius nad mrtvolou Caesara v Shakespearově Juliu Caesarovi: „Hrůzo, jsi puštěna, teď val se dál a dej se, kudy chceš.“

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…