Paroubek: Kancléřka Merkelová by měla řešit především příčinu, a až pak následek

18.08.2015 12:22

Kancléřka Merkelová se vyjádřila, a myslím, že je to velmi rozumné, že by země EU měly přijmout společnou migrační politiku. Je ale potřeba mluvit úplnou pravdu. Abeceda začíná od písmena A, a nikoli od písmena C či D. A to písmeno „A“ zní, že země Západu, především USA, VB a Francie, udělaly v průběhu tzv. arabského jara velké politické chyby, a tyto své chyby dosud nekorigovaly.

Paroubek: Kancléřka Merkelová by měla řešit především příčinu, a až pak následek
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Snaha o zničení sekulárního a nábožensky tolerantního režimu B. Asada v Sýrii znamená, že v uprchlických táborech jsou v současnosti 4 miliony Syřanů a v rámci Sýrie se pohybují další tři a půl až čtyři miliony uprchlíků.

Sýrie byla zemí, která dlouhá léta uprchlíky přijímala. V roce 2008–2009 to bylo něco mezi 2,2–2,5 miliony uprchlíků ze sousedního Iráku. Tato uprchlická vlna samozřejmě znamenala pro zemi, která má omezené finanční zdroje, velkou zátěž. Pro státní rozpočet i sociální systém. Nicméně Asadova Sýrie tuto zátěž celkem bez velkých řečí přijímala, a to až do počátku válečného konfliktu v Sýrii počátkem roku 2011.

EU by měla řešit problém změnou zahraniční politiky vůči Sýrii

Chce-li Západ, anebo, chcete-li konkrétně ČR, řešit uprchlíky, je postavení armády na hranicích, cca 1-2 vojáky na jednom kilometru hranic, jak to doporučují životní optimisté prezident Zeman a náčelník generálního štábu Bečvář, nesmyslem. EU by měla řešit celý problém změnou své zahraniční politiky vůči Sýrii. Je věcí USA, pokud útočí leteckými údery na pozice Islámského státu v Sýrii a Iráku a dělají to tak, aby udržovala vojenské síly prezidenta Asada na jedné straně a Islámského státu a dalších teroristických skupin na straně druhé ve vojenské rovnováze, je to hra s ohněm. Pokud dojde k pádu režimu B. Asada, takzvaná demokratická opozice v Sýrii, která je je jen blouzněním amerických a dalších nekvalifikovaných politiků, rychle skončí. Pád B. Asada by znamenal další, tentokrát již obrovskou vlnu uprchlíků čítající několik milionů lidí směřujících přímo do Evropy.

Hovoří-li tedy paní kancléřka o společné migrační politice, musí především apelovat na Francii a Velkou Británii, aby přijaly svůj díl odpovědnosti za vzniklou humanitární krizi v Sýrii, a začaly ji reálně řešit.

A tím řešením je návrat do světa reálné politiky. Tedy buď k podpoře, anebo alespoň k pozitivní neutralitě vůči režimu B. Asada, který je jediný schopný eliminovat v Sýrii Islámský stát.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…