Paroubek: Náhlá překážka při sestavování vlády

14.05.2018 16:47

Když na konci minulého týdne oba dva předsedové (snad) budoucí koaliční, menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD sdělovali veřejnosti, že jsou dohodnuti na všem a že nic nestojí v cestě jmenovaní nové vlády – tedy kromě vnitrostranického referenda ČSSD -, projevili přílišný optimismus.

Paroubek: Náhlá překážka při sestavování vlády
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Po víkendovém zasedání ÚV KSČM oběma koalujícím stranám připomněli třetí do mariáše – komunisté – že není možné dělat účet bez hostinského. A sdělili podmínky, za kterých budou ochotni – kromě těch již dříve známých podmínek – podpořit koaliční vládu hnutí ANO a ČSSD.

Ta politicky nejvýznamnější podmínka se týká zahraničních misí a závazku z dokončené koaliční smlouvy, že se bude zvyšovat účast českých vojáků v zahraničních misích. A to je výsostně levicové téma, se kterým mají komunisté pochopitelně problém. Upřímně, nechápu, proč bychom měli zvyšovat svoji vojenskou účast např. v Afganistanu, Mali anebo v Pobaltí. K čemu je to dobré? Zdá se, že jen k tomu, aby se vyhazovaly do vzduchu peníze daňových poplatníků.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Komunisté pochopitelně využili tohoto místa, tohoto slabého místa, programu nové vlády a zaútočili. A zdá se, že nebudou ochotni v této věci  přistoupit na kompromis. Jinou věcí je ovšem jejich nesmyslný požadavek na nevytvoření důchodového účtu, kde je jednoznačné, že takovýto účet by zpřehledňoval situaci ve státních financích a zabránil tomu, k  čemu kdysi daly povel pravicové vlády pod vedením Václava Klause. A to bylo vykrádání přebytků důchodového účtu ve prospěch více nebo méně diskutabilních výdajů státního rozpočtu. Význam  vyčlenění důchodového účtu že státního rozpočtu se komunistům dá  srozumitelným způsobem jistě  vysvětlit.  

Takže teď zde máme velmi problémovou záležitost zahraničních misí, u které se může stát, že vláda s důvěrou na bázi hnutí ANO a ČSSD prostě nevznikne.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu