Paroubek: Program Labour Party se voličům líbí

10.05.2018 9:51

The Financial Times zveřejnil v těchto dnech zajímavý článek, podle kterého se, na základě šetření ve focus groups ve Velké Británii, swingoví voliči (tedy ti, kteří přebíhají mezi jednotlivými stranami ve volbách) pozitivně vyjadřují k hlavním programovým hitům labouristické strany.

Paroubek: Program Labour Party se voličům líbí
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Swingoví voliči jsou ti, kdo obvykle rozhodují volby. Na nich záleží, ke které straně se ve volbách převážně přikloní. Anebo kterou stranu naopak opustí. Většina z nich, podle právě uskutečněného průzkumu podporuje Corbynův program a to včetně plánu na zvýšení daní, zlepšení práv zaměstnanců atd.:

  1. Pokud jde o zvýšení daní, tak 55% respondentů z řad swingových voličů silně souhlasí, že by daně mohly být vyšší pro lidi vydělávající více než 70 000 liber za rok, což je asi 5 % všech daňových poplatníků. Pouze 9% respondentů ze swingových voličů, silně nesouhlasí.
  2. 33% respondentů silně podporuje, aby ve firmách byly platy zaměstnanců, těch nejlépe placených a toho nejhůře placeného, v poměru 20:1 a ne více. Naopak 8% respondentů s tím silně nesouhlasí.
  3. Dalších 46% respondentů považuje za rozumné znárodnění drah, vody a pošty. A proti je jen zhruba 15% respondentů z řad swingových voličů.
  4. Zhruba 38% dotazovaných swingových voličů považuje za správné rozšíření otcovské dovolené na čtyři týdny, včetně zvýšení platby za tuto dobu ze strany státu.
  5. 26% swingových voličů považuje za správné a silně podporuje růst daní z příjmů společností z 19% na 26% provedený v letech 2020 – 2021. A naopak silně proti je 18% swingových voličů.

Už hůře mezi swingovými voliči, než programové cíle jeho manifestu, vychází sám Jeremy Corbyn. Obecně se dá říci, že labouristé jsou považováni za významně kompetentnější než jejich hlavní politický soupeř v otázkách sociální politiky. A naopak konzervativci jsou swingovými voliči považováni za kompetentnější v otázkách hospodářství a Brexitu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…