Paroubek: Průmysl výborně, export velmi dobře, stavebnictví nedostatečně

08.01.2017 20:03

Výborná čísla zaznamenala v Česku v měsíci listopadu průmyslová výroba, která vykázala meziroční růst sedm procent. Také index nákupních manažerů na měsíc prosinec ukazuje silnou poptávku po průmyslových výrobcích, a lze tedy očekávat, že čtvrté čtvrtletí loňského roku nezhorší celkový výhled na optimistická čísla v roce 2016, a to kolem úrovně 2,5 % růstu HDP.

Paroubek: Průmysl výborně, export velmi dobře, stavebnictví nedostatečně
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ruku v ruce s úspěšně se rozvíjející průmyslovou výrobou jde i výborný vývoj exportu (přebytek obchodní bilance v listopadu činí 11 mld . Kč). Čtvrtinu exportu v českých podmínkách tvoří export automobilů, po kterých je v Evropě v současné době poptávka. A můžeme říci, že nejrychleji rostoucím průmyslovým odvětvím u nás byla právě výroba automobilů. V listopadu ovšem po dlouhé době, po ukončení všech odstávek a provozních přestávek v elektrárnách, jela naplno také energetika. Stala se tedy po delší době faktorem, který posiloval průmyslovou výrobu a hospodářský růst.

Nezbývá než se v této souvislosti uštěpačně zmínit o různých falešných prorocích z řad české pravice, kteří před deseti a méně lety věštili, jak nás velký rozvoj automobilového průmyslu vede do ekonomické propasti. Dnes je jasné, že kdyby nebylo automobilového průmyslu, měli bychom s exportem a s obchodní bilancí státu velké problémy. Je dobré toto připomenout těm různým Topolánkům, Kalouskům, Langerům, Nečasům, Tlustým a dalším, kteří brojili proti podpoře výstavby například nošovické automobilky Huyndai.

Stát toho pro stavebnictví moc neudělal

České stavebnictví se v listopadu meziročně propadlo zhruba o 3,5 %, což ovšem není tak špatný výsledek, s ohledem na to, že v roce 2015, v listopadu a v prosinci, vrcholil stavební boom související s čerpáním peněz z evropských fondů z období let 2007 – 2013. V roce 2015, kdy byla poslední možnost ještě čerpat zbývající prostředky, bylo vyčerpáno cca 150 miliard korun evropských peněz.

V roce 2016 bylo ovšem čerpání evropských fondů titěrné. Lze říci, že stát nedělal žádné velké stimuly českému stavebnictví ani v oblasti legislativy. MMR nepřipravilo programy pro rozvoj bytové výstavby v oblasti sociálního, komunálního a družstevního bydlení. Nebyly dostatečně připraveny ani projekčně, ani výkupy pozemků veřejné stavby zajišťované státem. Stát toho pro stavebnictví prostě mnoho neudělal. A zejména je třeba kriticky hodnotit to, že MMR a ministerstvo financí nebyly schopny zorganizovat systém financování čerpání fondů EU do konce sedmileté finanční perspektivy let 2014-2020. A tak z celkové disponibilní sumy cca 650 ml. Kč evropských peněz na tuto "sedmiletku" je za tři roky vyčerpána necelá desetina.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…