Paroubek: Tajemstvím zahalené demonstrace v Íránu

05.01.2018 8:36

V Iránu, jak známo, jsou dvě centra politické moci. To jedno je velmi pevně seskupeno kolem Ájatolláha Chameneího a sdružuje konzervativní šíitské duchovenstvo, a to druhé je koncentrováno kolem umírněného prezidenta Rúháního, který před nedávnem zahájil již svůj druhý volební mandát.

Paroubek: Tajemstvím zahalené demonstrace v Íránu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Jak se zdá, demonstrace, které probíhají v některých provinciích a některých íránských městech, nemají ani jednotící program a nejsou spjaty ani s žádnou výraznou či výraznější opoziční osobností. Ostatně všechny skutečně opoziční osobnosti jsou toho času v exilu a demonstranti se k nim zatím nehlásí a nikdo z exilových osobností se nehlásí k demonstracím.

Jak je zřejmé, v Íránu panují jisté problémy. Problémy s výplatami mezd v organizacích a podnicích, kde to může ovlivnit vláda, problémy s růstem cen, s korupcí a tak dále. Je otázka, do jaké míry „obyčejný Íránec“ vnímá jako pro sebe nesnesitelnou současnou formu vlády v Íránu.

Do celé věci vstoupil svým roztomile neohrabaným způsobem americký prezident Trump, který hned začal obviňovat íránskou vládu z porušování práv íránského lidu a tak dále. Trnem v oku amerického prezidenta – na rozdíl od jeho předchůdce Obamy, který byl inspirátorem bezjaderné smlouvy velmocí s Íránem – je zmíněná smlouva s Íránem. Pro odpor svých spojenců s EU a z Velké Británie, ale také například Ruska a Číny, si ale americký prezident nemůže dovolit tuto smlouvu jednostranně zlikvidovat.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Nic nenasvědčuje tomu, že by ji Írán nějak viditelně porušoval. Testy raket, které provádí, nejsou předmětem tohoto smluvního ujednání.

Americký prezident by měl spíše vyčkat na alespoň nějaké informace amerických zpravodajských služeb (z prostředí muslimského světa ovšem vesměs nepřesné), aby se dozvěděl, o co vlastně jde. Zda tyto demonstrace nejsou zaměřeny spíše k tomu, aby oslabily pozici umírněného prezidenta Ruháního ve prospěch konzervativního centra moci v čele s Á. Chameneím.

Vstupovat do íránských záležitostí je dobré vždy až po subtilní analýze celé vnitropolitické situace i zahraničně politických souvislostí. V současné době v Íránu probíhají protidemonstrace organizované vládními strukturami, které mají ukázat tamní společnosti i světu , že většina íránského obyvatelstva stojí na straně současné vládní moci.

Jak ukazují předpovědi většiny pozorovatelů, velmi pravděpodobně během několika málo dní může dojít k utlumení protestů v íránských městech. Uvidíme, do jaké míry se z neklidu části íránské společnosti tamní vládní struktury poučí a zda a jaké změny vládního postupu uskuteční.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky