Paroubek: Těžký spánek Theresy Mayové

25.09.2018 10:23

Minulý týden navštívila britská premiérka Theresa Mayová summit Evropské unie v Salzburgu, aby lídry zemí EU přesvědčila o správnosti své vize rozvodu Velké Británie s EU.

Paroubek: Těžký spánek Theresy Mayové
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Jednoduše lze charakterizovat představu britské premiérky zhruba takto: Chceme dál bezcelní zónu s EU, ale pokud jde o volný pohyb peněz a kapitálu, to už si zařídíme sami a na volný pohyb osob z EU v Británii zapomeňte. Tento přístup lze charakterizovat jedině jako: Být chytrý pro sebe. Britové si chtějí vybrat to, co je pro ně nejvýhodnější a případné „výhody“ pro Evropskou unii prostě nepřipustí. I k tangu je ale potřeba dvou. Stejně tak k tomuto britskému postoji. Pokud by měl být akceptován, tak by tím hlupákem byla EU. A Britové by byli velcí chytráci, ale na úkor všech dalších dvaceti osmi států EU.

Mayová je ve velmi složité situaci. Její strana je v pohledu na brexit silně rozdělena. Část jejích poslanců chce tvrdý brexit, tedy odchod z EU bez jakékoliv dohody. To znamená, že okamžikem odchodu Británie z EU by došlo k oboustrannému zavedení dovozních cel. Nechápu, proč jsou konzervativní poslanci, kteří tvrdý brexit navrhují, tak klidní. To by mohlo velmi negativně dopadnout na britský obchod a tedy na celou britskou ekonomiku. Mayová ale nemůže kývnout ani na návrhy, které směřují k opakování referenda o setrvání Británie v EU. Podle některých průzkumů by se dnes téměř tři pětiny občanů Británie vyslovili pro setrvání v EU. A samozřejmě, že takováto kardinální změna postoje toryů - tedy umožnit opakování referenda - by je poškodila v blížících se parlamentních volbách. Vedla by ke ztrátě významné části euroskeptických hlasů. Kromě toho T. Mayová bude čelit také hrozbě rozpadu Velké Británie, pokud přežene neshodu s EU. To bude špatným signálem zejména pro občany Severního Irska, kteří si již zvykli na nestřeženou hranici se Svobodným Irskem a také pro Skoty.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Labouristé v této otázce ovšem našlapují velmi opatrně. Pro Corbyna jsou prioritou mimořádné volby a teprve na dalším místě opakování referenda o brexitu. Přitom Corbyn byl v tomto svém zdrženlivém stanovisku podporován i šéfem nejvlivnější odborové organizace v zemi. Corbyn se na již proběhlé konferenci labouristů vyjádřil, že se podřídí v této otázce vůli členů Labour party.

Za necelé dva týdny zde máme výroční kongres konzervativců. Udržet za nastalé situace jednotu strany, a to aspoň optickou, by bylo velmi obtížné i pro schopnějšího lídra než je Mayová. Pravomoc britského premiéra, pokud jde o vypsání voleb, je ovšem zcela jednoznačná. Zdá se, že Mayová by se právě k takovému řešení mohla uchýlit. A ještě do Vánoc bychom mohli mít v Británii novou Dolní sněmovnu i novou vládu.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.