Paroubek: Záměr změn ve vládě podle Sobotky

05.11.2016 19:30

Bohuslav Sobotka velmi správně, byť s několikadenním zpožděním, oznámil změny sociálnědemokratických ministrů ve vládě.

Paroubek: Záměr změn ve vládě podle Sobotky
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Teď jde o to, jaké změny skutečně udělá. Zda to nakonec nebude změna lepších za horší. Tedy pokud by například chtěl vyhovět dávnému Babišovu přání a vyměnit šéfa resortu zdravotnictví anebo pokud udělá změnu v čele ministerstva průmyslu a obchodu, ačkoli je ministr Mládek nejerudovanějším sociálnědemokratickým členem vlády vůbec.

Někdy sice pomohou i špatné změny, ale do voleb do sněmovny je ještě dlouho, a tak špatný anebo málo kompetentní ministr může udělat velké škody v reputaci strany, za kterou je nominován. Změny ve vládě jsou nicméně krokem, který každý rozumný šéf vlády dělá v okamžiku, kdy musí změnit chod vlády a image vlády po prohraných volbách. Samozřejmě, že jen samotné změny ve vládě nepomohou.

Osobně vidím dva adepty na změny v čele resortů vedených ministry z ČSSD, kteří však svou kvalitou vysoce převyšují například ministry z hnutí ANO, Šlechtovou a Ťoka. Babiš je však s výkonem svých ministrů spokojen, a proto budeme muset dotrpět jejich angažmá až do úplného konce. Největší slabinu má podle všeho ministerská sestava ČSSD na resortu práce a sociálních věcí. Ministryně Marksová je velmi dobrá v liberálně-sociální agendě, v oblasti lidských práv a ochraně minorit. Ale velmi špatně komunikuje sociální zákonodárství. V této oblasti se často stávala snadnou kořistí dravého komunikátora Babiše, který si hravě přisvojoval jakékoli její zásluhy.

B. Sobotka má na tento resort k dispozici V. Špidlu, který byl sice slabým premiérem, ale výtečným ministrem práce a velmi dobrým evropským komisařem. Špidla má navíc mezinárodní rozhled v oblasti sociálního zákonodárství.  B. Sobotka může zvolit i Z. Škromacha, který sice dopadl špatně ve volbách do senátu, ale jedná se o velmi zkušeného politika, který byl velmi dobrým ministrem práce. Oba dva by v komunikaci udrželi krok s A. Babišem, nebo by jej dokonce předčili.

Dalším slabým místem sestavy ČSSD ve vládě je ministryně Valachová. Ta by byla výtečnou ministryní bez portfeje a předsedkyní legislativní rady vlády. Je velmi dobrou právničkou se znalostí správního práva a chodu státní správy. Výsledky v čele resortu školství má však sporné.

Na tuto pozici v čele ministerstva školství by mohl přijít někdo z bývalých radních krajů za ČSSD, který měl ve své kompetenci oblast školství. Anebo jeden z náměstků současné ministryně, anebo náměstek současné ministryně S. Štech, který zvládá i náročnou komunikaci s médii lépe nežli ministryně, a je dlouholetým akademickým funkcionářem.

Výměna členů vlády je pro ČSSD výtečnou možností, jak změnit osoby a obsazení a také to, jak veřejnost vnímá členy vlády za ČSSD. Tento krok sociální demokracii může, ale nemusí pomoci…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu