Pastuchová (ANO): Myslím si, že jsme pomohli zase jenom některým

15.06.2022 19:57

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 15. června 2022 k zákonu o státní sociální podpoře

Pastuchová (ANO): Myslím si, že jsme pomohli zase jenom některým
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Mgr. Jana Pastuchová (ANO)

Děkuji, pane místopředsedo. Dovolte, abych se vyjádřila k tomuto sněmovnímu tisku novele o státní sociální podpoře, a k bodu, který je navrhován ke změně, a to je rodičovský příspěvek

Já chápu, že cílem tohoto návrhu je, aby byla možná flexibilita při čerpání této dávky a aby umožnila rodinám v téhle tíživé situaci čerpat si více peněz z rodičovské. Já jsem čekala, a opět musím zdůraznit, že KDU má ve svém programu podporu rodin, podporu rodin, podporu rodin, ale tady tu podporu opět nevidím. Čekala bych, že když navrhne vlastně zrychlené čerpání rodičovského příspěvku, že tam dojde také k nějakému navýšení tohoto příspěvku.

Minimální výběr toho rodičovského příspěvku se dělal z nějakého důvodu a dělal se vlastně proto, aby některé rodiny, kterým nešel stanovit denní vyměřovací základ pro peněžitou pomoc v mateřství nebo 70 % třicetinásobku vyměřovacího základu, tak se jim tato částka původně nechala na sedmi tisících korunách. V minulém volebním období jsme tuto čásku navýšili na 10 tisíc, ale byl navýšen i rodičovský příspěvek. Nyní to navyšujeme na 13 tisíc, ale bez navýšení rodičovského příspěvku. Co to znamená pro některé rodiny? Některé rodiny, ano, si pomohou. Ale některé rodiny, kterým nešel vypočítat vyměřovací základ, protože třeba nepracovaly, tak si tu rodičovskou vyberou o sedm měsíců dříve.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí

Mluvila jsem s kolegyněmi, úřednicemi, na úřadu práce a ty mi řekly - a četla jsem to i v tisku, ptá se na to i pan Středula - vyčerpají to o sedm měsíců dříve a co se stane. Tyto rodiny přijdou na úřad práce a požádají si o sedm měsíců dříve o sociální dávky. Takže já nevím, jestli jsme tím rodinám pomohli. Nebo jsme pomohli tím, že sociální dávky budou vypláceny některým rodinám o sedm měsíců dříve, než by tak mělo být. Říkám, já jsem pro, pomozme rodinám. Ale myslím si, že tady jsme pomohli zase jenom některým, které si půjdou o sedm měsíců dřív pro sociální dávky.

My s kolegy připravujeme určitě pozměňovací návrh, který ještě dopracováváme. Ale mohu říci, že budeme navrhovat pozměňovací návrh takový, který bude zpřísněný tím, že těch 13 tisíc si budou moci navýšit rodiny, u kterých byl možný vyměřovací základ, které pracovaly. Tím vlastně myslím, že dosáhneme toho, že ušetříme i státní peníze nás všech, protože sociální dávky jdou z našich daní. Myslím si, že to bude spravedlivé pro rodiny, které pracují a dítě si pořídí, než pro rodiny, které nepracují a pak si jdou pro ty dávky.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…