Pavel Sehnal (ODA): Za těch 500 miliard bychom měli 1.000 km dálnic

08.09.2020 14:55

Krizová opatření vlády mají stát v součtu 500 miliard korun. Obrovské, až nepředstavitelné číslo. Jak už jsem několikrát poukazoval, tento rekordní schodek rozpočtu, který nemá v naší moderní historii obdoby, budou splácet naše děti celých 71 let.

Pavel Sehnal (ODA): Za těch 500 miliard bychom měli 1.000 km dálnic
Foto: Archiv ODA
Popisek: Předseda ODA Pavel Sehnal

Přitom částka z tohoto astronomického dluhu jde většinou na různé dávky a nelogické podpory firem za to, že jejich zaměstnanci zůstanou v krizi doma. Paradoxně se tak řadě lidí více vyplatilo zůstat doma než pracovat. To je z hlediska budoucnosti naší společnosti nejen nesmyslné, ale i škodlivé.
 
Pokud už by stát chtěl smysluplně podpořit ekonomiku, a to tak, aby se rychleji dostala z krize, může přece sáhnout po jiných, daleko efektivnějších metodách. Stačí dát firmám místo dávek a podpor zakázky. Například se konečně pořádně pustit do dostavby naší dálniční sítě. 
 
Údajně stavíme dálnice nejdráže v Evropě, jeden kilometr stojí 150 miliónů až jednu miliardu korun, takže vezměme průměr – třeba 500 miliónů za kilometr. Takže za ty peníze, možná zbůhdarma utracené za krizová opatření, bychom si pohodlně postavili 1.000 km dálnic. Tisíc kilometrů dálnic! Firmy by dostaly velké zakázky, najaly by si další firmy, daly práci mnoha lidem. Ti by si vydělali pěkné peníze a rozpumpovali ekonomiku. Docela jednoduchá matematika.
 
Ano, vím, že učiněná krizová opatření měla primárně ochránit lidské životy, ale v porovnání s tím, kolik lidí přijde o život nebo se na nevyhovujících komunikacích zmrzačí, by možná ty nové dálnice zachránily přece jenom více životů.
 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie