Pekarová Adamová (TOP 09): Dlouhodobě podporujeme evropskou perspektivu našich ukrajinských přátel

01.03.2024 6:23 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a předseda Senátu Miloš Vystrčil jednali v Praze se svým ukrajinským protějškem Ruslanem Stefančukem. Hlavním tématem jednání byla pokračující podpora vzdorující Ukrajině a výměna zkušeností mezi parlamenty.

Pekarová Adamová (TOP 09): Dlouhodobě podporujeme evropskou perspektivu našich ukrajinských přátel
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Jednání se uskutečnilo vpředvečer parlamentního summitu Visegrádské skupiny, na kterou byl přizván právě i čelný ukrajinský představitel. Česká republika Visegrádské skupině aktuálně předsedá. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová spolu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem přivítali v Praze předsedu ukrajinské Nejvyšší rady Ruslana Stefančuka.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50006 lidí

„Dlouhodobě podporujeme evropskou perspektivu našich ukrajinských přátel. Česká republika se za tím účelem postavila i do čela společenství obdobně smýšlejících zemí Evropské unie. Ty si prostřednictvím praktických školení a systematického předávání konkrétních zkušeností mezi národními parlamenty kladou za společný cíl pomoci Ukrajině na její vytoužené cestě do rodiny členských zemí EU,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Setkání se uskutečnilo vpředvečer parlamentního summitu zemí Visegrádské skupiny (V4). Na to byl do Prahy s ohledem na mimořádné geopolitické dění přizván právě též nejvyšší představitel ukrajinského zákonodárného sboru.

„Večerním setkáním jsme zahájili jednání předsedů komor parlamentů zemí V4. Výsledky jednání, které bude částečně probíhat i za účasti předsedy parlamentu Ukrajiny Ruslana Stefančuka, budeme znát zítra. Naše názory na ruskou agresi na Ukrajině jsou rozdílné, ale politici jsou tady od toho, aby spolu komunikovali a hledali řešení,“ doplnil předseda Senátu Miloš Vystrčil.

„Na pražský parlamentní summit V4 jsme předsedu Stefančuka přizvali mimo jiné proto, že je zjevně důležité některým politikům připomenout, že brutální agresi v našem sousedství rozpoutalo Rusko, jehož zločinný režim je zodpovědný za smrt mnoha tisíců nevinných lidí. Kremelská propaganda je velmi intenzivní a bohužel nachází úrodnou půdu i ve střední Evropě. Je proto zásadně nutné se proti jejím cíleným dezinformačním kampaním zas a znovu veřejně a zcela jasně vymezovat,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Jednání čelných zákonodárců V4 bude pokračovat zítra po celý den v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě. Dalšími diskutovanými tématy tam budou vzájemná meziparlamentní spolupráce, energetická bezpečnost a problematika migrace. Česká republika bude tomuto neformálnímu regionálnímu uskupení středoevropských států předsedat až do poloviny letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…