Pekarová Adamová (TOP 09): Na Bělorusko nezapomínáme

11.05.2022 22:58

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová dnes jednala s vůdkyní demokratického Běloruska Svjatlanou Cichanouskou. Ta do České republiky přijela na pozvání šéfky dolní komory.

Pekarová Adamová (TOP 09): Na Bělorusko nezapomínáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Tématy jednání byla podpora běloruských demokratických sil a politika Východního partnerství v rámci nadcházejícího předsednictví České republiky v Radě EU. 

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

Vůdkyně demokratického Běloruska Svjatlana Cichanouská navštívila Českou republiku na osobní pozvání předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéty Pekarové Adamové. Svou v pořadí již druhou návštěvu Prahy začala společným pracovním jednáním právě se svou hostitelkou.

„Na Ukrajině už třetí měsíc zuří krvavá válka. Přes to – nebo spíš právě proto – nesmíme zapomínat i na podporu běloruských demokratických sil. Ty ustavičně čelí velice tvrdé represi ze strany kremlofilního diktátora Lukašenka. Svjatlana Cichanouská je obdivuhodná dáma statečně usilující o lepší budoucnost své rodné země, kterou byla nucena opustit. Podle jejích slov tamní režim nepodporuje 85 procent běloruské společnosti,“ uvedla bezprostředně po schůzce předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová.

Jedním z hlavních témat jednání byla politika Východního partnerství. „Jde o prioritu parlamentního rozměru nadcházejícího předsednictví v Radě EU, kterého se naše země ujme v druhé polovině letošního roku. Myšlenka Východního partnerství vznikla během našeho minulého předsednictví. Je tedy vhodné na ni nyní navázat a s ohledem na aktuální dění ji náležitě rozšířit zejména o systematickou podporu tamní občanské společnosti. Bělorusko není jen diktátor Lukašenko,“ dodala předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…