Peksa (Piráti): Orbánovo ohýbání právního státu nekončí u lidských práv

07.08.2022 19:16 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zneužívání evropských peněz k potlačování lidských práv a nezávislých médií v Maďarsku

Peksa (Piráti): Orbánovo ohýbání právního státu nekončí u lidských práv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Vláda Viktora Orbána v Maďarsku zneužívá evropské peníze na potlačování lidských práv a nezávislých médií. To už bohužel víme.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29283 lidí

Je to právě rok, co jsem se tu v článku rozepsal o tom, jak vláda Fidesz v maďarsku systematicky ignoruje principy právního státu a šikanuje své vlastní občany. Tehdy totiž maďarský parlament schválil tzv. „Anti-LGBT“ zákon, který drasticky omezil svobodu slova a práva dětí.

Evropská komise před týdnem konečně začala jednat a zažalovala Maďarsko u Soudního dvora Evropské unie – konkrétně za porušování pravidel vnitřního trhu, práv na ochranu údajů a hned několika základních práv v Listině práv EU.

Orbánovo ohýbání právního státu ale nekončí pouze u lidských práv – týká se třeba i médií, která jsou dnes už z naprosté většiny pod vládní kontrolou. Žaloba proto také zmiňuje odebrání licence nezávislé maďarské rozhlasové stanice Klubrádió, kterého se Fidesz bez opodstatnění loni dopustil.

Jak asi správně tušíte, situace právního státu v Maďarsku je rok co rok kritičtější. To potvrdila i čerstvá zpráva Evropské komise, která v Maďarsku identifikovala šokujících 24 případů úmyslného porušení právního státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…