Pencák (SZ): Hostivařská průmyslová zóna není určena k transformaci

23.06.2016 22:35

Stavební úřad ÚMČ Praha 15 zamítl žádost o územní rozhodnutí pro Ekocity Hostivař.

Pencák (SZ): Hostivařská průmyslová zóna není určena k transformaci
Foto: praha15.cz
Popisek: Úřad Městské části Praha 15

Dlouhodobě veřejností diskutovaný projekt Ekocity developerské společnosti Ekospol nezískal kladné územní rozhodnutí od Stavebního úřadu MČ Praha 15. Realizace projektu v průmyslové oblasti v Hostivaři v ulici U Továren, který by svou velikostí výrazně ovlivnil směr rozvoje patnácté pražské městské části, je tak prozatím v nedohlednu.

Rozhodnutí stavebního úřadu přivítalo vedení radnice Prahy 15, které se proti takto masivní výstavbě v oblasti vymezuje už od konce roku 2014. „Z hlediska zájmů městské části se jedná o velmi problematický projekt, k němuž jsme do územního řízení podali množství připomínek. V koaliční shodě zastáváme názor, že hostivařská průmyslová zóna dobře funguje ke svému účelu a není určena k transformaci, s čímž ostatně počítá i připravovaný Metropolitní plán Prahy. Není logické vkládat masivní komplex tvořený pouze vysokými obytnými domy a parkovacími plochami do území, které se desítky let rozvíjí pro potřeby výroby, čemuž odpovídá i jeho infrastruktura. Charakter oblasti by byl nezvratně poškozen,“ uvedl zástupce starosty pro územní rozvoj Marcel Pencák, s tím, že neblahé důsledky projektu, který do oblasti chce přivést zhruba 2000 obyvatel bez zajištění potřebné občanské vybavenosti, by nakonec musela na své náklady řešit městská část nebo magistrát.

Z hlediska platného územního plánu hl. m. Prahy je projekt Ekospolu umístěn do plochy s funkčním využitím SV s kódem míry využití území G (polyfunkční území – všeobecně smíšené), které obytnou zástavbu připouští. Problém spočívá v tom, že pokud v takovém území přesahuje hlavní záměr 60 % kapacity záměru, musí se posuzovat pouze jako výjimečně přípustný. V případě souboru Ekocity navrhovaná bytová funkce předpokládá dokonce 100 % využití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…