Peštová (ANO): Vám nevadí, že jste si na Hrad dosadili rozvědčíka?

08.09.2023 20:02

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 8. září 2023 ke komunismu.

Peštová (ANO): Vám nevadí, že jste si na Hrad dosadili rozvědčíka?
Foto: Repro Facebook
Popisek: Poslankyně Berenika Peštová (ANO)

Děkuji za slovo. Já mám bod k vystoupení pana Bartoška, ale než si ho odůvodním, tak bych ještě chtěla zareagovat na své předřečníky, konkrétně na pana Jakoba. Pane Jakobe, prostřednictvím paní předsedající, ty vaše věty a věty TOP 09 už by se měly tesat do kamene. Já ho neviděl, protože jsem se nedíval. Opravdu, vy jste vzor. Skvělé, děkuji, vaše vystoupení mě vždycky rozseká.

V každém případě - teď se vrátím, myslím si, že mě znáte, že jsem vždycky tady věcná a snažím se bavit věcně. Já jsem se včera na to interview dívala a můžu říct, že opravdu se mi z toho zvedal žaludek a myslím to upřímně. Pane Bartošku, prostřednictvím paní předsedající, my jsme stejný ročník. Já jsem o malinko starší, ale jsme stejný ročník, takže jsme si to nějakou dobu užili. Takže my můžeme říct, že si něco z toho pamatujeme. Nám bylo 18, když byl 89. rok a potom jsou po nás tady ročníky, kteří tady mezi námi sedí - koukám na ně - kteří si to ani neužili, ale rádi o tom vyprávějí. To znamená těch 82 a výš. Takže ti nám tady vypráví, co to byla totalita, jak to bylo hrozný, ale vůbec o tom nic neví a znají to jen z doslechu.

Já jsem jeden z mála poslanců, co má prověrku. Nevím, kolik vás - možná, že když zvednete ruce - mám prověrku NBÚ. Otravuje mě, že musím všechno dokládat. Ale dokládám to, protože ji chci, chci ji a mám ji. Já jsem musela doložit, že mám čisté lustrační osvědčení. Já jsem musela doložit, že mám čisté lustrační osvědčení, když mi bylo 18 let, v roce 89, 18 let. Co jsem asi byla za hrozbu? Ale dokládám to.

Toto padlo, alespoň pro mě to padlo, když jsem zjistila, koho máme na Hradě. Ve své podstatě, teď už budu říkat: Proč to po mně chcete, vždyť si to všichni odpracovali. Všichni si to odpracovali, proč já mám dokládat čisté lustrační osvědčení?

Takže já budu navrhovat zrušit tento zákon. Proč mám dokládat čisté lustrační osvědčení, když ve své podstatě člověk, který byl v StB, a dokonce se potom i přiznal, že byl rozvědčíkem. Nejdřív říkal, že ne, po volbách řekl, že ano. Jako co to je, tohleto? A já mám dokládat čisté lustrační osvědčení, že jsem nebyla hrozbou pro tento stát? A vy si dosadíte tohoto člověka na hrad a je vám to jedno? (Potlesk z levé strany sálu.)

Takže já jsem opravdu byla včera hodně rozčílená, protože můj otec vystoupil v 69. ze strany a s ním celá základní organizace. Nechtějte vidět ten posudek, co jsem měla já. Ale byli mezi nimi i slušní komunisti, kteří mě na tu školu vzali, protože jsem ty výsledky měla.

Takže když se tady rozčilujete, kdo byl a kdo nebyl v StB, ano, byli tam i slušný lidi. (Poslanec Michálek tleská.) Já nevím, proč tleskáte, pane Michálku, prostřednictvím pane předsedajícího. Vy jste jeden z těch, který vypráví o tom, co to bylo a v životě jste to nezažil. Takže já to chci jako první bod! (Potlesk z levé strany sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL