Petráš (BOS): Církve by se měly v letech 2021 až 2023 zříct svých nároků na peněžité plnění

20.10.2020 6:34

V tomto dopisu Kardinálu Dukovi BOS krátce rekapituluje, jak většina našich občanů pomáhá v boji s pandemií COVID-19. Připomíná, že církve mají i jiné možnosti než je duševní útěcha věřících a jak by se církve mohly zapojit do tohoto úsilí.

Petráš (BOS): Církve by se měly v letech 2021 až 2023 zříct svých nároků na peněžité plnění
Foto: hnutibos.cz
Popisek: Hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita - logo

OTEVŘENÝ DOPIS
Ústřední rada politického hnutí
BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA
Hradec Králové
dne: 20. října 2020
kardinál Dominik Duka
Praha

Vážený pane kardinále, obracíme se na Vás, jako na představitele největší církve v naší republice, jako na církevního hodnostáře, který má úzké kontakty s dalšími církevními organizacemi a spolky registrovaných na území ČR.

Jistě víte, v jak obtížné situaci se v současné době nachází naši občané, v jaké situaci se nachází náš stát. Současný extrémně rychlý rozmach pandemie COVID-19 tvrdě zasáhl a drasticky ovlivnil drtivou většinu našich občanů, soukromých podnikatelů, ale i státních a veřejných institucí. Stát byl nucen enormně se zadlužit, aby získal prostředky pro udržení základních podmínek pro zachování pracovních míst, nákup a distribuci potřebných zdravotních pomůcek a přístrojů, zvýšení kapacit našich zdravotnických zařízení. Řada občanů a podnikatelů se podílela na finančních sbírkách pro nákup plicních ventilátorů a jiných potřebných zařízení a materiálu. Soukromé hotely a penziony nabídly své lůžkové kapacity pro hospitalizaci našich nemocných spoluobčanů. Mnoho lidí se zapojilo do šití nedostatkových roušek a tak bychom mohli pokračovat a dalších aktivitách našich občanů ve prospěch svých bližních.

Jsme přesvědčeni o tom, že církve v současné době poskytují duchovní útěchu a podporu svým věřícím. Již méně jsme však informováni o dalších aktivitách církví v této pro naši společnost tak těžké době. Jsme toho názoru, že by se církve a další náboženské společnosti, které pobírají na základě zákona 428/2012 Sb. (Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi) od státu ročně okolo 2 mld Kč, na které se skládají naši občané bez ohledu na to, zda jsou věřící či ateisté, měly v letech 2021 až 2023 zříct svých nároků na toto peněžité plnění.

Různé řeholní řády a kongregace získaly na základě zákona č. 298/1990 Sb. (Zákon o úpravě některých majetkových vztahů řeholních řádů a kongregací a arcibiskupství olomouckého) množství objektů, které by mohly bezplatně nabídnout jako objekty pro hospitalizaci pacientů z nemocnic, kde je nedostatek lůžek pro nemocné s COVID-19. Zároveň by mohly poskytnout i nezbytný personál pro základní péči o tyto pacienty.

To jsou jen některé náměty k zamyšlení. Jsme toho názoru, že po zvážení svých možností by představitelé jednotlivých církví a náboženských společností našli další možnosti, jak pomoci občanům ČR v této těžké době.

Ústřední rada politického hnutí BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice