Piráti: Babiš nezvládá řídit státní firmy, nechává je porušovat zákon o informacích

29.07.2015 8:23

Piráti upozorňují na skutečnost, že státní firmy pod vedením Andreje Babiše vůbec nevyřizují žádosti o informace, ačkoliv tuto jejich povinnost už před 6 lety deklaroval Nejvyšší správní soud v rozsudku se státní firmou ČEZ.

Piráti: Babiš nezvládá řídit státní firmy, nechává je porušovat zákon o informacích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Kongresové centrum Praha, kde Ministerstvo financí nedávno koupilo většinový podíl od hl. m. Prahy, ani ministerstvem ovládaný ČEZ se necítí, že by měly povinnost říkat lidem informace o své činnosti, o které podle zákona požádají.

Praha drží 45 % podíl v Kongresovém centru, ale většinový podíl 55 % drží Ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem. Firma musí dodržovat zákon o přístupu k informacím, ale ve skutečnosti neposkytuje informace ani občanům ani nám zastupitelům hl. m. Prahy. Primátorka Krnáčová to odmítá řešit a odkazuje nás na to, ať se s Kongresovým centrem soudíme, ačkoliv spolu s Babišem obsazují představenstvo Kongresového centra.

„Požádal jsme ministra financí Andreje Babiše, aby okamžitě zjednal v řízených firmách nápravu, protože sám od sebe to dosud neudělal. Mrzí nás, že si ministr financí Babiš nedovede udělat ve firmách pořádek. Pokud bude Babiš krýt porušování zákona o informacích, budeme proti firmám podávat žaloby a následně požadovat po Babišovi, aby uhradil vzniklou škodu,“ uvedl pražský zastupitel Jakub Michálek, kterému vadí, že mu ČEZ odmítl dát informace o tom, na jakých systémech běží informatika ČEZu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…