Piráti: Peníze z emisních povolenek chceme investovat zpět do regionů

28.02.2019 9:10

Pirátští poslanci Mikuláš Peksa a Petr Třešňák se v Senátu zúčastnili založení petice za záchranu sociální a ekonomické stability a zlepšení kvality životního prostředí Karlovarského a Ústeckého kraje. Petici zaštiťují senátoři zvolení za Sokolov, Chomutov a Most Miroslav Balatka, Přemysl Rabas a Alena Dernerová spolu s poslancem za Karlovarský kraj Petrem Třešňákem.

Piráti: Peníze z emisních povolenek chceme investovat zpět do regionů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Petice upozorňuje na alarmující stav uhelných regionů Karlovarského a Ústeckého kraje, které byly v posledních dekádách drancovány nejen těžbou uhlí, ale pocítili i další dopady jimž v horizontu několika let hrozí sociálně-ekonomický kolaps. V důsledku ukončení těžby hnědého uhlí navíc zaniknou tisíce pracovních míst, což ještě více prohloubí ekonomický i sociální propad a poškozené životní prostředí. Na tyto změny se stát nijak nepřipravuje. V transformaci uhelných regionů naprosto selhává,“ uvedl důvod vzniku petice Petr Třešňák.

Již nyní patří Karlovarský kraj spolu s Ústeckým k nejhůře strukturálně postiženým oblastem České republiky. Oba regiony mají nejnižší HDP na obyvatele. Směřuje do nich také nejméně prostředků z rozpočtu státu i z evropských fondů. Tyto oblasti se dlouhodobě potýkají s nízkým výkonem lokální ekonomiky, nezaměstnaností, nízkými mzdami, vysokou ekologickou zátěží, nejvyšším počtem exekucí a dalšími problémy. Právě v těchto regionech se nachází nejvíce sociálně vyloučených lokalit. To všechno způsobuje i setrvalý pokles počtu obyvatel, kteří se stěhují pryč.

„Z obou krajů nenávratně odcházejí finanční prostředky v řádech miliard korun prostřednictvím plateb za emisní povolenky. Ty se však v těchto lokalitách posléze plně nevyužívají. Jde o nespravedlivé vyvádění peněz z chudých a strukturálně postižených oblastí,“ říká Mikuláš Peksa.

Podle Třešňáka bude nutné právě tento přístup změnit: „Považujeme za nutné část finančních prostředků vybraných z emisních povolenek investovat zpět do těchto regionů. Převážně do zlepšení kvality životního prostředí a životních podmínek obyvatel. Samozřejmě bude pro nás prioritou, aby tyto prostředky nemizely v nesmyslných projektech, ale účelnost jejich využití podléhala důsledným kontrolám a vše bylo transparentní,“ doplnil Petr Třešňák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…