Piráti: Více času pro studenty na předložení dokladů pro přijetí k studiu

09.04.2020 14:01

Pirátům se včera podařilo prosadit posunutí termínu, ke kterému musí podmínečně zapsaní studenti předložit doklad o splnění podmínek pro přijetí k vysokoškolskému studiu. Tedy tak, aby měli dostatečný prostor i absolventi maturitních oborů, kteří úspěšně vykonají maturitní zkoušku v podzimním termínu.

Piráti: Více času pro studenty na předložení dokladů pro přijetí k studiu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Návrh prosadili v rámci zákona Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, který upravuje podmínky konání přijímacích zkoušek a průběhu studia na vysokých školách pro rok 2020.

Vzhledem k aktuální situaci lze předpokládat, že dojde k opoždění zkoušek na středních i vysokých školách. Vládní návrh proto počítá s tím, že uchazeči o studium mohou být zapsáni podmínečně, nicméně musí předložit doklad o splnění podmínek pro přijetí ke studiu nejpozději do 30 dnů od začátku nového akademického roku. Na některých vysokých školách připadá začátek nového akademického roku již na 1. září. Pokud budou maturity v podzimním termínu probíhat standardním způsobem, maturitní vysvědčení mohou být v některých případech uvolněny až k 24. září. Absolventi, kteří úspěšně vykonají maturitní zkoušku v podzimním termínu, by tak nemuseli mít dostatečný prostor k doložení všech požadovaných náležitostí. Proto jsme navrhli prodloužení termínu z 30 dní na 45. Uchazeči tak budou mít více času na obstarání například úředně ověřené kopie maturitního vysvědčení.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí

S Piráty jsme se rovněž věnovali průběhu přijímacích zkoušek. S ohledem na vládní opatření, které zakazuje přítomnost žáků a studentů ve školách, bude možnost konat přijímací zkoušky na vysoké školy, ale i zkoušky v průběhu a závěru studia, distanční formou. Zatímco v případě závěrečných zkoušek vládní návrh umožňuje jejich konání prezenčně po obnovení přítomnosti studentů ve školách, u přijímacích zkoušek se s touto alternativou nepočítá. Vládní návrh tak příliš nebere v potaz skutečnost, že jsou uchazeči o studium na vysoké škole mnohdy odkázáni na své rodinné zázemí a nemusí mít k dispozici potřebné vybavení, které by jim umožnilo konat zkoušku distanční formou.

Pokud tito uchazeči nebudou mít možnost konat zkoušku jiným způsobem, budou znevýhodněni z hlediska přístupu k vysokoškolskému vzdělání. Nerovný přístup ke vzdělávání je jedním z hlavních a dlouhodobých problémů českého školství, na což poukazuje například i OECD. I proto jsme předložili návrh, který by těmto uchazečům umožnil konat zkoušku prezenčně, pokud by z objektivních důvodů, ať už na straně studenta nebo školy, nemohla zkouška proběhnout distanční formou. Dle nedávných vyjádření některých škol by to ani jim samotným nemělo činit problém, samozřejmě za podmínky zachování nejvyšších hygienických standardů a v omezeném počtu lidí. Za standardních okolností by distanční forma neměla být problém, například knihovny v každém větším městě nabízejí bezplatný internet, ale i ty jsou v současném stavu uzavřeny. Náš návrh nicméně nebyl Sněmovnou podpořen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…