Piráti a Zelení pro Most: Odmítáme umístění chanovských rodin do kontejnerů

14.05.2019 22:01

„Piráti a Zelení pro Most“ na pracovní skupině k sídlišti Chanov odmítli umístění rodin do kontejnerů.

Piráti a Zelení pro Most: Odmítáme umístění chanovských rodin do kontejnerů
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Situaci několika rodin, které obývají polozbořený blok v sociálně vyloučené lokalitě Chanov, řešili zástupci všech zastupitelských klubů. Piráti a Zelení se jako jediní proti této výstavě vymezili, a to na základě těchto argumentů:

- Plánovaná výstavba je předražená a na jednu rodinu znamená náklady ve výši přibližně 1,2 milionu korun. Při cenách za průměrný byt v Mostě, které se pohybují v rozmezí 300–400 tisíc korun, je tato částka nesmyslně vysoká. Celková investice do kontejnerového bydlení včetně zasíťování bude stát město 22 miliónů korun. Navíc, na uvažovanou investici nelze čerpat dotace, neboť se jedná o výstavbu v sociálně vyloučené lokalitě.

- Při výběru tohoto řešení nebyly řádně zohledněny a vyhodnoceny možnosti případné rekonstrukce bloků 6 a 10 a stejně tak možnosti případných dotací z evropských fondů, které by mohly městu ušetřit značné finance na rekonstrukci.

- Již od počátku bylo jasné, že pro vedení města je stěžejní nákup kontejnerů, neboť na prvním jednání pracovní skupiny nedošlo k nacenění rekonstrukce a pracovní skupina byla postavena de facto před jedno řešení. K nacenění došlo až na druhém jednání, a to na výzvu některých členů pracovní skupiny. Pro srovnání nákladů nám byl na naší žádost přislíben podrobný rozpočet rekonstrukce bloků z minulých let s cenovým koeficientem, ale ani po opakovaných žádostech nám nebyl zaslán.

- Rozhodnutí o umístění rodin do kontejnerů proběhlo bez těch, kterých se to nejvíce týká. Jsou to především zástupci komunity chanovských Romů a zástupci sítě sociálních služeb, kteří s rodinami pracují.

- Domníváme se, že tuto problematiku musí politici řešit se zapojením odborníků.

Jan Hrubeš, předseda klubu Piráti a Zelení Most 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.