Piráti chtějí urychleně hlasovat o vydání poslanců Babiše a Faltýnka. Vládu nepodpoří

16.01.2018 15:57

Piráti dnes požadovali předřazení hlasování o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka před samotné hlasování o důvěře vládě. Sněmovna však návrh přehlasovala, a to i přes fakt, že Mandátový a imunitní výbor doporučil vydání obou poslanců. Nadále tak trvají obstrukce spojené s jejich vydáním. Piráti, jak již avizovali před volbami, dnes nepodpoří ani nebudou tolerovat jednobarevnou vládu Andreje Babiše.

Piráti chtějí urychleně hlasovat o vydání poslanců Babiše a Faltýnka. Vládu nepodpoří
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Piráti dnes na Mandátovém a imunitním výboru hlasovali pro vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Je dobře, že všechny strany zastoupené ve Sněmovně, tedy kromě ANO, deklarovaly své stanovisko, a že se našla většina pro vydání poslanců. Další odkládání hlasování je pro nás nepřijatelné. Zákon stanoví, že projednání má proběhnout na první schůzi poté, co žádost dorazí, což bylo již v listopadu. Protože premiér má jet na zahraniční cestu, chceme, aby toto hlasování proběhlo co nejdříve, když ne dnes, tak zítra na další schůzi Sněmovny. Slíbili jsme voličům, že budeme kontrolovat moc a mocné, a to taky dodržíme,“ komentoval předseda pirátského klubu Jakub Michálek.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poté nastínil, jak budou Piráti postupovat při hlasování o vyslovení důvěry Babišově vládě. „Doufáme, že obhajující prezident Zeman nebude pospíchat s druhým pověřením premiéra k sestavení vlády a vyčká až na výsledek druhého kola prezidentské volby. Rovněž doufám, že jeho slova o nutnosti 101 hlasů pro pověření budou mít delší trvání, než slib, že se nebude účastnit televizních debat,“ doplnil Bartoš.

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík poté doplnil informace o očekávaném průběhu dnešní a zítřejší schůze Sněmovny: „Šestá schůze, která začne zítra, obsahuje pro nás důležité věci. V personálních otázkách chceme, aby poslanec Pirátů Lukáš Černohorský byl zvolen předsedou vyšetřovací komise k OKD. Zároveň doufáme, že poslanec Ondráček nebude zvolen do čela Komise pro kontrolu GIBS. Pokud nebude zvolen, postaví Piráti protikandidáta,“ dodal Ferjenčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky