Piráti prohlubují dialog s tibetskými zástupci

10.10.2018 10:30

Piráti stáli u zrodu Parlamentní skupiny přátel Tibetu. Ta včera zahájila svou činnost u příležitosti přijetí předsedy tibetské exilové vlády Lozanga Sanggjäa na půdě parlamentu. Setkání proběhlo v Zeleném salonku v Kolovratském paláci na Praze 1. Na stejném místě, kde před dvěma lety proběhlo přijetí Jeho Svatosti Dalajlámy.

Piráti prohlubují dialog s tibetskými zástupci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Mám radost, že se nám na půdě parlamentu podařilo vytvořit nadstranickou platformu, díky které můžeme šířit osvětu a po vzoru dalších evropských parlamentů podpořit Tibeťany. Česká zahraniční politika je jednostranná ve prospěch čínského režimu. My podporujeme dialog a skutečné řešení problémů tibetské oblasti,“ říká pirátský poslanec František Kopřiva, předseda skupiny.

Parlamentní skupina plánuje jménem svých členů pořádat semináře o místních problémech, vernisáže prezentující jedinečnost a svébytnost tibetského regionu a umožnit dialog s tibetskými osobnostmi. Čínská lidová republika vede politiku potlačování tibetské kultury, náboženských praktik a infrastrukturními zásahy přispívá k trvalému poškozování životního prostředí v Tibetu.

„Jako alarmující vnímám devastaci životního prostředí v Tibetu, který je zásobárnou vody pro velkou část Asie a lákavým zdrojem nerostného bohatství pro čínské těžaře. Je třeba o situaci mluvit a parlamentní skupina pro Tibet je to správné místo, kde můžeme začít,“ dodává pirátská poslankyně Dana Balcarová, která společně s Františkem Kopřivou, Markem Bendou z ODS a senátorkou Jitkou Seitlovou skupinu zorganizovala.

Mimo členy parlamentní platformy se přijetí zúčastnili zástupci nadace Forum 2000, která návštěvu zprostředkovala, zástupci předních českých organizací podporujících Tibet a někteří zahraniční hosté týdenní konference Fora 2000. Ještě před samotnou akcí navštívil Lozang Sanggjä osobně pirátský poslanecký klub, na němž se setkal s předsedou Ivanem Bartošem a pirátskými zástupci skupiny. Aktivity Pirátů ve věci Tibetu nastartovala březnová návštěva zástupce tibetské kanceláře pro střední Evropu Ngodupa Dorjeeho v Poslanecké sněmovně PČR.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.