Piráti spouští desetijazyčnou informační kampaň pro cizince, jak hlasovat v evropských volbách

06.04.2014 11:15

Občané jiných členských států EU pobývající v ČR mají právo hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu (EP). Často si toho ale ani nejsou vědomi a státní správa je nijak neinformuje o podmínkách, které musí splnit.

Piráti spouští desetijazyčnou informační kampaň pro cizince, jak hlasovat v evropských volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Pirátská strana proto dnes spustila informační kampaň “Jdi volit v Česku!”, během které cizince oslovuje v jejich rodných jazycích.

Na území ČR pobývalo ke konci loňského roku trvale či přechodně více než 173 000 občanů ostatních členských států EU, kteří mohou hlasovat v letošních volbách do Evropského parlamentu. Ti se však nejpozději do 11. dubna musí zapsat do seznamu voličů, o čemž je české úřady nijak neinformují.

“Ministerstvo vnitra ani jiné státní úřady nejsou schopny zajistit byť jen základní informování občanů EU o jejich politických právech. Piráti proto spustili web www.volimpiraty.eu/volim-v-cesku/, kde shrnují povinnosti předcházející samotnému hlasování v deseti jazycích Evropské unie. Spolu s tím probíhá informační kampaň na sociálních sítích i cizineckých fórech. I cizinec má právo volby,” uvádí předseda Pirátů Ivan Bartoš

Například v sousedním Německu jsou občané jiných členských států EU s právem pobytu v Německu jednotlivě obesíláni informačním dopisem. Jedinou tuzemskou veřejnou institucí, která možnost hlasovat v evropských volbách zmiňuje, je zastoupení Evropského parlamentu v ČR. Ani ta však nenabízí více jazykových verzí, než angličtina, němčina a francouzština.

Informační kampaň Pirátů občanům EU nabízí možnost jednoduše najít a vyplnit konkrétní formuláře, které je potřeba vyplnit a odnést na úřad. Jejich vzory Piráti navíc nabízejí v angličtině.

Při přípravě kampaně Piráti spolupracovali s Pirátskými stranami po celé Evropě a s díky zkopírovali kampaň Strany zelených včetně většiny této tiskové zprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Czernin: Kdyby vláda neudělala nic, důchodový systém se rozsype

4:32 Senátor Czernin: Kdyby vláda neudělala nic, důchodový systém se rozsype

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.