Piráti vyzývají vedení Prahy, aby zajistilo zveřejňování smluv městských firem i v případě vykleštění zákona o registru smluv

11.04.2017 15:14

Klub pražských zastupitelů za Piráty vyzval pražské radní, aby zařídili, že městské firmy budou nadále zveřejňovat smlouvy. Senát totiž již příští týden bude projednávat novelu zákona o registru smluv, který v únoru schválila Poslanecká sněmovna. Přijetí novely by znamenalo likvidaci zákona o registru smluv, protože z jeho působnosti vyjímá státní i městské firmy.

Piráti vyzývají vedení Prahy, aby zajistilo zveřejňování smluv městských firem i v případě vykleštění zákona o registru smluv
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

 

<div id="

„Transparentní hospodaření městských firem je jedno z vůbec nejdůležitějších protikorupčních opatření. Pokud nezajistíte, že tyto firmy budou smlouvy zveřejňovat i nadále, můžeme rovnou zmačkat a zahodit protikorupční strategii, kterou Zastupitelstvo schválilo na svém zasedání v únoru tohoto roku,“ stojí ve výzvě, kterou dnes Piráti radním Prahy zaslali.
 
„Již před nějakou dobou jsme žádali náměstka Dolínka, aby do stanov transformující se Technické správy komunikací zanesl povinnost zveřejňování smluv. Zatím se tak bohužel nestalo,“ upozorňuje pražský zastupitel za Piráty Adam Zábranský, který se věnuje protikorupčním opatřením.
 
Piráti chtějí, aby Rada návrh na zveřejňování smluv projednala na svém jednání příští úterý, tedy ještě před tím, než novelu zákona projedná Senát.
 
Výzva k zajištění zveřejňování smluv v městských firmách
 
Vážená Rado hl. m. Prahy,
 
Poslanecká sněmovna na svém zasedání dne 22. února zlikvidovala zákon o registru smluv tak, že z jeho působnosti vyjmula státní i městské firmy. Senát bude o osudu zákona rozhodovat již příští týden. Proto vás vyzýváme, abyste zajistili, že i v případě schválení změny Senátem budou pražské městské firmy nadále zveřejňovat smlouvy tak, jako by ke změně zákona nedošlo. Transparentní hospodaření městských firem je jedno z vůbec nejdůležitějších protikorupčních opatření. Pokud nezajistíte, že tyto firmy budou smlouvy zveřejňovat i nadále, můžeme rovnou zmačkat a zahodit protikorupční strategii, kterou Zastupitelstvo schválilo na svém zasedání v únoru tohoto roku.
 
Požadujeme, aby smlouvy zveřejňovaly nejen společnosti, ve kterých má Praha 100% majetkovou účast, ale všechny obchodní společnosti, které (přímo či nepřímo) ovládá. Jsou to následující společnosti:
    Dopravní podnik, Pražská strojírna a Střední průmyslová škola dopravní 
    Kolektory Praha
    Obecní dům
    Operátor Opencard
    společnosti v Pražském plynárenském holdingu
    Pražská vodohospodářská společnost
    Technická správa komunikací
    Rozvojové projekty Praha
    Trade Centre Praha
    Zdroj pitné vody Káraný, Úpravna vody Želivka a jejich dceřinné společnosti
    Pražské služby
    společnosti v Pražském energetickém holdingu
 
Vyzýváme vás, abyste návrh na zveřejňování smluv městskými firmami projednali na příštím jednání Rady 18. dubna 2017, tedy ještě před tím, než novelu zákona projedná Senát. Senátu tím vyšlete jasný signál, že likvidace zásadního protikorupčního zákona je v rozporu s veřejným zájmem a že ani obce ho nechtějí.
 
Jakub Michálek, Ondřej Profant, Mikuláš Ferjenčík, Adam Zábranský
pražští zastupitelé za Piráty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.