Plamínková (STAN): Příměstský park má budovat místní identitu

26.09.2018 20:20

Nové lávky, přístupnější břehy – v Trojské kotlině vznikne příměstský park.

Plamínková (STAN): Příměstský park má budovat místní identitu
Foto: STAN
Popisek: Jana Plamínková

Rada hl. m. Prahy schválila plán Příměstského parku Trojská kotlina. Území vymezené Trojskou kotlinou bude spravováno společnou organizací. Na základě schválené Koncepce Císařského ostrova budou jednotlivé spolky, organizace a městské části efektivně spolupracovat.

Praha už v roce 2017 schválila Koncepci Císařského ostrova a podepsala společně s dalšími partnery Memorandum o spolupráci při místní správě. Došlo k založení organizace Příměstského parku Trojská kotlina, která se bude starat o krajinu na území vymezeném Trojskou kotlinou, která má rozlohu přibližně 800 hektarů. „Shodli jsme se na dvou desítkách organizačních a rozvojových aktivit pro Trojskou kotlinu, které společně rozpracujeme,“ uzavírá Tomáš Drdácký, zástupce starosty MČ Praha-Troja.
Nyní Rada hl. m. schválila další kroky, kterými se Příměstský park Trojská kotlina může posunout dál. V roce 2019 vznikne management plán – konkrétní postup, jak území společně spravovat a rozvíjet. „Příměstský park má budovat místní identitu a stát se platformou pro rozvoj kulturních vzdělávacích, sociálních a sportovních aktivit se zapojením a podporou místních aktérů a komunit,“ říká radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Příměstský park Trojská kotlina, z. s. sdružuje městské části hlavního města Prahy, případně spolky a další organizace mající zájem na udržitelném rozvoji volných a přírodních ploch v Trojské kotlině. Území je rozdělené mezi celou řadu správců a vlastníků s odlišnými zájmy a odpovědnostmi a rozkládá se na území čtyř městských částí. „Máme zájem na rovnoměrném rozvoji obou břehů Vltavy. Plánujeme spolupráci s univerzitami na rozvoji parku i programech pro děti i dospělé. Vltavské břehy mohou být lepším místem k odpočinku i sportu,“ říká Lenka Burgerová, radní pro rozvoj MČ Praha 7. Jedním z hlavních cílů je spolupracovat na projektech naplňovat tak společné vize území.

„Zlepšování stavu a ochrana krajiny Trojské kotliny a projekty na revitalizaci vltavských břehů jsou mezi hlavními prioritami příměstského parku, ale taktéž jsme připraveni aktivně revitalizovat vltavské svahy se zdejší nesmírně cennou přírodou,“ dodává Vít Céza, zvolený zástupce MČ Praha 8.

„Lepší využitelnost kotliny pro rekreaci Pražanů chceme podpořit pomocí konkrétních projektů, jako jsou například propojení vltavských břehů a Císařského ostrova lávkami a snazší dostupnost kotliny z nejbližšího okolí,“ podotýká zakládající člen Příměstského parku Trojská kotlina, místostarosta MČ Praha 6 Martin Polách.

Tisková konference za účasti všech výše citovaných zástupců Příměstského parku Trojská kotlina se uskuteční ve středu 26. září 2018 od 14.00 hodin v tiskové místnosti Magistrátu hl. m. Prahy, Mariánské náměstí 2, Praha 1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…