Pokorná Jermanová (ANO): Nový styl vládnutí?

14.02.2022 19:57

Nová vláda šla do voleb se slibem změny vládnutí. Změna přišla, ale asi úplně jiná, než voliči očekávali. Nový styl totiž spočívá v postupných krocích, jak co nejvíc umlčet jakoukoliv demokratickou opozici.

Pokorná Jermanová (ANO): Nový styl vládnutí?
Foto: Screen ČT24
Popisek: Jaroslava Pokorná-Jermanová v ČT

Dát co nejmenší prostor opozičním politikům je taktika, kterou vládnoucí politické strany uplatňují na celostátní úrovni, ale potichu, ve stínu mediálního zájmu, se to děje i v krajích. Konkrétně ve středních Čechách schválila krajská rada, v níž jsou čtyři strany a hnutí z vládní koalice - STAN, ODS, TOP 09 a Piráti, změnu Jednacího řádu Zastupitelstva SK, zásadním způsobem omezující práva opozičních politiků.

„Doposud měli přednostní právo pro vystoupení na zastupitelstvu předsedové klubů, členové Rady a také ti, kteří byli zároveň aktuálně zvolenými členy Parlamentu ČR. Dokud byly současné vládnoucí strany a hnutí v opozici, tak jim to vyhovovalo. Teď v první půlce volebního období mění za jízdy pravidla hry tak, jak se jim to hodí,“ vysvětluje zastupitelka Středočeského kraje a poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Nyní, aby opozice náhodou nenarušovala hladký průběh jednání zastupitelstva, krajská vláda demokraticky seškrtala přednostní práva na radní a předsedy klubů. „My tak přijdeme o dvě přednostní práva. To, co platilo dvacet let, se současným radním znelíbilo, evidentně proto, že se obávají hlasů opozice,“ dodává bývalá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová s tím, že by si nikdo v minulosti něco podobného nedovolil.

Poté co si radní změnu Jednacího řádu odhlasovali, budou mít celkem 15 zástupců s přednostním právem (11 radních a 4 předsedy zastupitelských klubů), zatímco opozičnímu hnutí ANO zbude místo předchozích tří přednostních práv jen jedno jediné - to, které je určené pro předsedu zastupitelského klubu. „Taková je podoba demokracie, jak si ji představuje vládnoucí pětikoalice. Ze strachu, aby jim nikdo neměl šanci oponovat, umlčet opozici na minimum,“ uzavírá Jaroslava Pokorná Jermanová.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…