Pošarová (SPD): Zastropování cen dle vlády Petra Fialy aneb z bláta do louže

19.09.2022 16:47

Na páteční schůzi Poslanecké sněmovny byla schválena novela energetického zákona, která dává vládě možnost svým nařízením stanovit cenové stropy silové elektřiny a plynu pro domácnosti, živnostníky, menší firmy a veřejné instituce.

Pošarová (SPD): Zastropování cen dle vlády Petra Fialy aneb z bláta do louže
Foto: archiv MP
Popisek: Marie Pošarová, poslankyně SPD

Poslanci hnutí SPD tento zákon podpořili, protože alespoň teoreticky umožňuje snížit současné likvidační ceny elektřiny a plynu.

Ale zároveň  nesouhlasíme s nastavením cenových stropů v té výši, jakou vláda avizovala, to znamená 6 Kč za 1 kilowatthodinu (kWh) silové elektřiny a 3 Kč za 1 kilowatthodinu (kWh) plynu. Což představuje u silové elektřiny meziroční zdražení o 200 procent a u plynu o 350 procent!

Co navrhovalo hnutí SPD

Podala jsem za SPD k tomuto zákonu 16 pozměňovacích návrhů, které by mj. definovaly maximální ceny silové elektřiny a plynu přímo v legislativním textu. Ponechat stanovení tohoto tzv. cenového stropu pouze na uvážení vlády totiž považuji za příliš riskantní v době, kdy vysoké ceny elektřiny a plynu ohrožují sociální smír, uvrhují mnoho domácností do příjmové chudoby a jsou doslova likvidační pro náš podnikatelský sektor.

Tyto mé návrhy by umožnily vládě snížit v různých variantách cenu silové elektřiny až na 1,50 Kč a u plynu až na 1 Kč, včetně DPH. Což by mimochodem producentům energií i obchodníkům s nimi stále zachovávalo velmi slušný zisk, protože např. v jaderných elektrárnách se 1 kWh silové elektřiny vyrábí max. za 40 haléřů.

Vládní koalice ale neumožnila ve Sněmovně o těchto našich návrzích vůbec hlasovat, protože předtím schválila pozměňovací návrh ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který kritéria pro zastropování cen elektřiny a plynu změnil výrazně k horšímu.

Stanjurova změna k horšímu

Tento jeho návrh, oproti původní vládní předloze, zrušil povinnost vlády nařízením zastropovat u elektřiny a plynu obě jejich dosud neregulované složky (silová elektřina resp. plyn a stálý měsíční poplatek za odběrné místo), když z ní vyjmul stálý měsíční poplatek za odběrné místo. To bude umožňovat obchodníkům ceny energií skrze navyšování tohoto poplatku nadále zvyšovat a zákazníky to poškodí.

Na rozdíl od původního návrhu, který by alespoň, přes všechny jeho neduhy a nedostatky, znamenal pevné, jednotné a předvídatelné celkové ceny za množstevní jednotku elektřiny a plynu pro všechny subjekty, kterých by se cenová regulace týkala.  Jedině hnutí SPD hlasovalo proti této negativní změně. 

Jak je to s cenami energií skutečně?

Je nutné si rovněž uvědomit, že silová elektřiny tvoří jen menší část celkové ceny za jednotku elektřiny pro odběratele, cca 44 procent. S DPH pak něco přes 53 procent celkové ceny a když zohledníme dočasné odpuštění poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie, jedná se o cca 60 procent celkové ceny elektřiny.

Zákazníci by tedy v případě, že by vládou navržený cenový strop začal být právně účinný, platili za 1 kWh elektřiny celkové (s poplatky za distribuci, systémové služby, operátora trhu, jistič a daní za elektřinu) okolo 10 Kč.

Přičemž donedávna, v dobíhajících fixovaných smlouvách, to bylo okolo 5 korun, takže se jedná minimálně o stoprocentní navýšení celkové ceny elektřiny.

Obdobná je situace u zemního plynu, kde je celková cena za množstevní jednotku rovněž tvořena dalšími složkami (poplatek za distribuci a poplatek operátorovi trhu) byť jejich podíl na celkové ceně je nižší než v případě elektřiny – cca 20 procent.

Takže celkově, v případě aktivace cenového stropu, bude cena plynu činit 4 Kč za 1 kWh, přičemž dosud to byla zhruba jedna koruna. Takže půjde o čtyřnásobné zdražení. Pro názornost – domácnosti s roční spotřebou okolo 30 megawatthodin  plynu, což je běžná spotřeba v menším rodinném domku, kde se plynem topí, vzroste částka na roční faktuře za plyn z cifry okolo 30 000 Kč na částku značně převyšující 100 000 Kč!  

Pomoc průmyslu? Vláda nemá zájem

Dále jsem navrhla zakotvit do energetického zákona ustanovení o tom, aby se vládní nařízení stanovující maximální ceny elektřiny a plynu povinně vztahovalo na všechny odběratele těchto komodit na území České republiky, tedy i na velké odběratele, což jsou zejména průmyslové podniky.. A to samozřejmě z toho důvodu, že postižení těchto subjektů astronomickými cenami energií má značné dopady na jejich konkurenceschopnost, často ohrožuje samotnou jejich  existenci a návazně tak i existenci mnoha tisíc pracovních míst českých občanů.

Vládní koalice to opět odmítla! Jí navrhované alternativní řešení pomoci velkým firmám s vysokými cenami energií je ovšem velmi vágní, nekonkrétní a má se týkat jen malé části vybraných subjektů. Její kritéria jsou navíc velmi manipulovatelná a zneužitelná a přinese pouze další přerozdělování prostředků ze státního rozpočtu  a růst veřejného dluhu.

Dle ministra průmyslu a obchodu Síkely (STAN) prý nastavení cenových stropů pro velké podniky neumožňuje evropská (unijní) legislativa. I na tomto příkladu je velmi dobře vidět, jak konkrétně nám členství v Evropské unii škodí. V době závažné energetické, ekonomické a sociální krize přece musí mít před evropskou legislativou jednoznačně přednost zájem českých občanů a českých firem!

Vláda ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů si to zjevně nemyslí, a tak čeští občané a firmy budou kvůli ní i nadále platit za elektřinu a plyn prakticky nejvyšší ceny v celé Evropě.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice