Pošvář (Piráti): Jen dvě země EU, ČR a Maďarsko, mají vratku ze spotřební daně na zelenou naftu

30.10.2018 18:20

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny dne 30. 10. 2018 k návrhu poslanců Pavla Kováčika, Josefa Kotta, Karla Turečka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o spotřebních daních

Pošvář (Piráti): Jen dvě země EU, ČR a Maďarsko, mají vratku ze spotřební daně na zelenou naftu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Děkuji za slovo. Vážení kolegové, mě mrzí, jak doposud probíhala diskuse k tomuto návrhu, a hlavně, jaké podklady dostáváme. Na zemědělském výboru jsme dostali mapu se seznamem zemí, které zelenou naftu mají, a proč jí musíme mít také. Krom toho, že ten seznam nebyl správný, tak především je chybou tvrdit, že se jedná o zachování nebo zrušení zelené nafty.

Bavíme se pouze o zachování současného stavu, tedy o zvýhodnění živočišné výroby. Dál mě zaráží, že nikdo neřeší, jakým způsobem je řešena zelená nafta v zemích, kde je zavedena, když se jimi argumentuje. A proto jsem si nechal sestavit tenhle seznam zemí EU (ukazuje seznam), kde se vlastně píše, jakým způsobem jsou ty různé, buď daňové úlevy stanoveny. Z toho seznamu vyplývá, že devět zemí nemají žádné daňové úlevy ze spotřební daně. Belgie naopak má úplně nulovou úroveň zdanění. Sníženou sazbu ze spotřební daně dále má šestnáct zemí a pouze dvě země - to je Česká republika a Maďarská republika - mají vratku ze spotřební daně.

Já vítám změny k lepšímu, které se týkají zelené nafty, které tady zavádíme, a budou platit pravděpodobně od příštího roku, ale stále se jedná o netransparentní podporu, a my Piráti zelenou naftu z tohoto důvodu nepodporujeme. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.