Premiér Babiš: Rada vlády projednala prioritní témata v oblasti protidrogové politiky

08.02.2018 18:31

Ve čtvrtek 8. února 2018 proběhlo první jednání Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky pod vedením předsedy vlády Andreje Babiše. Hlavním tématem bylo zhodnocení fungování protidrogové politiky.

Premiér Babiš: Rada vlády projednala prioritní témata v oblasti protidrogové politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Na jednání se diskutovalo o tom, kolik finančních prostředků je třeba dodat v roce 2018 do adiktologických služeb. V roce 2017 zvýšila vláda mzdy ve službách, Ministerstvo práce a sociálních věcí je v minulém roce dofinancovávalo. Na financování se podílí jak Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky, tak Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo zdravotnictví, kraje, města a obce.

Pracovníci služeb jsou terénní pracovníci, zdravotníci, poradci, terapeuti a další, kteří pomáhají závislým fungovat v normálním životě. Jejich práce se často týká i rodin závislých na drogách, alkoholu, tabáku a patologických hráčů. „Diskutovali jsme velice konkrétně financování sítě služeb a prevence. Bylo mi řečeno, že chybí asi 36 milionů korun na platy lidí v terénu. Zároveň jsem se dozvěděl, že máme centra na koordinaci prevence hazardu, těchto center je zatím jen 7, a to je velký problém,” uvedl premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání rady. Odborníci se shodli na tom, že v tuto chvíli je třeba navýšit finance o 30 milionů i v oblasti kvality stávajících drogových služeb.

Premiér plánuje navštívit různé druhy adiktologických zařízení osobně. „Požádal jsem, aby mi kolegové z rady zorganizovali výjezd, kde bych navštívil různé instituce, které organizují činnost v terénu, abych to viděl v praxi," uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je další oblastí, kterou je třeba dofinancovat, léčba pro gamblery, která se zabývají poradenstvím, terapií a komplexní pomocí hazardním hráčům. „Naším cílem je mít celkově 14 center pro hazardní hráče. V tuto chvíli máme na tato centra 29 milionů, celkově bychom potřebovali centra rozšířit a najít dalších 30 milionů na jejich dofinancování,“ uvedl Vobořil s tím, že v ČR je nyní 200 tisíc závislých gamblerů.

Substituční léčba a pojišťovny

Česká republika má dlouhodobě problém se zapojením zdravotních pojišťoven do úhrad substituční léčby pacientů. Ceny jsou vysoké, pojišťovny nehradí substituční léčbu, a tím pádem vzniká černý trh.

Z 50 tisíc závislých v ČR na nelegálních drogách je 10 tisíc závislých na opiátech, kteří přecházejí na substituční léky a tímto způsobem výrazně šetří náklady státu na léčbu pro závislé. Těmto lidem je ale třeba vyjednat dobré podmínky s pojišťovnami. Ze zdravotního hlediska je dostupnost substituce klíčová.

Problematika tabáku a alkoholu

V ČR je přes 2 miliony denních kuřáků a přes 400 tisíc závislých na alkoholu. Je důležité, aby se snížilo zejména užívání legálních drog mezi dětmi, tedy alkoholu a tabáku, které je v naší společnosti vysoce tolerováno.

Léčebné konopí

V současné chvíli je vysoká cena pro pacienta a problémy s úhradou ze zdravotního pojištění. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch avizoval, že v této chvíli vybral Státní ústav pro kontrolu léčiv jednoho certifikovaného pěstitele, který bude pěstovat české léčebné konopí podle schválených standardů a podmínek pěstování.

Více informací o Radě vlády pro koordinaci protidrogové politiky naleznete zde. Další jednání se uskuteční 8. března 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…