Premiér Babiš: SEFO má naši jednoznačnou podporu

24.06.2018 20:40

Předseda vlády Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová zavítali během návštěvy Olomouckého kraje společně s hejtmanem Ladislavem Oklešťkem a primátorem Antonínem Staňkem do Muzea moderního umění.

Premiér Babiš: SEFO má naši jednoznačnou podporu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

S ředitelem muzea Michalem Soukupem jednali o financování výstavby Středoevropského fóra Olomouc (SEFO). Plánovaný projekt premiér podpořil.

"Projekt SEFO se táhne od roku 2008. V tuto chvíli je jediná možnost, jak stavbu uskutečnit, a to z peněz státního rozpočtu. Jsme státní instituce, spravujeme státní sbírky v hodnotě dvou miliard a například depozitáře máme plné už dnes," řekl po schůzce ředitel muzea Michal Soukup. "Nejdůležitější je však samotná myšlenka tohoto projektu - prezentovat moderní středoevropské umění na jednom místě. Kupodivu tahle idea rezonuje mnohem více v zahraničí než u nás. Ale díky tomu se nám daří získávat díla od jednotlivých tvůrců a v některý případech se jedná i o dary."

Premiér si během návštěvy prohlédl model plánované stavby i proluku, kde by měla stát. "Projekt SEFO je nejen zajímavý, ale i důležitý a jednoznačně jej podporujeme. Klíčovou informací je pro nás to, že Muzeum umění je státní institucí. Nyní ale musíme zjistit, zda je projekt zařazený v balíku investic do kultury podobně jako třeba pražská Invalidovna," uvedl předseda vlády Andrej Babiš. Společně s ředitelem Soukupem jednali i o finančním plánu projektu. „Budeme potřebovat exaktní výhled financování tohoto projektu, tak aby se uvolněné peníze v daném roce vyčerpaly,“ zdůraznil Babiš.

Podporu SEFO vyjádřil i olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk, který při prohlídce proluky s humorem poznamenal: „Tady je ideálně velký kámen. Poklepeme ho teď s panem premiérem, panem primátorem i panem ředitelem a stavba může začít."

K tomu premiér Babiš poznamenal, že projekt SEFO patří pod ministerstvo kultury do jehož čela by měl v nové vládě usednout nynější olomoucký primátor. „Předpokládám, že si Antonín Staněk jako ministr realizaci tohoto projektu pohlídá a já mu v tom samozřejmě pomůžu.“

„Jsem rád, že se uskutečnilo toto setkání. Doufám, že se pan premiér ještě více s projektem SEFO seznámí a že potřebnou podporu získáme,“ dodal Michal Soukup s tím, že děkuje za podporu ministerstva kultury, které Muzeu umění Olomouc hodně pomáhá v rámci Státní kulturní politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.