Premiér Babiš: Součástí bezpečnosti státu je i bezpečnost ekonomická

21.03.2019 8:35

Na pozvání rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy se premiér Andrej Babiš ve středu 20. března 2019 zúčastnil konference v rámci diskusní platformy Univerzity Karlovy Česko! A jak dál? v Měšťanské besedě v Plzni.

Premiér Babiš: Součástí bezpečnosti státu je i bezpečnost ekonomická
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Děkuji za pozvání,

v názvu konference Bezpečné Česko máme otazník, a pokud se ptáme, jestli je Česká republika bezpečnou zemí, už pan rektor o tom mluvil, tak si můžeme odpovědět jednoznačně – ano, Česká republika je bezpečnou zemí.

Ty žebříčky – jednou jsme šestí, jednou sedmí, my jsme dokonce i sedmou nejklidnější zemí, kriminalita klesá a myslím si, že to uznávají všichni v Evropě. V žebříčcích bezpečnosti zemí se vždy umísťujeme na předních místech. Ono to nepřímo potvrzuje i takový ukazatel jako je turistický ruch – minulý rok rekord 16,7 milionů turistů přes letiště v Praze, takže je jasné, že turisté rádi jezdí do bezpečných zemí. My určitě vnímáme, co se děje ve světě a denně vidíme ve zprávách násilné činy, které se dějí i nedaleko od nás a v evropských městech, naposledy v Holandsku.

A my jsme naštěstí velice obezřetní při poskytování azylu, kontrolujeme – na rozdíl od některých našich sousedů – kdo k nám přichází. A to je velice důležité, abychom měli striktní azylový systém. A proto, z hlediska migrační politiky, se nám povedlo, že jsme odmítli kvóty. My o tom budeme rozhodovat a naše firmy a naši lidé a univerzity, kdo u nás bude pracovat, kdo u nás bude žít. My určitě v této politice nechceme polevit, protože, myslím si, je to obrovská hodnota. My se samozřejmě musíme angažovat i v rámci Evropy, protože jsme součástí Evropy a bezpečnost Evropy je pro nás důležitá a my aktivně vystupujeme a navrhujeme jakým způsobem chránit Evropu, jak bojovat proti ilegální migraci.

Minulý týden jsme se dozvěděli o hrozném teroristickém činu na Novém Zélandu, kde bylo zabito 50 lidí. A to nikdo nepředpokládal, protože právě Nový Zéland byl v žebříčcích na vrcholu, jako klidná země. Dnes už si nejsme jisti ani touto zemí. Samozřejmě, nikdy nemůžeme vyloučit individuální čin nějakého pomatence. Ale je vidět, jaké to má strašné následky. Současně si myslím, že nikdo bohužel neodkáže takovému činu předejít. Mělo by to být pro nás varování, že tomu musíme věnovat pozornost. A já si myslím, že věnujeme. Já si myslím, že s nástupem nové vlády, například spolupráce našich rozvědek, našich služeb se podstatně zlepšila. Společně spolupracujeme i s rozvědkami v zahraničí. Je to důležité.

Myslím si, že v otázkách bezpečnosti by nám mohl být vzorem Izrael. Tato země nežije v jednoduchých podmínkách a nejspíš můžeme mluvit o trvalém ohrožení. Musíme se podívat a poradit a vidět a mluvit s nimi. Já jsem tam byl nedávno a skutečně oni zavedli jedinečné systémy – Iron Dome, to znamená, že dokážou sestřelit rakety, které jsou na Izrael směřovány. Trvale bojují o svoje přežití a je vidět, že všichni tím žijí. Vojáci, vojačky, všichni obyvatelé si to uvědomují a podle toho i mají jednu z nejlepších bezpečností na světě.

Jejich úspěch je v tom, že vychovávají své občany k tomu, aby si všímali, co se okolo nich děje. Lidé musí pochopit, že lhostejnost, nevšímavost a třeba i nedůslednost může dát prostor k teroristickým činům. Nakonec i analýza teroristických činů v západní Evropě ukazuje, že se o možnosti terorismu vědělo, nenašel se ale nikdo, kdo by tomu věnoval potřebnou pozornost. Prostě k tomu přispěla lajdácká práce těch, kteří mají takové věci na starosti.

Nehovořme ale jen o bezpečnosti ve smyslu vojenském nebo branně bezpečnostním. Součástí bezpečnosti státu je pro mě i bezpečnost ekonomická, nejen vojenská. Protože nakonec i ta vojenská je odvozena od ekonomické – ne nadarmo naši předkové v první republice razili heslo – hospodářská síla je zárukou svobody.

Uvědomme si, že naše svoboda i bezpečnost závisí také na tom, nakolik jsme zranitelní v otázkách surovin, výroby potravin, vodních zdrojů atd. Voda je skutečně obrovské téma pro nás. Protože i na tom, jestli máme dostatek těchto zdrojů, závisí bezpečnost našich občanů. Zda budou moci žít bez obav z budoucnosti, zda budou mít pocit bezpečí a klidu pro svůj život, pro své rodiny. A že to je prvořadým úkolem státu, o tom nemůže být pochyb.

Je to právě zmíněný Izrael, který v podmínkách pouště dokázal na základě téměř dokonalého systému hospodaření s vodou vybudovat soběstačné zemědělství, které je zárukou jeho potravinové bezpečnosti. Potravinová bezpečnost je dlouhodobě velké téma. A nejen to, Izrael je i velký a úspěšný exportér. To mu také dává potřebnou míru svobody, nezávislosti a tedy i bezpečnosti.

Myslím, že bychom se tím měli inspirovat i my, jak být v bezpečí a co nejméně zranitelní. Obávám se, že třeba ve využívání vodních zdrojů máme zatím velký deficit. Zdá se nám, že v tom nemůže být žádný problém. I když nás mnozí odborníci upozorňují, že za dvacet let může být v Evropě velká nouze o vodní zdroje. Nebudeme-li mít dostatek vody, jak můžeme vypěstovat dost potravin, vyrábět elektřinu, zajistit rozvoj průmyslu, služeb atd. My se tomu věnujeme. Pan ministr Toman a pan ministr Brabec to mají na starosti. Jedna z velkých priorit je voda.

Slyšíme dnes hlasy, které varují před dopady současné kůrovcové kalamity, právě na vodní zdroje, na ohromné nebezpečí odlesnění velký ploch. To vidím jako ohromný problém budoucnosti. Stejně jako je jím i populační exploze a dopady migrace do Evropy, která by se tentokrát nevyhnula ani naší zemi. A proto na Evropské radě vystupujeme aktivně a jasně říkáme, že je potřeba bojovat proti ilegální migraci, proti pašerákům, kteří vydělávají 6 miliard euro ročně na lidech, kteří platí cestu do Evropy. Za lepší budoucnost, která se nerealizuje.

Mohli bychom také mluvit i o energetické bezpečnosti. Zdá se nám to opět samozřejmé – otočíme vypínačem a svítíme – ale jak zajistíme naše energetické potřeby, až dotěžíme uhlí. Dnes sice energii vyvážíme, ale za deset let už to nebude pravda. Takže my máme jasnou strategii. Není asi úplně v souladu s celkovou evropskou strategií, ale my říkáme každá země má jiný energetický mix. My nejsme Norsko, nemáme ropu, nemáme plyn, nemáme fjordy. My chceme to jádro. Bohužel máme trošku zpoždění. Když mluvíme také o elektromobilitě, o elektřině, je to otázka i bezpečnosti kybernetické. Dnes je to skutečně o datech. Svět funguje na data a různé ataky, dezinformace, hoaxy, fejky atd. To je také velmi důležité – bezpečnost datová. Takže problém bezpečnosti naší země si uvědomujeme. Je tu můj koaliční partner, máme na to stejný názor a uděláme maximum pro to, aby tu bezpečnost pro naše lidi trvala.

Andrej Babiš
předseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.