Premiér Fiala: Česká republika bude mít dostatek cenově přiměřené energie

12.05.2022 20:11

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 12. května 2022 k pomoci lidem při stoupající inflaci a zdražování.

Premiér Fiala: Česká republika bude mít dostatek cenově přiměřené energie
Foto: Screen: ceskenoviny.cz
Popisek: Petr Fiala na volebním kongresu ODS.

Vážený pane poslanče, vy jste řekl, že energie nebo diskuse o energiích je nějaký evergreen těchto interpelací. V tom s vámi souhlasím. A je to tak dobře. A já vám děkuju, že se na to ptáte, protože to je opravdu velký problém pro občany České republiky. Je to i problém pro Českou republiku. A ten problém má několik rovin. Jedna rovina jsou samozřejmě ceny, které lze do jisté míry ovlivnit, velmi obtížně krátkodobě, ale střednědobě určitě, které ale lze ovlivnit jenom v tom rozsahu, ve kterém na to mají vliv národní vlády a kde vlastně, když o tom mluvíme, musíme opravdu dobře rozumět tomu, jak cena energie vzniká a jak vzniká u jednotlivých druhů energií. A musíme také rozumět tomu, jaký je způsob obchodování třeba s elektřinou, jaký je způsob obchodování s plynem, jak se obchoduje s ropou, jak se naplňují zásobníky, co je možné a co není možné na základě naší legislativy, na základě mezinárodních smluv, na základě struktury majetku, který mají k dispozici jednotlivé země v oblasti energií. A pak to teprve můžeme srovnávat.

Pokud si nedáte tu práci a nezjistíte si, jak to skutečně je, tak vám některé věci připadají, že by se tak daly udělat, že jsou strašně jednoduché. Ono to tak ale není, prostě to tak není. Já nemám radost z toho, v jakém stavu energetická bezpečnost v České republice je, v jakém stavu jsme ji převzali, nemám radost z toho, jaké nástroje má v rukou stát a věřte mi, že děláme všechno pro to, abychom ty nástroje měli lepší.

Proto jsme taky například, abych uvedl jeden příklad, koupili za 8,5 miliardy korun plyn do zásobníku, abychom garantovali to, že občané v případě náhlého výpadku těch dodávek plyn skutečně mít budou, protože, jak víte, Česká republika patří k několika málo zemím, jejichž závislost na ruském plynu překračuje 90, i 95 %. A proto jsme třeba v této oblasti zranitelní. A to není banální otázka, protože jedna věc jsou ceny, ale to, co je primární, je, abychom vůbec tu energii měli a pro to děláme, co můžeme a mohu občanům garantovat, že ji mít budeme.

Kromě toho, že jsme koupili plyn, tak jsme taky vytvořili podmínky pro to, aby se začaly naplňovat zásobníky. Dneska jsou zásobníky naplněny už ze 40 % a to je obrovský posun a je to v minulosti nejvíc v tomto ročním období a dosáhneme toho, že před nástupem zimní sezony budou naplněny zásobníky minimálně z 80 %.

Jednáme taky o rozšíření kapacity ropovodu TAL, protože jinak sem v případě toho, že sem nepoteče ropa z Ruska, tu ropu nedostaneme. A musím vám říct, že ta jednání jsou zatím úspěšná a posunujeme věci, které tady prostě x let stály a nikam se neposunuly. A pak nemáme vliv na ceny energií.

Jednal jsem v Polsku o terminálech LNG, jednal jsem o plynovodu - obnova diskuse o plynovodu STORK II.

Děláme spoustu dalších kroků pro to, aby Česká republika měla dostatek cenově přiměřené a pro občany a pro firmy přijatelné energie.

Taky to byla naše vláda, která spustila tendr na dostavbu Dukovan, což je nesmírně důležité z hlediska nejenom energetické bezpečnosti a rozumného mixu pro Českou republiku do budoucna, ale je to důležité i pro to, abychom tady měli cenově přijatelnou energii.

A pokud jde o ty burzy a to, co tady pořád slyším dokola, velkoobchodní ceny, tak se podívejte, jak se s tou elektřinou obchoduje, jak dlouho dopředu, kdy je co koupeno a kdy je co prodáno. Takže tady nemaťme občany, že teď nějaká vláda takhle něco rozhodne a oni zítra budou mít jiné ceny energie. Tak to prostě není, protože to vůbec neodpovídá realitě, realitě, které je ale potřeba rozumět, jinak se o tom tady prostě nemůžeme kompetentně spolu bavit.

A vláda kromě toho, že zajišťuje tu energetickou bezpečnost, tak samozřejmě dělá i kroky, některé jsem tady připomenul, a neměl jsem na to dost času, pro to, abychom ve střednědobé perspektivě dokázali s těmi cenami energií dělat mnohem víc, než kolik dokážeme teď, když energetická bezpečnost České republiky... (Předsedající: Čas, prosím.) ...je v tak špatné situaci, v jaké jsme ji prostě převzali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

14:17 Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí vstupu České republiky do Evropské unie.