Premiér Fiala: Moje návštěva Izraele potvrzuje, že Česko stojí na správné straně

26.10.2023 11:17 | Tisková zpráva

Předseda vlády ČR Petr Fiala navštívil ve středu 25. října Izrael. Setkal se s premiérem Benjaminem Netanjahuem a prezidentem Isaacem Herzogem, kterým vyjádřil jednoznačnou solidaritu ČR se Státem Izrael po brutálním útoku teroristického hnutí Hamás.

Premiér Fiala: Moje návštěva Izraele potvrzuje, že Česko stojí na správné straně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Premiér Fiala zdůraznil, že ČR stojí na straně Izraele a je připravena ho plně podpořit materiálně i diplomaticky. Český premiér také navštívil nemocnici v Tel Avivu, kde se setkal s lidmi, kteří přežili teroristické útoky a rovněž s rodinou Orana Elfasiho, česko-izraelské oběti nedávného útoku. Cílem návštěvy českého premiéra v Tel Avivu bylo především vyjádřit jednoznačnou solidaritu s Izraelem.

„7. říjen byl pro Izrael a židovský národ nejtragičtějším za desítky let, teroristické útoky Hamásu jsou nevýslovně brutální a Izrael má plné právo na obranu. Ujistil jsem naše přátele, že Česko stojí na straně Izraele a bude při něm stát tak dlouho, jak to bude potřeba. Naše podpora je konkrétní. České firmy okamžitě dodaly Izraeli základní vojenské vybavení, například balistické pláty od společnosti STV Group. O další možné pomoci našim přátelům budeme dnes jednat,“ dodal český předseda vlády.

S premiérem Benjaminem Netanjahuem se měl český předseda vlády původně setkat už 8. října v rámci společného jednání vlád obou zemí, den předtím ale zahájili palestinští teroristé barbarský útok proti Izraeli a jeho občanům. Nový termín setkání byl zvolen záměrně den před jednáním Evropské rady v Bruselu. Situace v regionu bude ve čtvrtek večer jedním z témat zasedání.

„V Bruselu budu usilovat o to, aby Rada potvrdila jednoznačnou podporu Izraeli a jeho právo na sebeobranu. Hamás je teroristická organizace, podle toho k ní musíme přistupovat, musíme si být jistí tím, že žádné evropské peníze nebudou využity na podporu terorismu. Izrael je náš klíčový spojenec. Má právo na mír a bezpečnost a Česká republika stojí pevně po jeho boku.,“ dodal premiér. Rada se bude také zabývat tím, jak podpořit úsilí o propuštění rukojmích, které teroristé v Gaze drží.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí

Po jednání s premiérem Netanjahuem zamířil český předseda vlády za izraelským prezidentem Isaacem Herzogem. „Bavili jsme se o podpoře Česka. Na všech místech jsem se setkával s velkou informovaností o tom, jak Česko dlouhodobě historicky, ale i dnes podporuje Izrael a je to ze strany Izraelců velmi oceňováno, zvláště v těchto těžkých dnech. Měl jsem také možnost hovořit se zástupci zpravodajských služeb a získat komplexnější informace o situaci,“ uvedl Petr Fiala.

Český předseda vlády následně navštívil nemocnici v Tel Avivu, kde měl možnost se setkat s lidmi, kteří přežili teroristické útoky 7. října 2023. „Brutalita útoků, které hnutí Hamás provedlo, je nesmírná a měla by nás všechny vést k tonu, abychom si uvědomili, za jaké hodnoty Izrael bojuje a jakému nebezpečí se brání. Moje návštěva potvrzuje, že Česko dlouhodobě stojí naprosto jednoznačně na správné straně,“ doplnil premiér.

Před odletem zpátky do Prahy premiér osobně vyjádřil soustrast rodině Čecho-Izraelce Orana Elfasiho, oběti nedávného útoku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialo..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMirouš , 26.10.2023 11:36:17
Ty už nevíš na čí straně jsi,začalo se to mlátit na Ukrajině stál si na straně Ukrajiny teď zase stojíš na straně Izraele,ty především by si měl stát za Českými občany to by měla být tvoje priorita a ne dojit Čechy a dělat z ČESKA chudou zemi !!!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.