Premiér Fiala: Musíme dostat Česko do formy

19.07.2023 15:14 | Tisková zpráva

Jak zlepšit konkurenceschopnost Česka, zrychlit přípravu strategických investic a zajistit na ně dostatek peněz. Nejen těmito otázkami se v úterý 18. července zabýval Vládní výbor pro strategické investice na svém prvním zasedání, které svolal předseda vlády ČR Petr Fiala.

Premiér Fiala: Musíme dostat Česko do formy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Zástupci vlády, profesních organizací a samospráv diskutovali mimo jiné o urychlení výstavby dopravní infrastruktury či rychlejšího přístupu zahraničních pracovníků na český pracovní trh.

Vládní výbor pro strategické investice je součástí projektu Česko ve formě, který představila vláda v květnu. „Abychom byli jako země úspěšní, musíme si jasně definovat, co chceme dělat, na jaké úrovni to chceme dělat a jak chceme dospět k dobrým výsledkům, které posunou naši zemi kupředu. Zkrátka musíme dostat Česko do formy. Prvním krokem k tomu je ozdravný balíček, druhým a možná ještě důležitějším je nastavení priorit státu a strategicky řízené a efektivní investice do nich,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Členové výboru se na svém prvním zasedání zabývali zejména možnostmi, jak rychleji dostavět českou dopravní infrastrukturu. „Ministr dopravy Martin Kupka nám dnes představil strategický výhled jednotlivých investic, jež by měly vést k tomu, aby do deseti let měla naše země nejen dostavěnou síť dálnic, ale také moderní vysokorychlostní železniční tratě. A také nezbytná legislativní opatření, jež dnes výbor projednal a jednoznačně podpořil,“ řekl premiér. Dalším tématem pak byly možnosti, jak dostat na český pracovní trh kvalifikované pracovní síly, jež českým firmám dlouhodobě chybí. Návrhy nyní rozpracovává Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením vicepremiéra Mariana Jurečky.

Na jednání také Hospodářská komora představila analýzu, který identifikuje hlavní příležitosti a rizika, jímž v dalších letech bude Česká republika čelit, a kterou vypracovali zástupci komory společně se Svazem průmyslu a dopravy a Konfederací zaměstnavatelských svazů.

„České ekonomice hrozí, že jí začne ujíždět vlak, a to nejen kvůli tomu, že řadu věcí dlouhodobě zanedbávala, ale také kvůli tomu, že se velice dynamicky mění mezinárodní prostředí,“ sdělil premiér Petr Fiala, který jako příklad uvedl oblast energetiky, kde Česko čelí riziku, že se bez dalších investic stane čistým dovozcem energií závislým na zahraničí. Ale také problém dopravní infrastruktury, kdy ani po 30 letech samostatné České republiky nejsou propojeny jednotlivé regiony dálnicemi.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

„Osobně vnímám dostavbu dopravní sítě a zajištění dostatku kvalifikovaných zaměstnanců jako základní předpoklad toho, abychom vůbec mohli hovořit o Česku jako o zemi, jejíž ekonomika má potenciál a budoucnost a jež dokáže dlouhodobě zajistit všem svým občanům blahobyt,“ zakončil premiér a dodal, že už v průběhu dalších týdnů a měsíců bude u řady návrhů známý základní harmonogram připravovaných opatření.

Zřízení Vládního výboru pro strategické investice schválila vláda 21. června tohoto roku. Výbor se zaměřuje na klíčové oblasti rozvoje, jimiž jsou dopravní infrastruktura, bydlení, energetika či vzdělávání a rozvoj vědy, výzkumu a inovací. Jeho úkolem bude urychlit realizaci některých strategických projektů, které budou důležité pro naši ekonomiku v příštích deseti letech.

Výbor bude v maximální možné míře využívat existující resortní i nadresortní pracovní skupiny či fóra, v případě potřeby je bude synergicky doplňovat. Vládní výbor pro strategické investice nenahrazuje existující ani jinak nemění zákonem nastavené odpovědnosti jednotlivých resortů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 19.07.2023 17:07:51
Ježíš Marija. Alespoň nás ušetři těch keců. Když už zkazíš na co sáhneš, tak alespoň drž hubu. Vem si příklad z Langšádlové.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL